Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şanlıurfa'da kırtasiye ürünü satan işletmeler denetlendi

Şanlıurfa'da kırtasiye ürünü satan işletmeler denetlendi

Okulların açılmasına sayılı günler kala kırtasiye ürünleri satan işletmelere denetimler arttı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri, Şanlıurfa’da da denetimde bulundu. Ürünlerden...

  • Ege Postası
  • 07.09.2013 - 13:21
Okulların açılmasına sayılı günler kala kırtasiye ürünleri satan işletmelere denetimler arttı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri, Şanlıurfa’da da denetimde bulundu. Ürünlerden numune alan ekipler, laboratuvar incelemelerinin ardından sahte ürün satan işyerlerine çeşitli yaptırımlar uygulayacak.

Denetimler 10 ili kapsayacak. Riskli ürün satan işyerlerine, 14 bin ile 35 bin lira arasında para cezası kesilecek. Ayrıca bazı ürünler, riskli bulunması durumunda toplatılabilecek. Ekipler, özellikle beslenme çantaları, boya malzemeleri ve kanserojen madde içeren ürünleri titizlikle inceliyor. 2011 yılında kırtasiye malzemelerindeki güvensizlik oranı yüzde 53'ken 2012 yılında yüzde 23’e indi. Bu yıl ise daha da düşmesi bekleniyor.

Bugünkü denetimlerini Şanlıurfa’da yapan ekipler, kırtasiye malzemelerinin toptan satıldığı Kapaklı Pasaj civarındaki işyerlerine gitti. Denetmen memur Meral Karaaslan, müşterilerin dikkat etmesi gereken konulara dikkat çekerek, “Özellikle boya malzemeleri ve kalemler, çocukların çok kullandığı, ilgisini çeken ürünlerdir. Bu tür ürünlerde CE işaretlemesi arıyoruz. Bu son derece önemli. Bunun yanısıra 0-3 yaş işareti var, yani bunun oyuncak olmadığını gösteren işaretler. 0-3 yaş arası kullanmasın diye bir uyarı. Ürünlerde, 'Sağlığa zararlı madde içermez' şeklinde işaretlemeler de aranmalı.” dedi. Bunun yanısıra beslenme çantaları ve boya malzemelerinin çok önem arz ettiğini vurgulayan Karaaslan, “Beslenme çantaları bizim için çok önemli, bunlara dikkat edilmeli. İthal olup olmadığına bakılmalı. Denetimlerde boya malzemelerinde azoboyar maddeler ve ağır metallere bakıyoruz. Bu maddeler kanserojen olduğu için önemli.” şeklinde konuştu. Ürünün üretici ve ithalatçısının bilinmesinin de son derece önemli olduğunu kaydeden Meral Karaaslan, üreticisi belli olmayan ürünün ulaşmayı ve müşterinin şikayetinde geri dönüşümü zorlaştırdığını aktardı. Satıcının da üretici bilgilerine dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Karaaslan, denetimlerde riskli ürün çıkması veya satıcının üretici bilgilerini vermemesi durumunda bütün cezai işlemlerin satıcıya uygulanacağının altını çizdi.

GÜVENSİZLİK ORANI YÜZDE 53’TEN 23’E İNDİ

Bu arada son yıllarda yapılan denetimler, kırtasiye malzemelerindeki güvensizlik oranlarını gözler önüne serdi. Denetmen Karaaslan, güvensiz ürün oranının hızla düştüğünü vurgulayarak, “2011 yılında kırtasiye ürünlerinde güvensizlik oranı yüzde 53’tü. Çok ciddi bir rakam. Geçen yıl yapılan denetimlerde bu oran yüzde 23’e düştü. Bu sene yine denetim yapıyoruz ama gerçekten bu sene ürünlerin pek çoğunun daha güvenli olduğunu görüyorum.” dedi.

Şanlıurfa Ticaret İl Müdürü Nazan Aygün ise yaptırımlara dikkat çekti. Şu anda yapılan denetimlerde numune toplattıklarını, bunların laboratuvarlarda inceleneceğini aktaran Aygün, ilde 20 işyerini denetlediklerini ve denetimlerin devam ettiğini ifade etti. Bu yılki denetimlerin 10 ille sınırlı olacağını sözlerine ekleyen İl Müdürü Aygün, riskli ürün satan işletmelere 14 bin ile 35 bin lira arası paranın yanısıra ürün toplatılması cezaları uygulanabileceğini belirtti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.