Dolar 34,2465
%0.01
Euro 37,6064
%0.02
Altın 2.909,900
%-0.4
Bist-100 9.032,00
%-0.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Saadet Partisi seçimin kaderini değiştirecek başvuruya hazırlanıyor

Saadet Partisi seçimin kaderini değiştirecek başvuruya hazırlanıyor

Saadet Partisi seçimin kaderini değiştirecek başvuruya hazırlanıyor. Eski içişleri Bakanı Oğuzhan Asiltürk, ilgili seçim bölgesinde milletvekili seçilmek için yeterli oyu alan adaylarımıza parti barajı aşamazsa dahi Anayasa Mahkemesi mazbatasını verecektir. Anayasa mahkemesine bireysel başvurunun yolu açılması ile birlikte yüzde 10 barajı da fiilen kalkmıştır” dedi.

  • Ege Postası
  • 21.10.2015 - 10:16
Uzman hukukçularla konuya ilişkin çalışmalar yürüten Saadet Partisi, uygulanan yüzde 10 barajı nedeniyle parti olarak barajı aşamazsa dahi milletvekili gösterilen adayların, ilgili seçim bölgesinde milletvekili seçilebilmek için yeterli oyu alacak adayları için Anayasa mahkemesine başvuruya hazırlanıyor.  
 
Eski İçişleri Bakanı Oğuzhan Asiltürk, Hukuki sonuçları hesaplanmayan Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunun açılması Türkiye’de seçimleri etkileyecek yeni bir karara yol açacağını savundu.  
 

 
Eski İçişleri Bakanı Oğuzhan Asiltürk, konuyla ilgili olarak Çeşmede Saadet Partisi eğitim toplantısında yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesine başvuru hazırlığı hakkında açıklamalarda bulunarak şu görüşleri dile getirdi.
 
 
HÜKÜM KARARA BAĞLANDI
“Batının baskısı ile Anayasaya bireysel müracaat hakkı getirildi. Anayasa Mahkemesine hangi konularda müracaat edileceği de şu şekilde karara bağlanmış.  Anayasanın 3. Bölümü madde 148’e atıf yapılarak; 2010 yılında 5982/18. Maddesinde: ‘Herkes Anayasa da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal ettiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir.’  Bu madde konuldu. Ancak iktidar bu değişikliğin farkına varamadı.
 
 
PARTİ BARAJI GEÇEMEZSE DE MİLLETVEKİLİ OLUR
Bir milletvekili adayı seçim bölgesinde, seçilmek için yeterli oyu almasına rağmen, Partisi yüzde 10 barajı geçemediği için seçilemezse Anayasa Mahkemesine müracaat hakkı var. Anayasa mahkemesi partisi barajı geçtiği için başka bir aday seçilse dahi, bunu iptal edip en çok oyu alan kişiye milletvekili mazbatasını verir.
 
BARAJ FİİLEN KALKMIŞTIR

Bu kararla birlikte seçim bölgesinde milletvekili seçilmek için yeterli oy alanlar Anayasa mahkemesine gittiğinde mazbatasını alabilir. Bu şu demek barajlar fiilen kalkmıştır. Anayasa Mahkemesinin temel hak ve bireysel özgürlükleri koruma mecburiyetinden dolayı barajda kendiliğinden fiilen kalkmıştır. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.