Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şakran'da tecavüz skandalının faturası kesildi

Şakran'da tecavüz skandalının faturası kesildi

Çocuk tutukluların kendilerinden küçük yaşta olanlara işkence ve cinsel istismarda bulunduğu iddialarına dair resmi yazışmanın ortaya çıkmasıyla gündeme gelen Şakran Cezaevi'nde fatura psikolog Özgün Ergin'e kesildi! Cezaevinin o dönemki psikoloğu Ergin, 'Evrakı sen sızdırdın' denilerek, Siirt'e sürüldü ve memuriyeti bırakmak zorunda kaldı.

  • Ege Postası
  • 18.08.2015 - 11:31
Şakran Cezaevi’nde çocuk tutukluların birbirlerine işkence yaptıkları ve bazı çocuklara tecavüz edildiği yönündeki iddialar bu yılın başında gündeme gelmiş, iddiaları somut hale getiren kurum içi bir yazışma Radikal’de yayınlanmıştı. Skandalın ortaya çıkarılmasının ardından, sorumlular hakkında hiçbir adli işlem yapılmazken, cezaevinin eski psikoloğu Özgün Ergin’e, Radikal’de yayınlanan yazışmayı sızdırdığı iddiasıyla uyarı cezası verildi. Ergin daha sonra da bir tayin isteği olmamasına rağmen “hizmet gereği” adı altında İzmir’den Siirt’e sürüldü. Yeni evli olan Ergin, çekilme dilekçesi vererek, memuriyetten istifa etmek zorunda bırakıldı.

RADİKAL GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Radikal’de geçen 24 Şubat’ta yayınlanan “Şakran Çocuk Cezaevi İtirafı: Çocuklar tecavüze uğruyor” başlıklı haber , ‘Şakran Cezaevi’ diye bilinen İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Hamit Karslıoğlu imzalı kurum içi yazışmaya dayanarak, cezaevindeki çocuk mahkûmların birbirlerine işkence yaptıklarını ortaya çıkarmıştı. Evrakta yer alan bilgilerde; zayıf çocukların, kendilerinden yaşça büyük olanların cinsel istismarına uğradığı, cinsel istismar suçlarından cezaevinde olanların, küçük yaştakilere tecavüz ettikleri ve bunu topluca yaptıkları dile getiriliyordu. Evrakta, “çocukların, anüslerinden vücutlarına ne kadar uzunlukta hortumu alacakları yönünde kendi aralarında iddiaya girip denedikleri” ve “metal çay kaşığını dörde bölerek yuttukları” gibi korkunç ifadeler yer alıyordu. Ayrıca, “infaz koruma memurlarının, kullanımı çocuklarca yasak olan emtianın geçmesine neden oldukları” ifade ediliyordu. 

İDDİALAR MECLİS GÜNDEMİNE DE GELDİ

Haberin yayınlanmasından sonra açıklama yapan Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü, iddiaların kısmen doğru olduğunu kabul etmiş; iddiaların TBMM’ne taşınmasının ardından da Cezaevi Müdürü Hamit Karslıoğlu görevinden alınarak, bir başka cezaevine gönderilmişti.

FATURA PSİKOLOG ERGİN’E KESİLİYOR

Bu arada, haberden sonra söz konusu evrakı Radikal’e sızdırdığı suçlamasıyla Cezaevi Psikologu Özgün Ergin hakkında idari soruşturma başlatıldı. Bu kapsamda görevlendirilen iki kontrolör İzmir’e gelerek, iddiayı soruşturdu. Müdür Hamit Karslığoğlu, basına sızan iç yazışmanın bir görevlendirme yazısı olduğunu, Ergin’in vaktiyle bu görevlendirmeyi kabul etmediğini ve bu nedenle de kendisine maaş kesme cezası verdiğini söyledi. Karslıoğlu, cezaya öfkelenen Ergin’in, evrakı basınla paylaştığını iddia etti.
Ergin ise haberin yayınladığı gün Antalya’da eğitici eğitiminde bulunduğunu, konuyla ilgisinin olmadığını söyledi.
Soruşturma, geçen 30 Mart’ta tamamlandı. Kontrolörler, Ergin’in evrakı sızdırdığı yönünde bir bulgu ya da kanıta ulaşamadığı halde, “Aslında kimin medyada yer almasını sağladığının bir öneminin kalmadığı, çünkü bu davranışlardan beklediği amacın gerçekleşmiş olduğu” gerekçesiyle psikologa ceza verilmesini istedi. Ergin’e, “devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışta bulunmak” suçundan ceza verilmesini öneren müfettişler, yazıda şu ifadeleri kullandı:
“Ergin’in Müdür Karslıoğlu tarafından yapılan görevlendirmeye tepki göstermesi ve hakkındaki soruşturmaya karşı hazırladığı savunmayı personele okutması, herkesin görebilmesi için başmemurluk odasında ortada bırakması, olanları bakanlıktaki görevliler ile paylaşması sırasında, istediği sonucu elde edememesi ve ceza alması halinde hasmane tavır takınacağını ve bunları ifşa edeceğini açıkça belirtmesi dikkate alındığında, aslında kimin medyada yer almasını sağladığının bir öneminin kalmadığı, çünkü bu davranışlardan beklediği amacın gerçekleşmiş olduğu...”
Ergin’in görev yaptığı İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı İnfaz Kurumu T1 No’lu Cezaevi Yönetimi, Ergin hakkındaki ceza önerisini “uyarı” cezası olarak uyguladı. Daha sonra Ergin, herhangi bir tayin talebi olmadığı halde “hizmet gereği” Siirt Açık Ceza İnfaz Kurumu’na “tayin” edildi. Ergin de 14 Ağustos’ta dilekçe vererek, memuriyetten ayrıldı. (Radikal)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.