Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
SDS krizi çözüldü: AK Parti'den 'cesaret' göndermesi

SDS krizi çözüldü: AK Parti'den 'cesaret' göndermesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde Başkan Cemil Tugay'ın SDS krizinin çözümüne ilişkin meclisten yetki istediği önerge oybirliği ile meclise geldi. Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, " Geçtiğimiz ay tartıştık ve 150 yıllık meclis tarihimizde hoş olmayan görüntülere de tanık olduğumuz bir sürecin sonucu. Memur kardeşlerimizin eylemlerinde haklı tarafları vardı. Biz başkana Mayıs ayında yetki vermiştik. Dün burada uzun saatlerce önerge ve metin üzerinde komisyonlar çalıştı. Çok uzun bir süre bu önergenin mevzuata uygun bir metne getirme çabası içerisinde oldular. Biz ilk günden beri netiz. İl Başkanımız da bu duruşumuzu destekledi. Biz memurların haklarını alması adına başkanın göstermediği o cesareti gösterdik. Başkanın bu karar geçerken mecliste olmasını arzu ederdim. Bu önergeyi meclise getirerek 'bu sorumluluğu tek başıma taşımak istemiyorum' dedi. Ancak sorumluluk yüklediği meclise başkanlık yapmayı uygun görmedi" diye konuştu. 

  • Ege Postası
  • 12.07.2024 - 20:21
  • Güncelleme: 12.07.2024 - 21:00

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısı üçüncü birleşimi Başkan Vekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi. 

 Gündem dışı konuşmaların canlı yayınlanmamasına yönelik alınan kararla birlikte Cumhur İttifakı Grubu gündem maddelerinin tek tek okunarak görüşülmesi noktasında önerge vermiş ve yapılan meclislerde süre aşılmış yine de gündem maddeleri bitirilememişti. 

TATLIYA BAĞLANDI 

Tüm meclis üyelerinde rahatsızlık yaratan gündem maddelerinin okunması konusu, bu bileşimde tatlıya bağlandı. 
AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş, gündem maddelerinin okunmasıyla meclisin nasıl olacağını gösterdiklerini ancak grup başkanvekillerinin bir araya geldiğini ve gündem maddelerinin sayı numaraları okunarak görüşüleceğini kaydetti. Gündem maddelerinin sayı numaralarıyla görüşülmesi oybirliğiyle kabul edildi.

BAŞARILI ÖĞRENCİLERE ULAŞIM DESTEĞİ 

YKS'de başarı yapan öğrencilere günlük 4 aylık 120, kontörlük toplu taşıma kartı verilmesine ilişkin önerge meclis gündemine geldi. YKS’de ilk bine öğrencilere verilecek kart için öğrencilerin İzmir’de ikamet etmesinin yanı sıra üniversite tercihlerini de İzmir ilindeki bir üniversiteden yana yapmış olması gerekiyor. Önerge ilgili komisyonlara sevk edildi. 

ESHOT İÇİN 1 MİLYAR 840 BİN TL'LİK BORÇLANMA 

ESHOT Genel Müdürlüğü kapsamında 1 milyar 840 milyon TL’lik iç borçlanma için Başkan Cemil Tugay meclisten yetki istedi. Yetki; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kredinin kullanımında garantör olmasını ve kredinin kullanımı için gerekli görüşmeleri yapıp, imza atmayı da kapsıyor. 

İZBETON ARTIK SADECE YOL YAPACAK! 

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) meclis gündemine yine İZBETON damga vurdu. İzBB’nin iştiraki İZBETON AŞ’nin yetkisine verilen kentsel dönüşüm ve konut yapımı gibi işlerin yine İzBB iştiraki olan Ege Şehir Planlama AŞ’ye devredilmesi ve İZBETON’un asli görevleri olan yol yapımı ile asfalt dökümü kapsamında faaliyet göstermesini kapsayan önerge meclis gündemine geldi. İZBETON'un devam ettirdiği 4 kentsel dönüşüm işi Ege Şehir Planlama AŞ ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığına devredildi. İZBETON artık sadece yolları yapacak.

AK PARTİ'DEN İZBETON ÇIKIŞI! 

Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Grup Sözcüsü Nail Kocabaş, "İzmir'de 30 Ekim 2020'de 117 vatandaşımızı kaybettiğimiz bir deprem yaşadık. Bu deprem 6,6 şiddetinde 15 saniye süren bir depremdi. Biz ülkemizde 11 ilimizi kapsayan  yaklaşık bir Almanya'nın yüz ölçümüne eş değer bir bölgeye denk gelecek depremi de 6 Şubat'ta yaşadık. Bu depremler 7,7 ve 7,6 şiddetinde biri 65 biri de 45 saniye süren depremlerdi. Özellikle şiddeti ve sürelerini de söyledim ki, oluşan hasarın büyüklüğünü anlaşılsın. Teknik bilgileri de paylaşsak 50 bin vatandaşımızı kaybettiğimiz bu depremde ülkemiz büyük bir felaket yaşadı. Deprem bizim ülkemizin önemli bir gerçeği. Biz bu gerçekle yaşamak zorunda olduğumuzu bilerek hayatımızı ikame ediyoruz. Maalesef görüyoruz ki 25 yıldır bu şehri yöneten zihniyet kentsel dönüşümde geri kaldı. Şehirlerin yerel yönetimlerine önemli yetkiler verildi ancak yaşadığımız şehirde yetkiler doğru kullanılmadı. Bizler bir önceki dönemde kentsel dönüşümle alakalı yönetimin İZBETON şirketine bir yetki verildiğini ve İzBB'nin kurumsallığının kullanıldığı 4 etaplı inşaatlara şahit oldu. Ben bu 4 şantiyeye fiziksel olarak gittik. Bu şantiyelerin planlama dahilinde bitmesi gereken oranları ve gerçek oranlarını paylaşmak istiyorum. Uzundere'deki şantiye yüzde 46 seviyesinde olması gerekirsen yüzde 4 seviyesinde. Gaziemir'deki şantiye yüzde 80 seviyesinde olması gerekirken yüzde 9,5 seviyesinde. Örnekköy üçüncü etap yüzde 99 seviyesinde olması gerekirken yüzde 19 seviyesinde. Örnekköy 4. etap ise yüzde 99 olması gerekirken yüzde 32 seviyesinde. Büyükşehir Belediyemizin logosunun geçtiği şantiye binaları önündeki panodan bahsetmek istiyorum. yerel yönetimlerin kentsel dönüşümle ilgili lokomotif, öncü olma gibi görevleri vardır. Vatandaşlar yerel yönetimlere bakarlar ve bu çalışmaların ne akdar doğru gittiğini gördükten sonra onlarda binaları yenilemeye yönlenirler. 4. etapta işin teslim tarihi 3.1.2024 yazıyor. Bir vatandaş olarak bu binalarda çalışan işçi saysııyla bitme şansı 3 yıl ya da 5 yıl. Bu inşaatlar bitmez. burada büyükşehirin eksikliği ve hatası var. İZBETON şirketinin internet sitesinde hizmetler butonu var. Bu hizmetlerde asfalt serim, yol bakım onarım, kentsel bakım onarım, ızgara ve baca yapımı, kentsel temizlik, otoyol korkulukları, okul ibadethane bakım ve temizlik hizmetleri olan olarak bir şirketin önceki dönemlerde bu şekilde bir faaliyetin içerisine girmesi yanlıştı" dedi. 

İNSANLAR MAĞDUR EDİLDİ! 

AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise, "Biz birçok kez bu konuyu gündeme getirdik. İZBETON’un aslında yapacak işlerinin belli olduğunu söylemiştik. Geçmişte ‘İZBETON el atacak’ dendi ve biz de inşallah yaparsınız dedik ve herhangi bilgisi olmadığını da söyledik. O dönem Ege Şehir’i önermiştik. Bundan sonra Ege Şehir düşüncenizden ya vazgeçtiniz ya da nasıl yapılacağı düşünün. İnsanlar üç yıldır para ödüyorlar, bu konunun nasıl gideceğini de bilmiyoruz. Bu işlerde belediyenin logosu var bundan dolayı da ortak akıl ile bu işi çözelim. Bu insanlar çok mağdur. O dönem bu paralarla konut alabilirlerdi şimdi alamazlar" ifadelerine yer verdi. 

"KOOPERATİF DOLANDIRICILIĞI" 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız ise önergeye ilişkin açıklamasında, "Çok temel bir konu var. Bu sorunu şu an Büyükşehir Belediye yönetimi oluşturmadı. Ancak bu sorunun çözümğ Cemil Tugay'da, Büyükşehir Belediyesi'nde. Biz belediye şirketlerimizin asli konularına dönmesi gerektiğini söylemiştik. Bu anlamda gelen kararlara destek verdik. Ancak burada mesele maliyetli ve paydaşlarıyla çözüm bekleyen bir mesele. Seçim döneminde başkan İZBETON aslına dönecek dedi. Ege Şehir Planlamanın kentsel dönüşümğ yürüteceğine de saygı duyuyoruz. Ancak böyle büyük bir sorunun nasıl olacağı, hangi yöntemlerin kullanılacağının ortaya çıkması gerekiyordu. Bugün başkanın 100. günü. Bir önceki başkan da 100 gün değerlendirmesi yapmış. 100 günü geçirdiğimiz dönemde yaklaşık 150 kooperatif üyesinden 3 milyara yakın para toplanmış. Yani iş dolandırıcılığa kadar gitmiş. Sahibinden.com'da koopartifin içerisinde eolan biri dairesini satıyor. Bu kooperatifi kuran başkanın nerede olduğu belli. Bitirmemiz gereken konut 4 bin. Hak sahibi insanlar 1700 kişi. 1500 de kooperatif mağdurları eklendi. Günün sonunda biz bunu bitireceğiz diyoruz. Çarşamba günü Grup Başkan Vekili, 'Karabağlar'da  ne yaptınız?' dedi. İnsan önce kendine ayna tutar bakar. Sen 3.  ve 4. etabı bitirememişsin ve günün sonunda kooperatif hikayesi atmışsın. İlana koymamışsın ama dönen yalana müdahale etmemişsin. Bugün ise müdahalenin yönetim kurulu başkanısın. Getirdiğiniz önerge yanlış. 'Ege Şehir ile devam edersek İZBETON yasaklı durumuna düşer' diye düşündüler. Bugün meclis önceki meclisin ürettiği sorunları çözmekle uğraşıyor. Bu hikayenin buraya geleceğini bas bas bağıran bir grup vardı. Belediyemizin 12 milyar lira kaynak ayırmak zorunda kaldırığı bu sorunu, yine vatandaşın cebinden 3 milyar TL'nin buhar edildiği bu kooperatif rezaletinin ana sorumluları, başkanları bu kentte siayset üretmeye çalışıyorlar. Bu sorun belediyenin kucağında kalmış 15 milyarlık bşr devasa sorun" ifadelerini kullandı. 

İLİŞKİN YOKSA SUÇ DUYURUSUNDA BULUN 

Büyükşehir'e suç duyurusunda bulun çağrısı yapan AK Partili Yıldız, "Biz 90 dakika meselesinde olduğu gibi, S plaka sorunu olduğu gibi, memur kardeşlerimiz hakkında başkanın gösteremediği cesareti gösteren grup olduğumuz gibi bu meseleleri bütün boyutlarıyla tartışmaya hazırız. Bu kadar devasa bir sorun çalışılmadan getirilmiş. Nasıl çözülecek bilmiyoruz. Yaptığımuz komisyon toplantılarında ışık göremedik. Çok açık söylüyorum; hala Sahibinden.com'a ilan veriliyor. Hala belediyemizin sorumluluğunda gözüken mülkiyetler satılıyor. Madem bu koopertiflerle ilişki yok belediye suç duyurusunda bulunsun. Bu sorunu çok konuşacağız" dedi. 

"GÜÇ KAZANIR, YIPRANMAYIZ" 

CHP Grup Başkan Vekili Levent Yıldır ise AK Parti grubundan gelen eleştirilere yanıt vererek, "Oldukça karmaşık sorunlar var ve bu sorunlarla ilgili hukukçu arkadaşlarımızla, bürokratlarla çalışıyoruz. Makul, mantıklı ve anlamlı sonuçlar elde etmeye çalışıyoruz. İç denetçiler İZBETON’da çalışıyorlar. Her şeyin gereği yapılacak. Başkanımız da hep söyledi iç denetçiler bana gelmeden savcılığa gidebilir de dedi. Ben kalkıp da diğer yerlerde yapılanları dillendirerek kendimizi haklı çıkartmaya çalışmayı yakıştırmıyorum. Kaldı ki her yeni gelen veri, bilgi bu yönde ne tarafa ilerlememiz yönünde ışık tutacaktır. Biz bu çalışmalardan güç kazanırız, yıpranmayız. Çünkü niyetimiz açık, yönümüz belli" dedi. 

SİYASİ İRADE VURGUSU 

Başkan Vekili Altan İnanç ise, "Bu Meclis’in siyasi iradesi vardır. 25 yıldır İzmir’i yöneten bir anlayış demek haklı değildir. Biz Türkiye’ye kent kooperatifçiliğin gündemine sokmuş bir siyasi geleneğiz. Bu Meclis, bu sorunu çözecek iradeyi ortaya koyacak" ifadelerine yer verdi. 

YILDIZ'DAN TUGAY'A 'CESARET' GÖNDERMESİ 

Başkan Cemil Tugay'ın SDS krizinin çözümüne ilişkin meclsiten yetki istediği önerge oybirliği ile meclise geldi. Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, " Geçtiğimiz ay tartıştık ve 150 yıllık meclis tarihimizde hoş olmayan görüntülere de tanık olduğumuz bir sürecin sonucu. Memur kardeşlerimizin eylemlerinde haklı tarafları vardı. Biz başkana Mayıs ayında yetki vermiştik. Dün burada uzun saatlerce önerge ve metin üzerinde komisyonlar çalıştı. Çok uzun bir süre bu önergenin mevzuata uygun bir metne getirme çabası içerisinde oldular. Biz ilk günden beri netiz. İl Başkanımız da bu duruşumuzu destekledi. Biz memurların haklarını alaması adına başkanın göstermediği o cesareti gösterdik. Başkanın bu karar geçerken mecliste olmasını arzu ederdim. Bu önergeyi meclise getirerek 'bu sorumluluğu tek başıma taşımak istemiyorum' dedi. Ancak sorumluluk yüklediği meclise başkanlık yapmayı uygun görmedi" diye konuştu. 

"KONU CESARET Mİ ÜLKENİN DURUMU MU?" 

CHP Grup Başkan Vekili Yıldır ise Yıldız'a yanıt olarak, "Konu cesaret mi yoksa ülkenin geldiği yer mi? Gerçekten kontrolümü kaybetmek üzereyim. Neden bu konuyu konuşuyoruz? Pahalılık, enflasyon… Bunların sonucu buralara gelmedik mi? Biz bu konuyu bunlar yüzünden tartışmak zorunda kalıyoruz. Yine de sağ olun! Bugün bu sorunun bir nedeni var, her şeye KHK çıkıyor. Buna da KHK çıkarıp sorunu çözelim, biz belediye olarak KHK çıkartamıyoruz. Her şey için yine de bir teşekkürü borç biliyoruz" dedi.

BAŞKAN NEDEN MECLİSTE DEĞİL?

Yıldız ise yanıt olarak, "Biz bir duruş ortaya koyuyoruz ve Karşıyaka’da belediye başkanıyken bu kararı verdiğini, burada çekindiğini görüyoruz. Biz söylemi ve eylemi bir olan bir iradeyiz. Eğer başkan, sorumluluğu Meclis paylaşacak diyorsa buraya gelecek ve başkanlık yapma cesaretini gösterecek. Bunu da AK Parti Grup Başkanvekili olarak sorma hakkım var. Biz alternatif önerge de söyledik, uzun bir metin üzerinde de mutabakata vardır ve memur kardeşlerimiz için bu tavrı takındık. Biraz önceki meselelere de cevap veremediler. Genel siyasete gireceklerse sabaha kadar konuşuruz, öyle yetkinliklerimiz var. Size soruyoruz, sayın başkan neden Meclis’te değil?" ifadelerini kullandı. 

"SDS'LER EKONOMİK KOŞULLARA GÖRE BELİRLENMELİ" 

Meclis Başkan Vekili Altan İnanç ise SDS önergesine ilişkin açıklamasında, "Belediye başkanımız meclisin olduğu haftalarda ilk meclis toplnatısı a girmeden önce yaptığımız iştişare ile programlarını belirliyoruz. Çarşamba ve Cuma günü meclisi benim yöneteceğim planlanmıştı. Başkanımızın bile isteye meclise gelmediği durumu doğru değil. Ayrıca belediye yasası belediye başkanına yetki veriyor ama yasada meclis başkan vekilinin de yetki ve sorumluluğu var. Bugün meclisi yöneten meclis başkan vekili olarak burada bulunmam yasalarla ilgilidir.  İzmir demokrasinin kalesidir. Yani İzmir'e bakarak Türkiye'nin her yerinde çalışanların özgürce örgütlenmesinin önünün açılmasını temenni ediyoruz. İzmir'e bakarak çalışanların demorkatik haklarını kullanmasının ne kadar önemli olduğunu anlatmak isteriz. SDS'ler ülkedeki yaşam koşulları dikkate alınarak ve merkezi bütçeden çalışanlara yeterli paranın ayrılması da önemlidir" ifadelerine yer verdi. 

Önerge komisyonlardan geldiği şekliyle oy birliği ile kabul edildi. 

ŞEHİR TİYATROLARINI KİMSENİN ARKA BAHÇESİ YAPMAYIN! 

Şehir Tiyatroları Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Şehir Tiyatroları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı”nın oyçokluğu ile uygun bulundu. Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Burçin Kevser Sevil, " Önceki dönem Şehir Tiyatrolarının nasıl kurulduğunu, İzBB çatısı altında çalışanların ne kadar emek verdiğini ve bu işle ilgili hayal kurarken ne kadar samimi olduklarını gördüm. Bu yönetmelikte kapsamlı değişiklikler var. Bir danışma kurulu getiliriyor. İzmir Şehir Tiyatrolarına getirilecek kurulun vesayet mekanizması oluşturacağı gerekçesiyle kesinlikle kabul etmiyoruz. Şehir Tiyatroları yola çıkarken yönetmeliği diğer şehir tiyatroları üzerinde bir mantıkla daha butik çalışıldığını biliyorum. Sanatçıları getirmek istediğiniz kurulun tekeline bırakırsınız. Türkiye'ye örnek olsun diye yola çıkan İzmir Şehir Tiyatroları ambiyene bir tiyatro olur. Danışma kurulu ücret alacak mı? Sayılar üzerine bir değerlendirme yapmayın. Siz geleli daha 2 ay oldu. Başkan vekili açıldığı günden bu yana kaç tatne tiyatro oyunu oynandı sayısını biliyor musunuz? Hangi sayısal veri? Kimin ortaya koyduğu veri? Turneler yapmak, kurslar düzenlemek mevcut yönetmelikte de var. Bunu neden buraya madde olarak koyma ihtiyacı hissettiniz? Bu sorulara cevap vermek gerekirse bu cevaplar bizi yalnış yerlere götürür. Başkana sistemin nasıl işlediği ile ilgili bilginiz olmadan kapalı gişe 12 oyun yapmış Şehir Tiyatroları yönetmeliğini bir kaç kişşinin tekeli haline getirip birilerinin arka bahçesi yapmayın. Konuyu siyasi noktaya çekmeyin" dedi.

MEVZUATA VE DEMOKRATİK TAHAMMÜLLERE AYKIRI 

CHP Grup Başkan Vekili Yıldır ise AK Parti'ye yanıt olarak, "5 maddede toparladık bu konuları. İlki danışma kurulunun sayısı 11’e çıkarıyor ve süreklilik işlevi kazandırılıyor. Mevzuata ve demokratik tahammüllere aykırı olan genel sanal yönetmeni seçim süreci değişiyor. Üçüncüsü yönetim kurulu yapısı değişiyor, tiyatro içinden seçimle üye sayısı arttırılıyor. Dördüncü konu idare işleyiş mali yönetim gereği Şehir Tiyatroları Şube Müdürlüğü yeniden yapılandırılıyor ve diğerleriyle uyumlu hale getirilmek isteniyor. Bunlar olumlu değişiklikler. Yönetmelik tam 6 kez değiştiriliyor. Allah için 4 yılda 6 kere değiştiriliyor, biz bir değişiklik yaptık… Bu diğer değişikliklerde oy birliği ile geçti" ifadelerine yer verdi. 

CHP ÖZERKLİĞİ BOZUYOR! 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, " Şehir Tiyatrolarının yeniden kurulma sürecini önemsedim. Yücel Erten'in oluşturduğu bu yapıya baktığınız zaman bize çok uzak. Ama biz tüm bu yapılara rağmen İzmir'in ruhuna yakışacağına inandığımız için destek verdik. Yücel Erten'in sanatını hiçbir zaman eleştirmedik. Sadece sınav yöntemiyle bir sürü mağdurun oluştuğunu söyledik. Danışma kuruluna 3 tane bürokratımızı kuruyoruz. Başlangıçtan beri destek verdiğimiz yönetmeliğin dışına çıkıyoruz. Çünkü orada bir özerklik vardı. Biz tiyatro sanatının icrası bakımından çok kıymetli bulduk ve bu sebeple o taraftan bakmadık. Bugün ise bu özerkliği bozan öenriyi CHP getiriyor. Siz onun ruhuna negatif katkı yapıyorsunuz" ifadelerine yer  verdi. 
Önerge komisyonlardan geldiği şekliyle oy çokluğu ile kabul edildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.