Dolar 34,1677
%0.02
Euro 38,1500
%-0.04
Altın 2.915,260
%-0.17
Bist-100 9.777,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sanatın dünü bugünü, “Kahve Sohbeti’nde”

Sanatın dünü bugünü, “Kahve Sohbeti’nde”

Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde “Kahve Sohbetleri” adlı etkinlikte, geçmişten günümüze Türkiye’nin siyasi yapısının sanata, tiyatroya etkisi ve yerel yönetimlerin sanata bakışı ele alındı. Seyirciyi sohbetin içine alan gösteri ilgi çekti

  • Ege Postası
  • 31.01.2013 - 12:50
İZMİR - Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki “Kahve Sohbeti” adlı etkinlikte sanatın toplum üzerindeki etkisi, siyasetçilerin sanata yaklaşımı ve siyasal yapının sanat üzerindeki etkisi tartışıldı. Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Orhan Aydın, Eski Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Şenol Tiryaki ve Mahşer-i Cümbüş Tiyatro Topluluğu’ndan Ayhan Taş’ın konuşmacı ve Tiyatro Platformu Başkanı Orçun Masatçı’nın onur konuğu olarak katıldığı söyleşi de seyircilerde sanat hakkındaki fikirlerini dile getirme şansı buldular.

Geçmişten günümüze Türkiye’nin siyasi koşullarına ve bu koşulların sanata olan etkisine değinen Orhan Aydın, ülkemizin karanlık bir dönemden geçtiğini,  Cumhuriyet tarihinin en baskıcı döneminin yaşandığını savundu.

Hukuk ve adaletin tamamen susturulduğunu ifade eden Aydın, “Sansürle, tehditle, şiddetle iktidar partisi tarafından insanlar kontrol altına alınıyor. Sanat ve sanatçı psikolojik ve fiziksel şiddetle susturulmaya çalışılıyor. Sanattan anlamayan bürokratlar Devlet Opera ve Balelerini, tiyatro sahnelerini, sinema salonlarını kapatıyor. İktidarını kaybetmekten korkan yöneticiler sanatı ve sanatçıyı kendilerine rakip gördükleri için susturmaya çalışıyorlar. Bu gerici zihniyetten kurtulmanın yolu sanatın ve sanatçının özgür olmasından geçer. Sanatçı ne kadar özgürse toplumda o kadar özgürdür” diye konuştu. Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği tiyatro kurslarında 900 kursiyerin bulunduğunu duyunca şaşkınlığını gizleyemeyen Aydın, Gaziemir Belediyesi’ne sanata verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

 ‘Belediyeler sanatı desteklemeli’

Sanatın ve sanatçının toplumu aydınlattığı için iktidarlar tarafından sürekli kısıtlandığına ve kontrol altında tutulmaya çalışıldığına değinen Şenol Tiryaki, insanların sanattan uzaklaştırılarak tüketim kültürüyle oyalanmaya çalışıldığını söyledi. Kitle iletişim araçları, günlük yaşamın hızı ve geçim sıkıntısıyla insanların düşünmesinin, üretmesinin engellendiğini ifade eden Tiryaki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir ülkede sanat hayatın merkezinde olursa o ülke de yaşayan insanlar mutlu ve başarılı olur. Kentin fiziki yapısını iyileştiren yerel yönetimler, insanları kültürel faaliyetlerle de buluşturacak projeler üretmelidir. Gaziemir Belediyesine sanata ve sanatçıya verdiği destek için teşekkür ederim.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.