Rusya’nın uzaya gönderdiği fareler öldü, kertenkeleler yaşıyor
Rusya’nın bir ay önce uzaya gönderdiği fare, kertenkele, salyangoz ve diğer canlıları taşıyan uzay aracı Bion-M N1 yeryüzüne döndü. Uzay ortamının hücre yapısı üzerindeki etkilerinin araştırılması için gönderilen farelerin yarısı,...
- Ege Postası
- 20.05.2013 - 10:45
Rusya’nın Orenburg kentine iniş yapan uzay mekiğindeki canlı kalan hayvanlar, testlerden geçirilmek üzere Moskova’da bulunan araştırma merkezine nakledildi. Dört hafta süren uzay yolculuğu boyunca 70’den fazla deney yapıldı.
Moskova Tıbbi ve Biyolojik Problemler Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Bion-M N1 test başkanı Vladimir Siçev, “Kertenkeleler yaşıyor. Farelerin yarısı öldü. Bunu bekliyorduk. Moğol farelerinin ise tamamı öldü. Hayvanlar ilk kez uzayda, tek başlarına bu kadar uzun süre kaldı.” dedi.
Soyuz-2.1a roketinin taşıdığı Bion-M N1 uzay aracı Baykonur uzay üssünden 19 Nisan’da uzaya gönderilmişti. Gemide 45 fare, 15 kertenkele, 18 Moğol faresi, 20 salyangoz, çeşitli mikroorganizmalar, tohum ve bitkiler bulunuyordu.
Rusya Federal Uzay Ajansı'nın 17 yıl önce gerçekleştirdiği al yanaklı maymunlar, kertenkeleler ve amfibileri uzayda 15 günlük bir yolculuğa çıkarmıştı.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların astronotların uzay ortamında nasıl etkilendiklerini belirlemek için yapılıyor.
Yorum Yazın