Dolar 34,6488
%0.27
Euro 36,4128
%0.31
Altın 2.922,110
%0.14
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Seçimden ne umdular ne buldular'

Seçimden ne umdular ne buldular'

Geçen Mart ayının sonunda yerel seçim için sandığa giden seçmen, 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanını seçecek. 14 Haziran 2015'te de genel seçim olacak. 15 ay içerisinde 3 ayrı seçime girecek Türkiye, bir daha 2019'da sandığa gidecek. Yerel seçimde yüzlerce aday seçmenin oyunu alabilmek için reklam yaptı, ilan verdi ve broşür dağıttı. Ancak yerel seçim İzmir'de reklamcıların ve matbaacıların yüzünü güldürmedi.

  • Ege Postası
  • 01.05.2014 - 10:21
İZMİR- Reklamcılar, siyasi partilerin yerele dönük strateji kurmadığını genel mesajlarla seçime girdiğini söylerken matbaacılar, bilişim teknolojisinin gelişmesiyle adayların broşür yerine cep telefonlarına toplu mesajı tercih ettiğini anlattı.

Geçen 30 Mart'ta belediye başkanı ve meclis üyelerini seçen seçmen, 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanını, 15 Haziran 2015'te ise, milletvekillerini seçecek. Yüzlerce adayın seçmeni ikna etmek için yazılı ve görsel medyayı kullanması, farklı sloganlar, afiş, broşür, bayrak, promosyonlar İzmir'de reklam ve matbaa sektörünü güldürmedi. Talep beklentinin çok altında gerçekleşti, seçim geçim olmadı. 

"YEREL UYGUN STRATEJİ KURULMADI"

İzmir'de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kampanyasını yürüten Shift İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Kesirli, siyasi partilerin seçim harcamalarının Genel Merkez'den yönettiğini, kararların yerel sektöre pek yansımadığını belirterek, şunları söyledi: 

"İletişim metodlarının yerele göre olması lazımdı. Bodrum ile Kınık'taki seçmen aynı m? Her fotoğraflı posterde siyasi parti lideri sağda. Lider, turizm beldelerinde kravatlı takım elbiseli fotoğraf yerine kısa kollu gömlekli kravatsız fotoğraf kullanılabilirdi. Çiftçi yörelerinde lider üreticiye sempatik gelecek kompozisyonla fotoğraflanabilirdi. Yörelerin ekonomik durumu eğitim seviyesi özellikleri dikkate alınmadan Genel Merkez'den gönderilen klişe sloganlarla yöreye uygun değil her yerde tek tip mesaj verildi. İzmir'de televizyon, radyo, gazeteler, 'outdoor', dijital alanlar, sosyal medya uygulamalarında insanların çok büyük beklentisi vardı ama gerçekleşmedi. Türkiye'de gazete satışları çok yüksek değil. Adaylar 'outdoor' yani açık hava reklamlarına yöneldi. Sektörün de kendini toparlaması gerekir. Normal zamanda 1 lira olan reklam seçim döneminde 20 liraya çıktı. Seçim fırsatçılığı yapılmamalı. Yerel seçimde sektörün beklentisi çok yüksekti ancak, yeterli miktarda olmadı. Ülke ekonomisinde genel anlamda bir daralma var. bu daralma ilk olarak reklamcıyı etkiliyor. İş dünyası reklamın yatırım olduğunu kabul etmek zorunda."



BROŞÜR YERİNE CEP TELEFONLU MESAJ

EBSO Basın- Yayın Komitesi Başkanı Aziz Pazarlıoğlu, İzmir'de seçim döneminde taşra matbaalarının hareketlendiğini, merkezde sadece birkaç matbaanın iş yapabildiğini, pastadan geniş kesimlerin yararlanamadığını anlattı. Pazarlıoğlu şöyle konuştu: 

"Bilişim teknolojisinin gelişmesi matbaacılığı olumsuz etkiledi. Adaylar, cep telefonuyla toplu mesaja yöneldi. Talep beklentimizin çok altında oldu. İzmir'de matbaa makinesi arzı da çok. Bu nedenle sadece taşra matbaalarında bir hareketlende oldu merkezdekiler umduğunu bulamadı. Merkezde iş yapabilen birkaç firma oldu. Pasta paylaşılamadı. Cumhurbaşkanlığı seçiminden de umutlu değiliz." (Elif DEMİRCİ-DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.