Dolar 34,6450
%0.26
Euro 36,3307
%0.08
Altın 2.928,890
%0.37
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Selçuk'ta kadınlardan çini sanatına ilgi

Selçuk'ta kadınlardan çini sanatına ilgi

Selçuk Belediyesi, kaybolmaya yüz tutmuş çeşitli sanat dallarını gün yüzüne çıkarıyor. XIV. Yüzyıla dayanan, Osmanlı’dan günümüze yansıyan Çinicilik sanatını Selçuk Kadın Danışma merkezinde canlandıran Selçuk Belediyesi, ayrıca kadınlara istihdam sağlıyor.

  • Ege Postası
  • 16.02.2015 - 14:41
Kadınların büyük ilgi gösterdiği bu kurslardan elde edilecek ürünler, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde açılacak olan Kadın Emeği Pazarında satışa sunulacak.

Selçuklu kadınlar Çini sanatını öğreniyor
XIV. Yüzyıla dayanan Osmanlı’dan gelen Çini Sanatının geçmişten günümüze taşınan çok detaylı ve önemli bir sanat olduğuna dikkat çeken Ressam ve Çini Sanatçısı Esra Eren Çimen, bu önemli sanatı şöyle anlattı: “Osmanlı döneminde camilerde, medreselerde, saraylarda işlenen duvar süslemelerinden ev kullanım araçlarına ve yer süslemelerine kadar tamamen çini bezemeleri bulunuyor. Biz de bu sanatımızı şu an günümüze uyarlıyoruz. Açılan bu kurslarımızla birlikte yeni desenler oluşturuyoruz” dedi.

Çini sanatını günümüze taşıdık

Selçuk Belediyesi bünyesinde açılan Kadın Danışma Merkezinde başlattıkları Çinicilik kursunun yaklaşık iki ay süreceğini kaydeden Ressam ve Çini Sanatçısı Esra Eren Çimen, burada yapılacak ürünlerin açılacak olan fuarlarda, festivallerde ve en önemlisi de Kadın Emeği Pazarında sergileneceğini söyledi. Bu sanata kursiyerlerin büyük ilgi gösterdiğini hatırlatan Çimen; yapılan ürünlerin aynı zamanda satılması ve kadınlara istihdam sağlanmasının da önemine vurgu yaptı. Kadınların ileriki dönemde bu sanatla ilgili meslek edinmelerini de sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Çimen, “Selçuk’ta çok sayıda çini atölyeleri var. Biz kendi sanatımızı kendi kültürümüzü tanıtıyoruz. Çünkü bu sanat kaybolmuyor. Türkiye’deki birçok müzede çini eseri yer alıyor. Camilerde, saraylarda, medreselerde, vazolarda, ibriklerde, tabaklarda çini süslemelerine rastlıyoruz. Yani bu nanat o kadar geniş ki; Osmanlı döneminde bunlarla ilgili okullar, Nakkaşhaneler, nakkaş ustaları varmış. Yani bu sanata karşı çok fazla ilgi var ve tamamen kültürümüzü yansıtan desenler ortaya çıkıyor. Biz bu sanatı günümüze taşıdık ve taşımaya devam ediyoruz. Çini sanatı kadınların boş vakitlerinde yapabilecekleri çok güzel bir el sanatıdır. Selçuk bu sanat için çok uygun bir yer” diyerek, bu sanatı Selçuk halkıyla buluşmasını sağlayan Selçuk Belediyesi’ne teşekkür etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.