Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sanayici sordu, Soyer yanıtladı... En büyük projesini açıkladı

Sanayici sordu, Soyer yanıtladı... En büyük projesini açıkladı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) Temmuz ayı olağan meclis toplantısına katıldı. Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Soyer, en büyük projesinin İzmir’in dünyada tanınır bir kent haline getirmek olduğunu söyledi. Soyer, İzmir’i dünyada tanınan ilk 100 kent arasına sokmayı planlıyor. Öte yandan Başkan Soyer, onay bekleyen projeleri için bayramdan sonra Ankara’ya gideceklerini açıkladı. Sanayici sordu, Soyer yanıtladı

  • Ege Postası
  • 29.07.2019 - 18:22

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer EBSO Meclis’inde Egeli sanayicilere 100 gününü ve vizyonunu anlattı, soruları yanıtladı ve neler yapacağını anlattı. EBSO Meclisi’nde Genel Sekreter Buğra Gökçe ile birlikte gelen Soyer, meclis üyelerinin bazı sorularını Gökçe’ye yanıtladı. Soyer ayrıca ayda bir Ender Yorgancılar’la buluşacaklarını da söyledi.

BİR BUÇUK AY İÇİNDE ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETMEYE BAŞLIYORUZ

Harmandalı’daki çöpten elektrik üretme konusuyla konuşmasına başlayan Başkan Soyer “Gerçekten Harmandalı’da önümüzdeki bir buçuk ay içinde elektrik üretmeye başlıyoruz. Yaklaşık 20 bin metre kablo döşenmesi işi tamamlandı, ağaç dikimi devam ediyor. Senede on milyon lira Büyükşehir’in kasasına girecek. Elektrik üretimi başlayacak bölgede yaşayan halkımız uzun zamandır çektiği koku ve kirlilikten kurtulacak. İzmir'de ikinci büyük çöpten elektrik üretme santraline kavuşmuş olacak. Vahşi depolama yapıldığına dair bir algı var. Çok uzun zamandır bunun hazırlığı ile ilgili çalışmaları sürüyor. Bize nasip oldu bu çalışmalar sonuçlanmış olacak o nedenle bunun müjdesini veriyorum “ diye konuştu.

ALSANCAK’A 15 BİN METREKARELİK YEŞİL ALAN

Ulaşımla ilgili soruları yanıtlayan Soyer “İzmir’in merkezine daha az aracın girdiği bir ulaşım ağını 5 yıl içinde tamamlamış olacağız. Monoray, teleferik ve raylı sistem yapacağız. Sadece raylı sistem değil, kara yoluyla ilgili yapacaklarımız var. Dokuz Eylül Meydanı, Karşıyaka İskele Önü, Alsancak Garı önü yer altına alınacak. Alscak'taki yer altına alma Hocazade Camii'nden başlayacak Hava Gazı Farbirakası'nın orada bitecek. Böylelikle kent merkezi 15 bin m2 yeşil alan kazandırılacak. Tarihi elektrik fabrikasının çevresiyle ilgili de çalışmalarımız var.  İkinci bir Alsancak yaratacağız. Alsancak Elektrik Fabrikası bilim müzesi, büyük kütüphane olabilir, sinema endüstrisine ev sahipliği yapabiliriz. Bunların hepsini İzmirlilerle birlikte düşüneceğiz. Sonuçta İzmir yeni bir yaşam alanına kavuşacak” dedi.

Soyer, "Otoparklarla ilgili bir takım yeni çalışmalar. Butik otoparklar, yap işlet devret modeliyle yapılacak. Özel mülk sahiplerinin de özel otoparkları olmasını sağlayacak projelerimiz var. İZUM olarak yüksek teknoloji yapıyoruz. Yeni bir takım uygulamalar yapılacak. Bir sonraki aracın kaç dakika sonra geleceği bilgisi  ve hangi durakların bulunduğu bilgiler güncellenecek. Ulaşımla ilgili yep yeni düzenlemeler İzmirlilerle buluşacak. Baykuş seferlerini arttırdık daha da arttıracak. 2020 yılında yeni feribotlar geliyor. Deniz ulaşımındaki payı yüzde 14’lere çıkarmayı planlıyoruz" diye konuştu.

İZMİR’E 500 KADIN SÜPÜRGECİ

Çevre konuları ve haşere sıkıntıları sorularını yanıtlayan Soyer “ Haşere ve sivrisinek konusunda ise kentiniz temiz olacak. Temizlik biraz kültür meselesi. Arabadan poşet atmamak, sigara izmariti atmamak için. Sürdürülebilir bir temizlik politikasına başlıyoruz. Mıntıka temizlik programına başlıyoruz. Kadınlar, stklar çocuklar hepsi geliyor. Kadın eli değecek İzmir’e. Kadın süpürgeciler alıyoruz. 500 kadın istihdam edeceğiz. 7500 civarında çöp konteyneri ve 2500 çöp kovası alıyoruz. Temizlik en hassas olduğumuz meseledir. Çöp ayrıştırmayı kentlilerle buluşturacağız. Bütün okullarda çöp ayrıştırması yapacağız. Kentin her yerine yayacağız ayrıştırmayı.

İZMİR, ÇİN’İN BATIYLA AÇILDIĞI KAPI OLACAK

Kent vizyonu ile ilgili soruları yanıtlayan Soyer “Biz İzmir’i dünya kenti yapmak zorundayız. Sadece Amacımız İzmir’in Akdeniz Çanağındaki önderliğini geri kazandırmak değil. Biz Ön Asya’nın Başkentiydik. Sonra uzunca bir zaman diliminde kan kaybettik. Yine öncü bir rol üstlenmeye başlıyoruz. Ancak bir de çin meselesi var. İkinci dünya savaşı sonrası AB nasıl insanlığın lokomotifi olmuşsa, şimdi Çin aynısını yapacak. Sadece ipek ve demir yolu ticareti için  Pire limanı  Çinliler tarafından satın aldı. Bu bir rol çalmaydı. O rolü İzmir üstlenmişti ki. Çin’in öyle çok projesi var ki, Bir Çin araştırma enstitüsü kuracağız. Nasıl zamanında Fransız kültür merkezi gibi merkezler kuruldu. Çin ile ilgili bir enstitüye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Çinin sadece yüksek teknolojisini değil, kültürünü de araştıracak bir enstitü kuracağız. Biliyorsunuz bu sene İEF konuğumuz Çin. Çok görkemli bir açılış yapmayı planlıyorlar. Çin devleti üzerinden doğunun en batısı olarak, yani Çin’in batıyla buluştuğu bir kapı İzmir olacak” dedi.

ANKARA’YLA DAHA İYİ İLİŞKİ KURACAĞIZ

Çiğli tramvayı ve imar yönetmeliği sorularını yanıtlayan Soyer “Çiğli tramvayı da imar yönetmeliği de Ankara'dan onay bekliyor. Onay bekleyen çok başlığımız var çoğu da yıllara sahip. Bayram ertesi AK Parti grubuyla Ankara’ya gidiyoruz. İzmir’in haklarını savunacağız.Hangi bakanlık, Cumhurbaşkanlığı makamı, geçmişten farklı olarak Ankara’ya daha iyi ilişki kuracağız. Bu sadece benle ilgili değil. 31 marttan itibaren büyük bir değişim yaşandığını düşünüyorum. Aşağıdan yukarıya yaşandığını düşünüyorum. Bu değişim siyasetin yeni kodlarını hayatımıza soktu. Bunlar insanımızın özlemlerini de ifade ediyor. Milletimiz siyasetin ötekileştirmesinden yıkıcılığından bıkmış durumda. Yukarıda siyaset yapanların aşağıdan gelenler taleplere daha az sessiz kalacağını ve İzmir’in hakkını önceki dönemlere göre daha fazla verileceğini düşünüyorum” dedi

EBSO'NUN LOGOSUNA BAYILIYORUM

Soyer Elektrik Fabrikasıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: EBSO’nun logosuna bayılıyorum. Çark var. İzmir’in geleceği bu çarklara bağlı. İzmir’de pek çok kurum harika işler yapıyorlar. Bütün kurumlar birbirinden kopuk. Sanki hepsi başka şehirlerde ve birbiriyle bağlantısı yok. Oysaki herkes bu çarkın dişlisi olduğunu bilmek zorunda. Ne zamandır aynı çarkın dişlisi olduğunu bileceğiz o zaman pasta büyüyecek. Her kafadan ses çıkmasında fayda var. Ancak bu seslerin birbirini duymaya ihtiyacı var. Bizim İzmir’de önümüzdeki dönemde en çok başarmayı istediğimiz konu, ortak akıl oluşturmak ve ortak akılı büyütmeye çalışmak. Tüm İzmir için ekmek büyüyecek. Elektrik Fabrikası da bu çarkın parçalarından birisi olacak” diye konuştu

‘KRİZ NEDENİYLE MÜTEAHHİTLER İŞİ BIRAKMAYI TERCİH ETTİ’

‘Büyükşehir’in projelerinde gecikmeler oluyor, sizin dönemimizde de gecikmeler olacak mı'’ sorusunu yanıtlayan Soyer "Bu durum uzun yılların sıkıntısına dayanıyor. 400 yılla yargılanıldı. Bir temkinlilik hali var, bu kolay kolay imza atmamak içindi Şu an emin olan ki İzmir ve Büyükşehir Belediyesi’nde yeni heyecan dalgası var. Büyükşehir en aşağıdan yukarıya çok daha büyük bir şevkle çalışmanını heyecanını taşıyor. Personelemize toplu konuttan tutunda, ödüllendirme yönetmeliğine kadar çeşitli çalışmalarımız. Çünkü Büyükşehir’deki çark dönerse İzmir’in çarkı döner. Bütün kalbimle inanıyorum. İzmir değişecek sonra da Türkiye değişecek. Ayrıca eklemek isterim kriz nedeniyle müteahhitler işi bırakmayı tercih ettiler bunu da söylemek lazım”

KÖRFEZ GEÇİŞİNİ UYGUN BULMUYORUM

Körfez geçiş projesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Soyer “Körfez geçişini uygun bulmuyorum. Tam gediz Deltasının çıkışında. Bizim orada olağanüstü bir zengiliğimiz var. Dünyada metropolde üreyen tek yer İzmir. Yüzlerce tür kuş ürüyor. Olağanüstü bir mirasımız var yokmuş gibi davranıyoruz. Gözümüz gibi koruyacağız. Dünyanın ziyaret edeceği bir yere çevireceğiz. Proje bu yapıyı tamamiyle tahrip edecek bir proje. Adaylık süresinde söylemiştim. Deniz seferleri arttırıldığı zaman bu sorun zaten çözülecek” dedi

MASAL EVLERİ VE GENÇLİK MERKEZLERİ

Bir meclis üyesin anlattığınız projeler kentin arka sokaklarını kapsamıyor, halbuki yola böyle çıkmamıştınız çıkışı sonrası Soyer”Olur mu öyle şey, Karabağlar, Bayraklı gibi ilçelerin arka mahallelerine de en az 20 tane masal evi yapacağız. Özellikle eşi hasta ya da boşanmış kadınların ve çocuklarının yararlanacağı bir masal evi kazandırıyoruz. Çocuklarını bırakarak işlerine gidebilecekler Gençlik Merkezleri kurmaya başlıyoruz. Gençlerin gerçekten gidecek hiç bir yeri yok. Şunu söyleyemeliyim, bizim vizyonumuz arka mahalledekileri kapsayacak. Bundan vazgeçmiş değiliz. Sorular o yönde sorulduğu için böyle oldu yanıtını verdi.

DÜNYANIN BİLİNEN İLK 100 ŞEHRİ ARASINA GİRECEĞİZ

İzmir’e ikinci çevre yolu ve sizin için en büyük projeniz ne'’ sorusuna yanıt veren Soyer “Bütün projelerim zincirin halkaları gibi birbirine bağlı, benim aklımda şekillenen şey ise bir dünya kenti İzmir. Dünyanın bilinen ilk 100 kenti arasına gireceğiz. İzmir’i Dünya’nın bildiği ve sevdiği bir şehir haline getireceğiz.” Yanıtını verirken ikinci çevre yolu sorusunu Genel Sekreter Buğra Gökçe yanıtladı Gökçe “Şehrin dışında bir çevre yolu uygun bulunmuyor. Biz şehrin içinde planların daha önce tarif ettiği fakat dönüşmemiş akslarımız var. Çiğli’den Bayraklı’ya oradan da Bornova ve Buca’ya bağlanan yollar yapmayayçalışacağız. Bu yollar kentsel dönüşümü de tetikleyecek. Trafik sıkıntısını büyük ölçüde çözecek bir yollar yapacağız”  diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.