Dolar 34,2263
%-0.04
Euro 37,5888
%-0.11
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şehit aileleri, mühimmat patlaması için bağımsız yeni bilirkişi heyeti istiyor

Şehit aileleri, mühimmat patlaması için bağımsız yeni bilirkişi heyeti istiyor

Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit, 8'i asker 11 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan mühimmat patlaması davasının 2. duruşması 31 Temmuz Çarşamba günü Eskişehir 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülecek. Sanıkların...

  • Ege Postası
  • 30.07.2013 - 11:20
Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit, 8'i asker 11 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan mühimmat patlaması davasının 2. duruşması 31 Temmuz Çarşamba günü Eskişehir 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülecek. Sanıkların dinleneceği duruşmada, şehit aileleri avukatları aracılığıyla kovuşturmanın derinleştirilmesini isteyecek. Kovuşturmanın derinleştirilmesi için 11 sayfalık dilekçe hazırlayan şehit aileleri, patlamada yaralanan ve olay sırasında nöbetçi olan askerlerin aynı duruşmada dinlenerek, sorguya çekilmesini talep edecek. Ayrıca olay sonrası bölgede bilirkişi incelemesinin yapılmadığını iddia eden şehit aileleri, olayları incelemesi için bağımsız yeni bir bilirkişi heyeti isteyecek. Söz konusu bilirkişi heyetinden olay sonrası patlamanın tesiriyle bölgede açılan çukurların nasıl, ne şekilde bir patlayıcıyla oluştuğunun tespiti talep edilecek. Patlamada ihmali olduğu gerekçesiyle 3 ayrı komutanlık hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

    Şehit ailesi avukatlarından Altan Ulutaş, patlamayla ilgili 'dikkat çekici ilginç durumlar' olduğunu söyledi. Duruşmada, kovuşturmanın derinleştirilmesini isteyeceklerini kaydeden Avukat Ulutaş, buna ilişkin hazırladıkları 11 sayfalık dilekçeyi mahkeme heyetine sunacaklarını belirtti. 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın sebebinin hala belirlenememesini 'düşündürücü' olarak niteleyen Ulutaş, yaşanan çelişkilere dikkat çekerek şunları söyledi: "Olay sonrası inceleme, araştırma için oluşturulan askeri tahkikat heyeti bir rapor tuttu. İlgili makamlara iletilen raporda olayın sebebinin belli olmadığı belirtildi. Bakan Veysel Eroğlu ise olay günü akşam çıkarak konunun bir bombanın mühimmat sandığı üzerine düşmesi sonucu meydana geldiğini söyledi. Ama hala patlamanın sebebi belli değil. Burada düşündürücü bir durum var."

    BİLİRKİŞİ YETERLİ İNCELEME YAPMAMIŞ

    Mevcut bilirkişi raporlarının da şehit ailelerini tatmin etmediğini ifade eden Ulutaş, bu nedenle mahkeme heyetinden olayla ilgili kapsamlı bir araştırma yapması için bağımsız yeni bir bilirkişi heyetinin görevlendirilmesini isteyeceklerini anlattı. Olayın ardından bölgede teknik bilirkişi incelemesi olması gerektiğini, ancak bunun olmadığını ileri süren Ulutaş, şöyle konuştu: "Patlamanın neden olduğu belli değil. Çukurların hangi patlama ve hangi bombayla açıldığı da belli değil. Çünkü bölgede yeterli bilirkişi incelemesi yapılmamış. Orada patlama etkisiyle birkaç tane çukur açıldı. Çukurların hangi patlayıcı ile açıldığı, derinlik miktarı, bombaların durumu, içeriği ve cinsi belirlenirse patlamanın sebebi, oluş şekli ortaya çıkacaktır."

    YARALANAN VE NÖBETÇİ OLAN ASKERLER DİNLENSİN

    Çelişkiler nedeniyle olayda yaralanan ve o gün nöbetçi olan askerlerinde dinlenerek sorguya çekilmesini de talep edeceklerini kaydeden Ulutaş, "Çünkü bir asker ifadesinde patlamayla birlikte 20-30 metre uçtuğunu anlatıyor. Patlamayla 20-30 metre uçan bir insan hayatta kalabilir m? Bu insan yaralı kalabilir m? Burada bize göre çelişki, tutarsızlık var. Nöbetçi olan ile yaralanan askerler aynı duruşmada bildiklerini anlatsın, savcılık tarafından sorguya çekilsin. Bilirkişiye de 20-30 metre uçan, sağa sola savrulan insanın hayatta kalıp kalamayacağının bilimsel olarak ortaya koysun." şeklinde konuştu.

    3 KOMUTANLIK İÇİN SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

    Bu arada, Ulutaş, duruşma günü mühimmat olayında ihmali olduğu iddiasıyla Kara Kuvvetli Lojistik Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Lojistik Yönetim Komutanlığı ile Kara Kuvvetleri Mühimmat Komutanlığı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi. Ulutaş, "Mühimmatın taşınmasında, yerleştirilmesinde, plan, koordinasyon ve emniyeti konusunda hatalar mevcut. Bu bağlamda ilgili 3 komutanlık hakkında da olayda ihmali olduğu için suç duyurusu yapacağız. Buradaki sorumlularında mahkemeye hesap vermesi gerekli." diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.