Dolar 34,2585
%0.05
Euro 37,6111
%-0.05
Altın 2.920,540
%-0.03
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sendika'dan son uyarı: “Bir sabah ansızın...“

Sendika'dan son uyarı: “Bir sabah ansızın...“

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Genel-İş Sendikası arasında ipler git gide geriliyor. Sendika tarafından bugün belediye önünde oturma eylemi düzenlenirken, grev kararı hayata geçtiği takdirde tüm İzmir’in mağdur olacağı bir kez daha hatırlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni duyarlı olmaya çağıran sendika cephesi, toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanmadığı takdirde, başta toplu ulaşım olmak üzere birçok alanda kentin felç olacağını söyledi.

  • Ege Postası
  • 12.07.2013 - 17:57
ERMAN ŞENTÜRK/HABER MERKEZİ- İZELMAN ve İZENERJİ firmaları ile işveren konumunda olan İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan kriz ve konunun Yüksek Hakem Kurulu’na taşınması sonrasında tansiyon giderek artıyor. 26 Temmuz’da grev kararı alan Genel-İş Sendikası eylemlerine bugün de devam etti. Sendikanın şube başkanları, yöneticiler ve sendika üyeleri yine İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak oturma eylemi yaptı. Eylem sonrasında sendika cephesinden önemli açıklamalar gelirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan çağrılar da yinelendi.

CHP’Lİ BAKAN İLE GÖRÜŞTÜLER

İZELMAN ve İZENERJİ’de çalışan yaklaşık 10 bin çalışanın örgütlü bulunduğu DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, bir aydır süren protestolarına, oturma eylemi ile devam etti. 26 Temmuz’da grev kararını hayata geçirmeye hazırlanan sendikanın İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirdiği oturma eylemine Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu üyesi Mesut Ak’ın da destek verdiği dikkat çekerken, yaklaşık 100 kadar sendikalı, “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “Sadaka değil, toplu sözleşme” sloganları attı. Alkış ve ıslıklarla devam eden eylem sonrasında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan sendika yöneticileri ile bir araya gelerek emekçilerin taleplerine kulak verdi. Sendika yöneticileri ile kısa süreliğine sohbet eden Bakan, toplu iş sözleşmeleri konusunda ellerinden gelen adımları attıklarını kaydederek, emekçilere sahip çıkacaklarını belirtti.

“OTOBÜSLER BİR SABAH ANSIZIN ÇALIŞMAYABİLİR”

Eylemin sonunda kısa bir basın açıklaması yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi ve Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Memiş Sarı, hayata geçirecekleri grevi hatırlatarak, Büyükşehir tarafından halen bir adım atılmadığını belirtti. Toplu sözleşme görüşmelerinde halen herhangi bir değişiklik sağlanamadığını da söyleyen Sarı, sözlerine şöyle devam etti; “Dün bizim ağzımızdan çıkmayan bir şey yazılmış. Buradaki arkadaşlar da duysun, biz yüzde 10-13’ü kabul ediyormuşuz gibi bir gazetede yazılmış. Öyle bir şey yok, sadece işverenin vermiş olduğu yüzde 7-9-11’lik tekliflerin kabul edilemeyecek olduğunu ifade ettik. Bazı basın organlarında bizim ağzımızdan çıkmayan yüzde 12-13 kabul edilebilir teklif diye ilan edilmiş, böyle bir şey söz konusu değil. Biz sadece insanca yaşayacağımı bir ücret istiyoruz, dünkü birinci eylemimizdi. Bugünkü eylem sadece işyeri temsilcileri ile yöneticilerimizin yaptığı bir eylem… Salı günü de büyük iş bırakma eylemini yapacağız. Saat 8 ile 10 arasından İBB önünde toplanacağız. Grev günümüz bellidir, 26’sından bu görüşmeler bitmediği sürece greve çıkacağız. Otobüsler bir sabah ansızın bütün gün çalışmayacak. Her şeye yatırım yapılabilir ama emeğe ve insana yapılan yatırım en büyük yatırımdır.”

“BU KAVGA EKMEK KAVGASI”

Sarı’nın ardından söz alan Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı ise, “Bizim tek derdimiz ekmeğimiz” diyerek, insanca koşullarda yaşayabilmek için makul ücret artışları istediklerini belirtti ve şöyle devam etti; “Bizim aylardır taleplerimiz belli. İzmir’i mağdur eden tarafta değiliz, tamamen İzmir’in çalışma koşullarının daha iyi şekillenebilmesi için bizlerin daha verimli çalışabilmesi için istenilen toplu sözleşmenin sağlıklı bir şekilde bitmesinden yanayız. Kim ne derse desin bu işçi sınıfının tek bir beklentisi var, ekmeğini büyütmek… Kimse buradan beslenmesin, kimsenin beslenmesine fırsat vermeyeceğiz. Bu işçinin talepleri karşılanmadığı sürece herkes kendine çeki düzen vermek zorunda... Tek talebimiz ekmektir, kavga da sonuna kadar devam edecektir.”

“İSTEDİĞİMİZİ ALINCAYA KADAR”

Yine sendika adına açıklamada bulunan Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Fikret Ocak da, diğer belediyelerde tamamlanan toplu sözleşmeleri örnek göstererek, “Biz burada emeğimizin karşılığını istiyoruz, özellikle bizim toplu sözleşmemiz Yüksek Hakem Kurulu’ndan değil masada bitmesinden yanayız. İstediğimiz rakamlarda da bitmesinden yanayız. Çok aşırı, uçuk kaçık ücretler de istemiyoruz. Çevre belediyelerde ve Büyükşehir’e bağlı birimlerde imzalanan emsal teşkil eden toplu sözleşmeler var. Bunların çok üstünde istediğimiz bir ücret yok. İnsanca yaşayacağımız emeğimizin karşılığını istiyoruz. Eylemlerimiz devam edecek ta ki istediğimizi alıncaya kadar” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.