Şarbon taşıdığı iddia edilen gemi Çeşme'den demir aldı
Çeşme Körfezi'ne demirleyince ortalığı ayağa kaldıran ve şarbonlu hayvan taşıdığı iddia edilen Rahmeh admı gemi, yetkililerin yaptığı incelemenin ardından ve yoğun görüşmeler sonunda demir alıp ayrıldı. Çeşme'de büyük krize yol açmıştı
- Ege Postası
- 14.09.2018 - 08:24
Şarbonlu hayvan taşıdığı iddia edilen ve dün sabah saatlerinde İzmir'in Çeşme ilçesinin Çiftlik Mahallesi açıklarında demirleyen 'Rahmeh' isimli gemi, akşam saatlerinde ilçeden ayrıldı.
Rahmeh adlı gemi Türkiye'nin gündemine geçtiğimiz hafta Hayvan Hakları Federasyonu'nun (HAYTAP) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla geldi.
HAYTAP, “İçinde yüzlerce şarbonlu hayvanın olduğu, Rahmeh adlı Panama bandıralı gemi şu an itibarıyla halen İstanbul Ahırkapı açıklarındadır. Telef olan hayvancıkların çoğunun öğütülerek denize atıldığına dair tarafımıza haberler gelmektedir. Mersin, İzmir ve Bandırma üzerinden yüklerini dağıtarak İstanbul‘a kadar geldiğini tahmin ediyoruz. Şarbon hastalığı göz yumularak yayılmakta, hiçbir yetkili için de soruşturma açılmamaktadır” duyurusunu yaptı.
İstanbul'da Ahırkapı açıklarında 20 gün kadar bekledikten sonra şarbon hastalığı iddialarıyla gündeme gelen Panama bandıralı M/V Rahmeh adlı gemi 6 Eylül 2018'de Marmara'ya açıldı. Ancak İspanya'ya gideceği söylenen gemi Ege'ye dümen kırıp Çeşme açıklarında demirledi.
KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
Gözler bir anda Çeşme'ye çevrilirken, gün boyu kriz yaşandı. Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü gemiye çıkması için Dr. Ilgaz Nacakoğlu’nu görevlendirdi. Gün boyunca hava muhalefeti nedeniyle iki kez denenmesine rağmen gemiye yanaşmak ve çıkmak mümkün olmadı. Bunun üzerine son bir alternatif olarak Ulusoy Çeşme Limanı’nı römorkörlerinden yardım istenildi. Römorkör kaptanları da bu havada gemiye yanaşmanın mümkün olmadığını bildirince, Çeşme Liman Başkanlığı’nda Kaymakam Mehmet Kara başkanlığında bir kriz masası oluşturulduğu bilgisine ulaşıldı. Toplantı sonrasında Çeşme Liman Başkan Vekili Ahmet Kahraman, geminin personel ve yedek parça ihtiyacının Çeşme Limanı üzerinden giderilemeyeceği, geminin başka bir limanı kullanması gerektiği, acentesi aracılığıyla gemi armatörüne bildirdi.
HAYVAN YOK
Çeşme Kaymakamlığı, Çeşme Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkililerince kontrol yapıldı. Bir Sahil Güvenlik Botu'nun etrafında dolaşarak önlem aldığı gemide yapılan kontrolde hiçbir hayvan bulunmadığının belirlendiği bildirildi.
Akşam üzeri 17:30 sıralarında demir almaya başlayan gemi rotasını Akdeniz’e çevirdi. Böylelikle gemi nedeniyle ayağa kalkan Çeşmeliler de rahat bir nefes aldı.
5 BİN KİŞİ LİMAN BAŞKANLIĞI ÖNÜNDE TOPLANACAKTI
Çeşmeli Çevreci Aktivist Ahmet Güler, konuyu başından itibaren takip ettiklerini, geminin Çeşme’yle hiçbir temasının olmadan uzaklaştırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Güler, “En başta gece saat 00:30’da kendi internet sitelerinde geminin Çeşme’ye gelmek üzere olduğunu ilk kez duyuran ve bizim de haberdar olmamızı sağlayan, gemi geldiğinde de bölgesel ve ulusal basına haber detayı geçen iki Çeşmeli gazeteciye teşekkür etmek isterim. Çünkü gün boyu öyle yalan yanlış bilgiler paylaşıldı ki, sayelerinde herkes doğru bilgilerle haberdar edilmiş oldu. Ardından toplumsal bir direniş hareketi kendiliğinden oluşmaya başladı. Eğer gemi gitmeseydi yarın 5 bin kişi gerekli yasal izni alarak, Çeşme Liman Başkanlığı önünde toplanmak üzere hazırlık yapıyordu. Konuyu bir şekilde Kaymakam Kara’ya aktardık. Oluşturulan kriz masasında sorunun kökten çözülmesi takdire şayan. Kaymakam Kara’ya, Liman Başkan Vekili Kahraman’a, Sahil Güvenlik yetkililerine ve hassas davranarak kamuyu doğru bilgilendiren basın mensuplarına teşekkür ediyoruz. Çeşme büyük bir sıkıntıdan döndü. Hepimize geçmiş olsun” diye konuştu. (DHA)
Yorum Yazın