Dolar 34,6900
%0.26
Euro 36,6973
%0.23
Altın 2.966,550
%1.08
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sağlık emekçilerinden 14-15 Mart kararı

Sağlık emekçilerinden 14-15 Mart kararı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde Sağlık Bakanlığı’na seslenerek sağlık emekçilerinin taleplerini açıkladı. SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, 14-15 Mart’ta hekimlerle birlikte iş bırakacaklarını belirterek, “Sağlık Bakanlığı, sağlık emekçileri bu durumdayken özel hastane patronlarının isteklerini yerine getirmeyi tercih etti. Hekimlere yönelik ekonomik iyileştirme öngören düzenlemeyi bile rafa kaldırdı” dedi.

  • Ege Postası
  • 23.02.2022 - 15:07

SES Eş Genel Başkanları Selma Atabey ve Hüsnü Yıldırım, sendikanın genel merkezinde bugün basın toplantısı düzenledi. Selma Atabey, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık emekçilerin talepleri yerine hastane patronlarının taleplerine karşılık verdiğini aktararak, “Sağlık Bakanlığı, sağlık emekçileri bu durumdayken özel hastane patronlarının isteklerini yerine getirmeyi tercih etti. Hekimlere yönelik ekonomik iyileştirme öngören düzenlemeyi bile rafa kaldırdı. Sağlık emekçilerine kölelik koşularına yakışır çalışma ve ücret politikalarını reva gördü” diye konuştu.

“KORONAVİRÜS MESLEK HASTALAĞI SAYILSIN”

Atabey, Sağlık Bakanlığı’ndan taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Covid-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilsin.

Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın.

Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ çıkarılsın, mobbing ve baskılar son bulsun.

Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin; performans ve ek ödeme değil, yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyan temel ücret verilsin.

3600/7200 ek göstergeler sağlansın.

Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamında olduğundan, fiili hizmet süresi (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak ödensin ve sağlık hizmetlerinde çalışan tüm emekçilere ayrımsız olarak uygulansın.

Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.

“LİYAKATSİZ ATAMALARA SON VERİLSİN”

Liyakatsiz atamalara, tip sözleşme dayatmalarına, tıp ve sağlık bilimleri eğitimlerini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin, eczacılık fakültelerinin, diş hekimliği fakültelerinin, hemşirelik fakültelerinin, sağlık bilimleri fakültelerinin ve sağlık meslek yüksekokullarının açılmalarına son verilsin.

OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdamı yapılsın.

Haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.

Sağlık hizmeti için ödediğimiz vergiler yeter. Katkı katılım payları ve ilave ücretler kaldırılsın.

Sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunulmasına kadar emekçiler örgütleri aracılığıyla halk da merkezde siyasi partiler, yerellerde ise yerel yönetimler, muhtarlıklar, örgütlü yapılar ve siyasi partiler eliyle süreçlere dahil olsun.

Özel hastanelere verilen her türlü teşvik kaldırılsın. Özel hastanelere aktarılan teşvik ve bütçe kamu sağlık kurumlarına aktarılsın.

Kamu sağlık kurumları daha demokratik bir yapıya kavuşturulsun. Kamu sağlık kurumlarında idareciler, kriterlere uyanlar arasında o kurumlarda çalışan kişilerce seçim yöntemi ile belirlensin.”

14-15 MART’TA İŞ BIRAKILACAK

Atabey, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında düzenleyecekleri eylemlerin detaylarını da duyurdu. Atabey’in açıklamasına göre; SES, 11 Mart’ta Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde ve diğer illerde de sağlık il müdürlükleri önünde basın açıklaması yapacak. 13 Mart’ta İstanbul’da “Beyaz Buluşma ve Yürüyüş” düzenlenecek. 14-15 Mart’ta tüm sağlık emekçileri iş bırakacak. 19-20 Mart’ta SES, sağlık emekçileriyle her ilde ayrı bir buluşma düzenleyecek.

“SOKAKTAKİ İNSANIN MASKESİNİ SORUN ETMELERİNE ANLAM VEREMİYORUZ”

Atabey, koronavirüs önlemleri kapsamındaki maske takma zorunluluğunda mart ayından itibaren normalleşme adımları atılacağına ilişkin duyumları anımsatarak şunları söyledi:

“Günlük kararlarla, politikalarla bu süreç yürütülmeye çalışılıyor. Bizim, başından beri itirazlarımız var. Toplumun sağlığının korunmasının bu yöntemlerle olamayacak. Şu anda sizler de tabloları takip ediyorsunuz. 300’ü aşkın ölüm, 100 bini aşkın koronavirüs vakalarıyla karşı karşıyayız. Bu sürecin daha da ağırlaşacağını sağlık örgütleri açıklamıştı. Buna karşı maalesef bir yöntem ve politika üretilemedi. Açık havada maske çıkarma tartışması yaşanıyor. Asıl fabrikalarda, kapalı alanlarda çalışanlara çözüm bulamayanların sokaktaki insanların maskesini sorun etmelerine anlam veremiyoruz.” (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.