Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şehir Plancıları Odası’ndan Altınyol Projesi için açıklama

Şehir Plancıları Odası’ndan Altınyol Projesi için açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan ‘Altınyol Projesi’ kamuoyunda tartışılmaya devam ederken İzmir Şehir Plancıları Odası’ndan projeyle ilgili açıklama geldi. İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, projenin bu haliyle bölgedeki trafiği azaltmasının mümkün olmayacağını belirtirken, sahil şeridinde kamu zarar oluşacağını ifade etti. Başkan Kocaer, “Projenin o bölgedeki yoğun trafiği azaltması bu haliyle mümkün gözükmüyor. Yeşil alan azalacak ve kamu zararı oluşacak. Projeye bisiklet kullanıcıları da tepkili” ifadelerini kullandı. Şehir Plancıları Odası’ndan Altınyol için açıklama

  • Ege Postası
  • 05.07.2019 - 13:25

HAYRULLAH YILDIZ/ EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kent içi trafiğin rahatılması için kentin ana damarlarından Altınyol'un sahil tarafını genişleterek 3 şeritten 4 şeride çıkaracağını açıkladı. Başkan Soyer’in ‘kent içi trafiği rahatlatacak dokunuşlar’ sloganıyla açıkladığı proje tartışmaları da beraberinde getirdi. Kamuoyunda kıyı şeridinin zarar göreceği ve projenin trafik akışını rahatlatmayacağı yönünde eleştiriler dillendirilirken İzmir Şehir Plancıları Odası’ndan projeyle ilgili açıklama geldi.  İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Şenyol Kocaer Altınyol projesindeki hatalı noktalara dikkat çekti ve ilerleyen süreçte oluşabilecek sıkıntılara değindi.

“ULAŞIM MASTER PLANINDA YETERLİ BİLGİ YOK”

Başkan Şenyol Kocaer, Altınyol projesinin ulaşım master planlarında yer aldığını ancak yeteri kadar detaylı bilginin olmadığını vurgularken, “Altınyol projesi 2 etap şeklinde planlanmış, Bornova ayrımı ve Naldöken Kavşağı olarak geçen hattı kapsıyor. Öncelikle bu yol ulaşım master planında yer alıyor ancak net ifadelerle projeden bahsedilmemiş. Master planda genişletilecek, düzenlenecek yollarla ilgili kısımda Altınyol var. Ancak yeteri kadar detaylara yer verilmemiş. Son şekliyle uygulamaya esas gibi durmuyor mühendislik açısından planlar açısından değerlendirileceği söyleniyor. Bu bölgedeki genişletme orta vadade yapılacaklar arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı. 

“PROJE TRAFİK SIKIŞIKLIĞINI GİDEREMEZ”

Altınyol projenin hedeflendiği gibi trafiği rahatlamak adına yeterli olmayacağının altını çizen Başkan Şenyol Kocaer, belirlenen hattın sonunda ve başında yolun yeniden 2 veya 3 şeride düşmesini işaret etti. Başkan Şenyol Kocaer, “Altınyol’da yoğun bir trafik var çözüme de ihtiyacı var. Ancak iki kavşak arasında yapılacak genişletme buradaki trafiğin azalmasını sağlamayacaktır. Sadece kısa süreli bir çözüm yani kavşaktan çıkan aracın bir şerit daha artırılmış daha geniş bir yolda gitmesini sağlayacak.Artırdığınız yolun sonunda şerit sayısı yine düşüyor. Planlanan hattın başında ve sonunda daralmasıyla trafik sıkışıklığı devam edecek. Bu anlamda baktığımızda amaçlanan hedefe ulaşabilecek bir proje olarak gözükmüyor. Çünkü ilerleyen yolda şerit sayısı 3 hatta bazı noktalarda 2'ye düşüyor. Bu da demek oluyor ki hat üzerinde yoğunluk devam edecek, bu planlanan kavşaklarda yoğunluk bir nebze de olsa azalsa bile kavşak sonrası yol daraldığı için yine trafik sıkışıklığı yaşanacak. Özetle projenin o bölgedeki yoğun trafiği azaltması bu haliyle mümkün gözükmüyor” diye konuştu. 

“YEŞİL ALAN AZALACAK VE KAMU ZARARI OLUŞACAK” 

Projede planlanan şerit artırılmasının sonucunda başka kamu zararlarının da oluşacağını savunan Başkan Şenyol Kocaer, “Bayraklı’da kıyı tasarım projesi yapıldı ve daha yeni tamamlandı. Bu proje yeni tamamlanmış, tasarımı gerçekleşmiş kıyı bölgesinin de zarar görmesine sebep olacak. Bayraklı’daki yeşil alan halkın eğlence ve dinleme amacıyla yoğun olarak özellikle hafta sonu kullandığı yeşil bir alan. O bölgede bu proje ile yeşil alanın azalması kamu zararına sebep olacaktır” ifadelerini kullandı. 

“BİSİKLET KULLANICILARI TEPKİLİ” 

Başkan Özlem Şenyol Kocaer, projeye bisiklet kullanıcılarının da tepkili olduğunu belirtirken, “O yoldan geçen bisiklet yolu var. Güzergaha baktığımızda bisiklet kullanıcıları da bu projeye tepkililer. Belirlenen hat üzerinde yine çok yoğun şekilde bisiklet kullanan İzmirliler var. Bu proje ile bisiklet yolunun ötelenmesi hatta belki de o bisiklet yolunun oradan kaldırılması durumu söz konusu olabilir.  Bununla ilgili de projenin detaylarına bakmak lazım” şeklinde konuştu.  

“KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ VAR” 

Kıyı tasarımı planlama çalışmalarında ve ulaşım çalışmaları konusunda Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimlerinde koordinasyon ekliği olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaer, “Kıyı tasarımı yapılırken daha sonra ulaşım planlarının gerçekleşmesi arasında yaşanan sıkıntılar koordinasyonda ciddi sorunlar olduğunun göstergesidir. Bu koordinasyonun ilgili birimler tarafından sağlanması elzemdir yoksa bu şekilde kamu zararları ortaya çıkar. Kullanıma yeni açılmış bir alanın, ulaşım planı doğrultusunda zarar görecek olması koordinasyonun eksikliğine işarettir. Bunu daha önce Mustafa Kemal Paşa sahil bölgesinde de yaşamıştık o bölgede de düzenlemeler olmuştu ve tramvay hattı geçmişti bu düzenlemelerin üstünden tekrar yeniden düzenlenmesi gerekti” dedi. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.