SGK'nın ödediği şeker ölçüm cihazları’nın denetimi bitti m?
Engelli bireylerin sorunlarını Meclis’e taşıyan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr.Hülya Güven, iki soru önergesi daha verdi. Güven ayrıca SGK'nın tamamını ödediği şeker ölçüm cihazlarıyla ilgili birçok arıza şikayeti aldığını belirterek bu cihazların denetimlerinin ve kalite kontrolünün sürekli yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
- Ege Postası
- 26.09.2012 - 09:58
İKİ SORU ÖNERGESİ
Güven, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a verdiği soru önergesiyle kas hastaları için de sürekli kullanımı gerekli olan solunum cihazının verilmesini istedi. Sürekli fizik tedaviye mecbur olan kas hastası bireylerin bu haklarının devlet tarafından sağlanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Güven, ‘kan gazı değerleri değişmediği için solunum cihazı verilmeyen kas hastalarının değerlendirmesinde başka kriter bulunamaz mı'’ diye de sordu. Ayrıca Hükümetin yılda iki kez 15’er günlük verdiği fizik tedavinin de ilerleyici kas hastalıklarının tedavisi için yeterli olmadığı bilgisini veren Güven, ekonomik durumları kötü olan engellilerin yeterli tedaviyi alamadıklarını ve tedavilerinin yetersiz kaldığını, eğer hasta zengin ise gerekli olan parayı ödeyerek tedavilerini devam ettirebildiklerini söyledi. ‘Yani ilerleyici kas hastalıkları olan hastalar eğer paraları varsa sağlık hizmeti alabiliyorlar, yoksa tedavisiz kalıyorlar. Özellikle engellilerin her türlü sağlık hizmetlerini bedelsiz almaları gerekirken “Sağlıkta Dönüşüm”’ün adı “ Paran varsa Sağlık var” oldu. Bu nedenle kas hastalarının engelliliklerinin hızla ilerleyeceğini ve bu durumu da hastalar zaten ifade etmektedirler’ diyen Güven, ‘Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işbirliği yaparak tedaviyi üstlenmeleri gerekmez mi'’ diye sordu.
SADECE ÖTV YETERSİZ
Güven’in diğer soru önergesi ise engelli bireylerin Anayasal hakkı olan pozitif ayrımcılığın özellikle binek araç alımında uygulanmadığı yönünde oldu. Güven, 1995 yılından önceki araçlardan tüm vergilerin kaldırılması ve araç başına 4000 ile 5000 TL ücret ödenmesine rağmen engellilerin binek araç aldıklarında katma değer vergisi de (KDV) ödediklerini sadece özel tüketim vergisi (ÖTV) indiriminin yetersiz kaldığını vurguladı. Anayasa’nın eşitlik maddesine 2010 yılında referandum ile çocuklar, özürlüler, yaşlılar, harp vazife ve şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmamaktadır fıkrasının eklendiğini belirten Güven, engelliler için uygulamaların yetersizliğine ve bu ilkeye uyulmadığına dikkat çekti. Güven, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevaplamasını istediği önergesinde, ‘Engelliler için ilk iktisabı yapılacak araçlarda ÖTV istisnasının yanında KDV istisnasının da yapılması uygun olmayacak mıdır'’ sorusunu sordu.
Yorum Yazın