Sayıştay'dan İZSU raporunda dikkat çeken 'ceza' tepkisi
İzmir’de balık ölümleri ile başlayan kötü koku, İZSU’nun Sayıştay raporuna da yansıdı. Rapordaki ‘çamur depolama’ detayı dikkat çekti. Öte yandan 37 atık su arıtma tesisisin çevre izin belgesinin bulunmaması sebebiyle Bakanlık tarafından 4 milyon 608 bin 939 TL, 15 atık su arıtma tesisinin ‘Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nde belirtilen deşarj limitlerinin üzerinde atık su salınması sebebiyle Bakanlık tarafından 7 milyon 479 bin 193 TL ceza kesildiği detayı ver aldı.
- Ege Postası
- 08.11.2024 - 10:44
- Güncelleme: 09.11.2024 - 00:13
EGEPOSTASI- İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılı denetim raporu Sayıştay tarafından açıklandı.
İZSU’nun bu yılki raporunda 44 bulguya yer verildi.
Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, Sayıştay denetimine takılırken, kötü koku sorununun biriken çamurlardan olduğuna dikkat çekildi.
BAKANLIĞA 'CEZA' YANITI: BÜTÇEYE YÜK!
37 atık su arıtma tesisisin çevre izin belgesinin bulunmaması sebebiyle Bakanlık tarafından 4 milyon 608 bin 939 TL, 15 atık su arıtma tesisinin ‘Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nde belirtilen deşarj limitlerinin üzerinde atık su salınması sebebiyle Bakanlık tarafından 7 milyon 479 bin 193 TL ceza kesildiği detayı ver aldı.
‘İdare tarafından bu atık su arıtma tesislerinin çalışmasında mevzuatta belirtilen sınırlara ulaşması su kirliliğinin önlenmesi açısından görevleri bulunan İdare için elzem olup bu kapsamda çalışmaların başlatılması gerekmektedir’ denilirken “Bununla birlikte mahalli bir bölgede hizmet sunmak amacıyla bütçe oluşturan İdarenin bu şekilde bütçeye yük oluşturması engellenmelidir” açıklamasını yaptı.
ÇİĞLİ ATIKSU SAYIŞTAY’A TAKILDI!
Sayıştay, Çiğli Atıksu Tesisi ile ilgili dikkat çeken bir detay paylaştı. Raporda, “Yirmi yıl boyunca Çiğli AAT arazisinin körfez kenarında depolandığı ve depolanan bu arıtma çamurlarının şehirde koku sorunu yarattığı tespit edilmiştir” açıklamasını yaptı. Sayıştay, “İdarenin arıtma tesislerinden çıkan çamurlarının çamur bertaraf tesislerinde bertaraf edilmesi yöntemine devam etmesi ve İzmir Körfezinin kıyısında Çiğli AAT arazisinde çamur depolaması yapılmaması gerekmektedir” denildi.
BEYDAĞ VE KINIK’A ATIKSU TESİSİ
Beydağ ve Kınık ilçelerinde atıksu artırma tesisi olmaması denetime takıldı. ‘Bahsedilen mevzuat hükümlerinde, yerleşim yerlerinde kentsel atıksu arıtma tesisi kurma, bakım, onarım ve işletilmesinden sorumlu büyükşehirlerde su ve kanalizasyon idarelerinin sorumlu olacağı belirtilmiştir’ ifadelerine yer verilirken yapılan incelemelerde, iki ilçe merkezinde kentsel atıksu arıtma tesislerinin bulunmaması sebebiyle Bakanlık tarafından cezalar kesildiği tespit edildi. Sayıştay, çevre kirliliğinin önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması adına söz konusu ilçe merkezlerinde atıksu arıtma tesislerinin kurulup ilçede oluşan atıksuların arıtılması gerektiğini vurguladı.
Yorum Yazın