Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şeker, darbe dönemlerindeki fişleme kayıtlarının imhası için kanun teklifi verdi

Şeker, darbe dönemlerindeki fişleme kayıtlarının imhası için kanun teklifi verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, darbe dönemlerinde oluşturulan fişleme kayıtlarının imha edilmesi için kanun teklifi verdi. Şeker, kayıtların 1 ay içerisinde imha edilmesini, bunu yerine getirmeyen yetkili ve...

  • Ege Postası
  • 04.07.2013 - 13:24
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, darbe dönemlerinde oluşturulan fişleme kayıtlarının imha edilmesi için kanun teklifi verdi. Şeker, kayıtların 1 ay içerisinde imha edilmesini, bunu yerine getirmeyen yetkili ve görevlilere de 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngördü.

        Mehmet Şeker, kanun teklifinin amacını, "Hukuki dayanaktan yoksun, temel hak ve hürriyetlerin kısıtlanması anlamına gelen, özel yaşamın gizliliği hakkını hiçe sayan, insan onurunu rencide eden, antidemokratik sistemlerin kullandığı en önemli araçlardan biri olan fişleme kayıtlarının imha edilmesi ile devlet-vatandaş arasındaki güven ilişkisinin tekrar kurulması" olarak özetledi.

        "12 EYLÜL’DE 1 MİLYON 700 BİNE YAKIN KİŞİ, 28 ŞUBAT’TA YAKLAŞIK 6 MİLYON VATANDAŞ FİŞLENDİ"

        1980 darbesinden itibaren fişlemenin, sandık ve sandık dışı yöntemlerle iktidara gelenlerin pozisyonlarını sağlamlaştırmak ve sonsuzlaştırmak için yoğun olarak kullandıkları bir yöntem halini aldığı ifade edilen gerekçede şöyle denildi: "Örneğin, 1980 darbesinde 1 milyon 700 bine yakın kişinin, 28 Şubat sürecinde ise yaklaşık 6 milyon vatandaşın fişlendiği ve bu fişlerin devletin çeşitli kademelerinde hala muhafaza edildiği bilinmektedir. Diğer taraftan geçtiğimiz yıl, Tunceli'nin Hozat ilçesinde çok sayıda bürokrat ve vatandaşın fişlendiği ortaya çıkmıştır. Haziran 2013’te de iktidar partisine yakın olmayan işadamlarının hukuka aykırı bir şekilde fişlenerek devlet ihalelerini almalarının engellendiği basına yansımıştır. Son iki fişleme olayında da hukuksuz bir şekilde tutulan kayıtlar imha edilmemiştir.”

        Türk Ceza Kanunu’nda fişlemenin yasakladığına ve fişleme yapanlara yönelik cezai yaptırımlara yer verildiğine, ancak hukuk dışı fişlemelerin imhasına yönelik bir hükmün bulunmadığına vurgu yapılan gerekçede bu durumun 'milyonlarca vatandaşın fişleme kayıtlarının muhafaza edilmesine' yol açtığı belirtildi. Teklifle geçmişte oluşturulan ve muhafaza edilen hukuka aykırı kişisel kayıtların her türlü kopyası ile 1 ay içerisinde yok edilmesi istenirken, ileride ortaya çıkabilecek yeni kayıtların ise 1 hafta içinde imha edilmesi öngörülüyor. Teklif aynı zamanda bu hükümleri süresi içinde yerine getirmeyenlere uygulanacak cezai yaptırıma yönelik düzenlemeyi de içeriyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.