Satılık Basmane Çukuru
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), İzmir'de yapımı 14 yıldır kangrene dönüşen, kamuoyunda Basmane Çukuru olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü 117 milyon dolara satışa çıkardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 yıl önce satışı karşı çıkmıştı. Hissesini tüm ortakların kabulüyle yüzde 12'den 30'a çıkaran Belediye'nin nasıl bir tavır takınacağı merakla bekleniyor.
- Ege Postası
- 27.06.2014 - 13:05
BÜYÜKŞEHİR HİSSESİNİ YÜZDE 30'A ÇIKARDI
Büyükşehir Belediyesi satışa karşı çıktı. TMSF ise satış işlemlerinin kamu yararı adına gerekli olduğunu, iktisadi bütünlük kararı aldıklarını belirterek satış kararında ısrarcı olduğunu bildirdi. Belediye satış kararına karşı dava açmak için harekete geçti. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi ve TMSF arasında yapılan görüşmeler uzlaşmayla noktalandı. TMSF hissedarlar Güçbirliği ve EGS'nin de onayıyla yüzde 12 olan hissesini yüzde 30'a yükselten Büyükşehir Belediyesi'ne satışta bu hisse oranının korunacağı garantisi verdi. İktisadi bütünlük de Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 30 hissesini onayladı.
TEMİNAT TUTARI 11 MİLYON 700 BİN DOLAR
TMSF, Büyükşehir Belediyesi'yle de hisse ve satış konusunda uzlaştıktan sonra yaptığı çalışmaları sonuçlandırarak Dünya Ticaret Merkezi'yle ilgili satış işlemini başlattı. Bugün Resmi Gazete'deki satış ilanında, 'Fon'un adı geçen merkezin borçlularından haczedilen gayrimenkullerle bu varlıkların feri veya mütemmim cüzü niteliğindeki sözleşmelerden oluşturulan Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle cebri icra yoluyla haciz, rehin gibi yasal takyidatlardan ari olarak ihale şartnamesinde belirtilen kayıt ve şartlarla satışa çıkarıldığı' belirtildi. İhaleye katılabilmek için teminat tutarının 11 milyon 700 bin dolar olduğu belirtilirken, nakit teminat dışında 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3'üncü maddesinde tanımlanan Bankalardan alınmış dolar cinsinden kesin ve süresiz teminat mektubu, cari değeri nakit teminatın yüzde 15 fazlası tutarında olan TC Devlet Tahvilleri, TC Hazine Bonoları, TC Hazine Kefaletini Haiz Tahviller de kabul edilecek. Teminatın yatırıldığını gösteren dekontun veya teminat mektubu/mektuplarının veya TC Devlet Tahvilleri, TC Hazine Bonoları, TC Hazine Kefaletini Haiz Tahvillerin TMSF adına blokede tutulduğuna dair bankaca düzenlenmiş belgenin, şartnamede belirtilen idari zarfla verilecek diğer belgeler ile birlikte 8 Eylül 2014 tarihinde saat 17.00'a kadar 'Satış Komisyonu'na teslim edilmesi gerekiyor.
İHALE 9 EYLÜL'DE İSTANBUL'DA
İhale 9 Eylül 2014 tarihinde TMSF'nin İstanbul'daki merkezinde yapılacak. İhale kapalı zarfla verilen mali tekliflerin açılması ile başlayacak, açık artırmaya katılmaya hak kazananların listesi oluşturulduktan sonra, açık artırma aşamasına geçilecek. Kurulun ihaleye pazarlık usulü ile devam edilmesine karar vermesi halinde pazarlık, 12 Eylül 2014'te aynı yerde yapılacak. İhale bedeli, ihale sonucunun ihaleyi kazanana bildirilmesinin ardından Kurul onayında belirtilen süre içinde dolar cinsinden peşin olarak ödenecek.
KOCAOĞLU'NDAN İLK YORUM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TMSF tarafından satışa çıkarılan Basmane’deki arazi ile ilgili şöyle konuştu:
“Uzunca bir süredir Basmane çukuru, eski garaj olarak Büyükşehir Belediyesi’nin gayrimenkulünün üzerinde Güçbirliği EGS ortaklığıyla kurulan satış karşılığı biraz kaotik bir durumun da söz konusu olduğu Büyükşehir Belediyesi’nin arsası kilitlenmiş durumdaydı. Yasal imar problemleri de vardı. İmar problemleri çözüldü. TMSF bir ara bu arsaları satmaya kalkmıştı. Biz o zaman durdurmuştuk ve kimse mağdur olmadan çözülsün düşüncemiz hakimdi. Bugün de aynı düşünce çerçevesinde hareket ediyoruz. Aynı zamanda hem EGS hem Güçbirliği’ne bir teşekkür borcum olduğuna inanıyorum. Belediyenin yüzde 12 hissesi vardı. Kamu vicdanında belediye mağdur oluyor anlayışıyla bir ek protokolle bu arsanın yüzde 30 imar hakkı İBB’ye verildi. 1,5 katı biz payımızı artırmış olduk. Geçmişte de Danıştay kararı ile satışı durdurmuştuk. Ama gelinen zamanda maalesef ne EGS ne de Güçbirliği gereken performansı gösterip, çeşitli aksilikler oldu kimseyi suçlamak için söylemiyorum ama bir kamu gayrimenkulü ne kadar bekleyebili? Şu anda 117 Milyon Dolar bir muhammen bedelle ihaleye çıkmış durumda. Biz de takip edeceğiz. Biz yüzde 30 hissemizi satmıyoruz. Aynı EGS ve Güçbirliği ile yaptığımız hak protokolünü TMSF ile de yaptık. Bu tescil edildi. Kim alırsa alsın eğer bu satış gerçekleştiğinde bizim zaten belediye binasına ihtiyacımız var, bu projeyi gerçekleştireceğiz. İBB yüzde 30 civarında yaklaşık 30 bin m² net bir belediye hizmet alanına kavuşacak. Satışına bugünkü koşullarda bir karşı çıkışımız söz konusu değil. Geçmişte karşı çıktık. Doğru da yaptığımıza inanıyoruz. Ama bugün artık herkes tarafından bıçak kemiğe dayandı. Ayrıca bu arsanın sadece maddi olarak değil, manevi olarak da kentin moralini bozmak, ‘bu kentte yatırımcının önü kapanıyor’ gibi tamamen suni bir şekilde ortam bulandırmak üzere bir çıkışa da vesile olduğu bir vaka. Hayırlısıyla, umuyorum yüksek fiyattan satılır. Ben ne Güçbirliği ne EGS’nin mağdur olmasını istemiyorum. Bu bir servet. Bu servetin aslı da özü de Büyükşehir Belediyesi’nin. Maalesef geçmişte bir şey yapılmış. Çeşikli süreçler sıkıntılar yaşanmış. Geriye dönüp kimseyi eleştirmenin suçlamanın kente kentliye faydası yok.
Yaşanan süreç hayırlı olsun diyorum. Durumu bürokrat arkadaşlarla değerlendirip, “biz bir şey yapabilir miyiz” diye masaya yatıracağız.”
Yorum Yazın