Sağlıkta marka kent Gaziemir
Sosyal belediyecilikte fark yaratan projeleriyle geçen döneme damgasını vuran Gaziemir Belediye Başkanı Şenol’un sağlık alanındaki yatırımları takdir topluyor.
- Ege Postası
- 02.01.2015 - 11:57
SAĞLIKTA MARKA PROJELER:
Sosyal belediyecilik anlayışıyla kurulan ve bu yönde faaliyet gösteren müdürlük hayata geçirdiği ‘Evde hasta ve yaşlı bakım’, ‘ücretsiz nakil ambulansı’, ‘hoş geldin bebek’, ‘7 gün 24 saat cenaze raporu’ gibi marka projelerle genel ve yerel yönetimlere örnek oldu. Müdürlük, belediye sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlara koruyucu hekimlik çalışmalarının yanı sıra, bireyin bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan güçlü olmasını sağlamak için eğitim ve seminerlerle de destek oluyor. Vatandaşların sağlıklı bir yaşam sürmelerini amaç edinen müdürlük, diyetisyen hizmetiyle fazla kiloların yol açacağı hastalıkların önüne geçiyor. Ayrıca ‘psikolog destek hizmetiyle’, özellikle çocukların ve kadınların yanında yer
alıyor.
Hoş geldin Bebek Projesi
Aylık ortalama 100 doğum gerçekleşen Gaziemir’de doğum öncesi ve sonrası ziyaret edilen annelere bilgi, bebeklerine hediye paketi sunuluyor. Hamilelik sürecinde annenin ve bebeğin sağlık kontrollerini yapan ekipler, anne-babayı doğum sonrası için hazırlıyor. Ekip, doğumun ardından annenin ve bebeğin kontrolleri düzenli olarak yapıyor. Proje kapsamında 2 bin 115 kişiye hizmet veren ekip, bu yıl 997 anne ve bebeğin yanında oldu.
Evde Hasta ve Yaşlı Bakım Projesi
Yaşlı, yatalak ve kimsesiz yurttaşlara el uzatılan projeyle, tedavi ve bakımın dışında, evlerin bakım onarımı, badana-boyası ve temizliği yapılıyor. Gıda ve yakacak yardımı yapılan ihtiyaç sahiplerinin kişisel hijyeni bile düşünülüyor. 2014 yılında 3 bin 636 hastayı 9 bin 10 ziyaret eden Evde Bakım Ekibi bugüne kadar 6 bin 764 hastaya 25 bin 784 ziyaret gerçekleştirdi.
Diyetisyen Hizmeti
Sağlık İşleri Müdürlüğü’nce verilen diyetisyen hizmeti ile Gaziemir’de yaşayan vatandaşların yanlış beslenme alışkanlıkların saptanıyor, yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı önlemler alınıyor. Çeşitli hastalık durumlarındaki birey ve gruplar için hastalık durumlarına uygun diyetler planlayan diyetisyen, topluma sağlıklı ve ekonomik beslenme yöntemleri konusunda eğitimler de veriyor. Evde Hasta Bakım Ekibi’yle birlikte hizmet verip vatandaşları evlerinde de ziyaret eden diyetisyen, 2014 yılında 2 bin 530 kişiye hizmet verdi. Bu güne kadar ise diyetisyen hizmetinden 6 bin 565 kişi hizmet aldı.
Psikolojik Destek ve Danışmanlık Hizmeti
Psikolojik danışmanlık hizmeti kapsamında Evde Hasta Bakım Ekiplerinin belirlediği ve Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne gelip destek isteyen kişilere kişilere psikolojik destek veriliyor. Evlere yapılan ziyaretler ve poliklinikte, çocuk-ergen görüşmeleri ile yararlı olduğu düşünülen grup seansları da yapılmaktadır. Aynı problemi olan ve tek başına çözemeyen çocuk-ergenler bir gruba toplanarak model alma çalışmaları uygulanmaktadır. Bugüne kadar 4 bin 504 kişiye psikolojik danışmanlık hizmetinden yararlanırken, sadece 2014 yılında bu hizmetten bin 703 kişi faydalandı.
Ücretsiz Nakil Ambulansı
Evde yaşlı bakım projesine entegre edilen bu ücretsiz hizmette, stabil durumdaki hastalar evlerinden alınıyor, hastanelerdeki bakım ve tedavilerinin sonrasında yeniden evlerine getiriliyor. 2014 yılında 3 bin 494 vakada görev alan ücretsiz nakil ambulansı bugüne kadar 10 bin 833 kez hizmet verdi.
Cenaze Hizmetleri ve Taziye Ekibi
Sosyal Yardım İşleri ile Sağlık İşleri müdürlüklerinin işbirliğiyle 7 gün 24 saat boyunca verilen cenaze hizmetiyle Türkiye’de bir ilke imza atıldı. 7 gün 24 saat ölüm raporu veren belediye doktorları bugüne kadar bine yakın ölüm belgesi düzenledi. Ayrıca taziye ve ikram ekipleri bu acılı günlerinde cenazesi olan Gaziemirlilerin acılarına ortak oluyor.
Yorum Yazın