Selvitopu'ndan parti içi mesajlar...
Son dönemde CHP’de örgüt içi eleştiri oklarının hedefinde olan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Mithat Umutoğulları ve siyaset muhabiri Sercan Avcı’nın bu yöndeki sorularına cevap verdi. Umutoğulları ve Avcı sordu, Selvitopu yanıtladı
- Ege Postası
- 10.08.2015 - 09:48
Son dönemde örgüt içi eleştiri oklarının hedefinde olan Selvitopu, çok özel açıklamalarda bulundu.
Geride kalan 16 ay da nasıl bir belediyecilik anlayışıyla hareket ettiniz'
Karabağlar hem yeni kurulan bir ilçe, hem de sorunları çok olan bir ilçe… Düzensiz kentleşmenin yarattığı bir sürü sorun var. Alt yapıyla ilgili sorunlar var. Tabi bizim önce temel hedeflerimizden bir tanesi Karabağlar’ın geleceğini şekillendirecek alt yapıyı oluşturmaktı. Bu süreç içerisinde buna dönük çalışmalarımız oldu. İşte bunlar nelerdir derseniz bir defa Karabağların planlaması 1980’li yıllarda yapılmış. Bugünün gereksinimlerine, ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir planlamanın yapılması gerekiyordu. Büyükşehir Belediyesi’yle ortak çalışmalarımız oldu bu anlamda. 1. Etap planlarında Büyükşehir meclisi 1/5000’lik planları onayladı. Bizim meclis gündemimizde 1. etabın 1/1000’lik planları var. Bunlar ileriye dönük çalışmalar açısından çok önemli. Bunun sonuçları 1 yılda görülecek bir şey değil zamana bağlı. Eski İzmir caddesi kamulaştırma projeleri hazırlandı yakın bir zamanda da uzlaşma görüşmeleri başlayacak bunun sonuçları tabi 1 yıl sonra görülür. Kentsel dönüşüm olayı var. Kentsel dönüşüm projesinde Büyükşehir’in ilk uygulaması başlayacak Uzundere’de…Bizim günlük normal çalışmalarımız zaten devam ediyor. Pazar yerleriyle ilgili çalışmalarımız var Bizim temizlikti, parktı bunlarda her hangi bir aksaklığımız yok. Hedef bu 5 yıl sonra yani temel bakışımız Karabağlar’da bir değişim dönüşüm her yoluyla başlamış olsun. Benim bütün hedefim, bütün çalışmalarım bunun üzerine olacak. Şuana kadarki çalışmalarımızda iyi bir durumdayız, umut verici bir durumdayız.
Karabağlar Belediyesi deyince borçlu bir belediye algısı var. Göreve başladığınızda tedbirler aldınız. Bir de kredi çekme söz konusu şimdilerde. Borç devam ediyor gibi... Ne zaman çözülecek bu borç meseles?
Belediye mutlaka yatırımlar yapması gerekir. Geçen dönem bir takım yatırım kararları alınmış tabi bu kararlar alınınca da bunların getirdiği bir borçlanma olmuş. Ben bundan şikayetçi değilim enkaz aldım edebiyatı yapmadım. Karabağlar Belediyesi’nin kamuya borcu var. Piyasaya borcu makul bir düzeyde. Ödenebilir bir düzeyde. Mal veren esnaf sanayici bir an önce karşılığını almak ister. Bunda bir aksaklığımız yok. Alacağımız kredi şuan Karabağlar için çok elzem bir şey değil. Biz tedbir amaçlı o kararı aldık. 15 milyon küsür. Tamamını kullanmayacağız. Bütün belediyelerde var bu. Borçlanabilirsiniz ama borçlanmayı programınıza göre yapmalısınız. Bizim borçlarımızı ödeme gücümüz var. İstikrarlı gidiyoruz. Personel maaşlarımızla ilgili sıkıntı yok. Sadece KARBEL’de çalışanların bir fiş alacağı var. Gidişatımız istikrarlı…Yeterli mi değil. Gelir arttırıcı tedbirlerimiz var Gelirleri arttırdık. Bunun üzerine gideceğiz. Var olan alacaklarımızın üzerine gidiyoruz. İcra servisi kurduk.
Siz belediyecilikten geliyorsunuz. Kadronuzu kurabildiniz m? Yenilikten rotasyondan mı yanasınız, yoksa yola çıktığınız ekiple mi yürürsünüz'
Öncelikle var olan personelle çalışmayı hedefledim. Memurlar var. Devletin memuru...Kurumların onları değiştirme şansı yok. Bu nedenle çalıştırmak zorundasınız. Biz sistemi oturtmak için tedbirler aldık. Herkesin çalışmasını sağladık. Takviyeler oldu. Nakiller oldu. Başkan yardımcılarıyla ilgili tasarruflarım oldu. Rotasyon olabilir. Bu ihtiyaç durumuna bağlı. Benim esas görüşüm kadrolarla oynamak yerine sistemi kurumsallığı oturtmak. Belediyede işleri ne kadar hızlandırırsanız, sorun yaşamazsınız.
Karabağlar’da “Kurdele kesilmiyor” eleştirileri var. Haksızlık mı yapılıyor'
Evet doğru kurdele kesimi çok fazla olmadı. Yerele bakışım farklı. Bir defa temel projeler oluşturmak gerek. Bunların kurdelesi olmaz. Bunları yapamazsanız kurdele kesemezsiniz. Nedir bunlar. İmar planları. Bu planlar iyi olmazsa iyi park, iyi kültür merkezi, iyi pazaryeri yapamazsınız. Bir yıl içinde imar planlarını yenileyeceğiz. Bunun görsel şov yanı olmaz. Birden bire sorun yumağı içinde açılış yapayım diye popülist bir yanım, tarzım yok. Herkesin kendine göre bir tarzı vardır. İçime sinmeyen bir konuda açılış yapmam. Şuan için sosyal belediyecilik anlamında yapmamız gerekenleri yapıyoruz. Bunlar sessiz sedasız yapılıyor. Şantiyemiz sürekli faaliyet halinde. İmar planları yapıldıktan sonra bir çok kurdele kesilir.
Sizden önceki başkan Sıtkı Kürüm için “Sokakta olmayan başkan” diyorlardı. Benzer eleştiriler size de geliyor. Özellikle parti içinden. İlçe başkanınız parti içi kapalı bazı toplantılarda bunu dile getirdi. Basına yansıdı b? Sokakta değil misiniz'
Bana vatandaş böyle bir eleştiri getirmiyor. Ben sokaktan kaçan biri değilim. Kaçmam da. Bu eleştirileri saygıyla karşılarım ama ben böyle bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Yeri geldiğinde alandayım. Kim neden böyle bir imaj yaratmış bilemiyorum. Gidin derneklere sorun, muhtarlara sorun, vatandaşlara sorun. Kimse bu eleştiriyi getirmez bana…
Personel krizi sonrası örgütle uyum problemi gün yüzüne çıktı. İlçe başkanıyla çok yan yana göremiyoruz sizi…Personel ile ilgili madde CHP içinde fireyle geçti…
Parti içi şeyleri kamuoyunda tartışmak istemiyorum. Bu aile içinde bir sorun. Aile içinde çözüleceğine inanıyorum. Eleştirileri saygıyla karşılarım. Parti içindeyiz. Eleştiriler, talepler istekler olacaktır. Örgüt disiplini içinde sorunlar çözülür. Büyük bir sorun haline geleceğini düşünmüyorum.
Peki delege seçimleri başlıyor, sonrasında kongre yapılacak. Müdahil olacak mısını? Olacağınız yönünde konuşuluyor. Bazı belediye başkanları bu konuda “Karışacağım” mesajı da verdi.
Ben örgütün işlerine karışmayacağım, örgütün de belediye işlerine karışmaması gerek. Bu tavrım değişmedi. Çünkü doğru bulmuyorum. Belediye başkanı örgüt işlerine karışmamalı. Siyasi düşüncesini önerisi söylemeli. Bundan kaçınmam ama karışmak başka bir şey. Sadece düşüncemi dile getiririm. Belediye başkanı örgüte karışırsa, tam tersi örgüt belediyeye karışırsa sıkıntı olur. Örgütten gelen talepleri dinlememekten kastetmiyorum. Tabi ki dinleyeceğiz. Değerlendireceğiz. Ama her şey parti disiplini içinde yürümeli. Delege nedir. Partiyi temsil edecek, partide önemli koltuklara gelecek isimleri seçecek insanlar. Bunlar ne kadar sağlıklı seçilirse temsil kabiliyeti olan insanlardan oluşursa o ölçüde örgüte partiye artı yazar. Benim bu konudaki temennim düşüncem bu olur.
“Karışmam” diyorsunuz. 3,5 yıl sonrası için kaygınız yok m?
35 yıldır belediyecilik yapıyorum. Belediye başkanları yaptıkları çalışmalarla parti içi ve vatandaş nezdinde takdir görür veya görmez. Siz başarılı çalışmalar yaparsanız, örgütte sizi destekler. Yaptığımız çalışmaları örgüt ölçecek. Endişe duymuyorum. Ben doğruyu yaparsam sıkıntı olmaz. Hizmeti ben gelecekte aday olup olmayacağım düşüncesiyle yapmıyorum. O yüzden endişe duymuyorum. Olurum ya da olmam. Önemli değil. Hizmetle anılmak gerek. Bugünden adaylığa endekslenmek elinizi ayağınızı bağlar. Rahat olmak gerekir. Belediye başkanı olarak yaptığım hizmetle partime oy kazandırırım.
Yorum Yazın