Dolar 34,5578
%0.04
Euro 36,3113
%0.85
Altın 2.922,420
%-2.76
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
SGK'nın ödediği şeker ölçüm cihazları’nın denetimi bitti m?

SGK'nın ödediği şeker ölçüm cihazları’nın denetimi bitti m?

Engelli bireylerin sorunlarını Meclis’e taşıyan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr.Hülya Güven, iki soru önergesi daha verdi. Güven ayrıca SGK'nın tamamını ödediği şeker ölçüm cihazlarıyla ilgili birçok arıza şikayeti aldığını belirterek bu cihazların denetimlerinin ve kalite kontrolünün sürekli yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

  • Ege Postası
  • 26.09.2012 - 09:58
 Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili, Prof. Dr. Hülya Güven, engelli  sorunlarının üzerinde durmaya devam ediyor. Buca Kadın Kolları 'na gerçekleştirdiği ziyarette de Güven, en çok şikayet aldığı şeker ölçüm cihazı arızaları konusuna değindi. Kadın kollarından bir üyenin de aynı şikayeti yapması üzerine açıklama yapan Güven, bu konuda Kasım ayında plan bütçe komisyonu görüşmelerinde yaptığı konuşmayı hatırlattı. Güven, “O görüşmelerde Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a tüm tıbbi cihazların  özellikle de şeker hastaları için hayati önem taşıyan şeker ölçüm cihazlarının denetiminin yapılması gerektiğini belirtmiştim. Geçen zamanda vatandaşlarla buluşmalarımda  Hekim olmam nedeniyle en çok sağlık konusundaki sorunlarını  anlatarak, bilgi  istiyorlar. Bu sorunların başında da şeker ölçüm cihazı arızaları geliyor. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tamamını ödediği şeker ölçüm cihazının hala yanlış ölçüm yaptığı iddia ediliyor. Bu sorun o kadar farklı yerlerden o kadar çok geldi ki artık iddia demek bile yanlış olacak” dedi. Burada bir denetim ve kalite kontrol eksikliği olduğunu belirten Güven, “İnsanların bu cihazların verdiği yanlış bilgilerle hayati tehlikeye girmesi an meselesi. Bu denetimlerin bir iki kez değil devamlı yapılması şart” diye konuştu. Güven, Bakanlıktan 30 temmuz 2012 de yapılan açıklama ile, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yürütülen, tıbbi cihazlar ve kozmetik ürünler piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri sonucunda, 2012'nin ilk altı aylık döneminde, 916 tıbbi cihazın denetlendiğini belirtilerek 22 adetinin güvensiz olduğu bildirilmişti. Bu güvensiz ürünlerin  arasında şeker ölçüm cihazı da bulunmaktaydı. Halen arıza şikayetlerinin devam ettiğini duyuyoruz, hastalar kaliteli fakat pahalı olan cihazları almak zorunda kalarak mağdur olmaktadırlar dedi.Toplantıya katılan İzmir Kadın MYK üyesi Düriye Bozkurt, Buca Kadın Kolu Başkanı Zahide Kurun ve Gülsüm Uçar da ilçedeki engelli sorunlarını Güven’e aktardılar.

 İKİ SORU ÖNERGESİ

 Güven, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a verdiği soru önergesiyle kas hastaları için de sürekli kullanımı gerekli olan solunum cihazının verilmesini istedi. Sürekli fizik tedaviye mecbur olan kas hastası bireylerin bu haklarının devlet tarafından sağlanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Güven, ‘kan gazı değerleri değişmediği için solunum cihazı verilmeyen kas hastalarının değerlendirmesinde başka kriter bulunamaz mı'’ diye de sordu. Ayrıca Hükümetin yılda iki kez 15’er günlük verdiği fizik tedavinin  de ilerleyici kas hastalıklarının tedavisi için yeterli olmadığı bilgisini veren Güven, ekonomik durumları kötü olan engellilerin yeterli tedaviyi alamadıklarını ve tedavilerinin yetersiz kaldığını, eğer hasta zengin ise gerekli olan parayı ödeyerek tedavilerini devam ettirebildiklerini söyledi. ‘Yani  ilerleyici kas hastalıkları olan hastalar eğer paraları varsa sağlık hizmeti alabiliyorlar, yoksa tedavisiz kalıyorlar. Özellikle engellilerin her türlü sağlık hizmetlerini bedelsiz almaları gerekirken “Sağlıkta Dönüşüm”’ün adı  “ Paran varsa Sağlık var” oldu. Bu nedenle kas hastalarının engelliliklerinin hızla ilerleyeceğini ve bu durumu da hastalar zaten ifade etmektedirler’ diyen Güven, ‘Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işbirliği yaparak tedaviyi üstlenmeleri gerekmez mi'’ diye sordu.

 SADECE ÖTV YETERSİZ

 Güven’in diğer soru önergesi ise engelli bireylerin Anayasal hakkı olan pozitif ayrımcılığın özellikle binek araç alımında uygulanmadığı yönünde oldu. Güven, 1995 yılından önceki araçlardan tüm vergilerin kaldırılması ve araç başına 4000 ile 5000 TL ücret ödenmesine rağmen engellilerin binek araç aldıklarında katma değer vergisi de (KDV) ödediklerini sadece özel tüketim vergisi (ÖTV) indiriminin yetersiz kaldığını vurguladı. Anayasa’nın eşitlik maddesine 2010 yılında referandum ile çocuklar, özürlüler, yaşlılar, harp vazife ve şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmamaktadır fıkrasının eklendiğini belirten Güven, engelliler için uygulamaların yetersizliğine ve bu ilkeye uyulmadığına dikkat çekti. Güven, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevaplamasını istediği önergesinde, ‘Engelliler için ilk iktisabı yapılacak araçlarda ÖTV istisnasının yanında KDV istisnasının da yapılması uygun olmayacak mıdır'’ sorusunu sordu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.