Dolar 34,2193
%0.11
Euro 37,8628
%-0.61
Altın 2.936,490
%1.4
Bist-100 9.351,00
%-3.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şenocak: “Günümüzdeki öğretmenlik, medeniyet değerlerimizle örtüşmemektedir”

Şenocak: “Günümüzdeki öğretmenlik, medeniyet değerlerimizle örtüşmemektedir”

24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi’nin düzenlediği ‘Öğretmen’ temalı panelin açılışında konuşan Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi ve Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak, “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum anlayışından öğretmene verilecek maaş ve bütçeye ne kadar ek yük getirecek anlayışına geçilmesi kültür ve medeniyet değerlerimizle örtüşmemektedir“ dedi.

  • Ege Postası
  • 25.11.2013 - 11:05
İZMİR-Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi tarafından Öğretmenler Günü münasebetiyle düzenlenen panel, Alsancak’daki Gazi Ortaokulu’nun Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelde 2023 vizyonundaki eğitim ve kültür hedeflerinin mimarı olan öğretmenler konuşuldu.

Türkiye’de öğretmenlerin mesleki özerkliğinden bahsetmenin güç olduğunu açıklayan Şenocak, “Öğretmen neyi ve nasıl öğreteceği ve hangi kitapları kullanacağı büyük ölçüde MEB tarafından belirlenmektedir. Öğretmenleri hem hizmet öncesi hem de hizmet içi eğitim yoluyla “program geliştirme” dersleri veya seminerleri verilmekte ancak kendi programlarını geliştirmelerini ve derslerini kendi geliştirdikleri programlar doğrultusunda yürütmelerine imkan sağlamamaktadır. Daha ziyade dersler paket programlar halinde öğretmenin kullanımına sunulmaktadır. Bu yaklaşım öğretmenliğin uzmanlık mesleği ve özerkliği olan bir meslek olmaktan uzaklaştırır, uygulayıcı teknisyene indirgemektedir” dedi.

Osmanlı’da muallimlerin memur olarak görülmediğini toplumun öncüleri ve rehberlik yapan kesimler olarak değerlendirildiğini belirten Şenocak, Hz. Ali’nin sözüne atıfta bulunarak, “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum, anlayışından öğretmene verilecek maaş ve bütçeye ne kadar ek yük getirecek anlayışına geçilmesi kültür ve medeniyet değerlerimizle örtüşmemektedir” diye kaydetti.

“ÖĞRETMENLİK İLK 5 MESLEKTEN BİRİSİ OLMALIDIR”

2023 vizyonunda eğitim alanında en önemli mekanizmalardan birisinin öğretmen olacağını ifade eden İzmir İl Milli eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, “Yeni modeller geliştirilerek öğretmenlerin konforlarının artırılması gerekmektedir. İdealizm her meslekte mevcuttur. Bu yüzden öğretmenlik tercih sıralamasında ilk 5 meslekten birisi olmalıdır. İl Milli Eğitim bunun için çalışmalar sürdürüyoruz” diye konuştu.

2023 TÜRKİYE’SİNİN EĞİTİM VE KÜLTÜR HEDEFLERİ:

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda MEB Müfredat Komisyon Üyesi olan Doç. Dr. Nurettin Yörek, “2023 Vizyonunda Öğretmenin Rolü” konulu sunumu gerçekleştirdi. Doç. Dr. Yörek, Ülkelerin zenginliği ne tarım potansiyeli, ne yer altı ve yer üstü zenginliklerin çokluğu, ne ağır sanayi yatırımları ile ölçülmediğini belirterek, “Bilgi çağının en büyük zenginlik ölçüsü bilgi üretme, bilgiyi teknolojiye uyarlama ve teknoloji ihraç eder hale gelmektir” dedi. Yörek, 2023 Türkiye’sinin eğitim ve kültür hedefleri olarak ise şunları söyledi: “50 yaşın altında % 100’lük okur-yazarlık oranına ulaşmış, genç nüfusunun tamamı asgari lise eğitimi görmüş, talep eden herkese yüksek öğretim imkanı temin etmiş, üniversite sayısı 200’ü aşmış, özel üniversite açılması önündeki engelleri kaldırmış, Ar-Ge bütçesi dünyadaki en ileri ülkelerin seviyesine ulaşmış, bilgi ve teknoloji ihraç eden bir Türkiye hedeflenmektedir”

DOĞRU BİLGİ İÇİN ÖĞRETMENİN REHBERLİĞİ GEREKİYOR

“Bilgi Toplumunda Öğretmenlik Mesleğinin Artan Önemi ve Öğretmen Yetiştirme” başlıklı sunumu gerçekleştiren D.E.Ü. Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Mısırlı, eğitim ve öğretim konusundaki yaşanan gelişmelerin öğretmenin işini kolaylaştırabileceğini buna karşın onun yerini almasının söz konusu bile olamayacağını söyledi.

Toplumu oluşturan bireylerin bir amaç uğruna bir araya getirilebilmesi, ‘iyi insan’, ‘iyi yurttaş’ olarak yetişmelerinin alanında iyi yetişmiş öğretmenler sayesinde mümkün olabileceğini kaydeden Mısırlı, “Tarihi gerçekler bize göstermektedir ki; bilimden, fenden uzaklaşan, toplumlar kendi sonunu hazırlamışlardır. Bu nedenle, günümüz bilgi toplumunda en büyük değer bilgidir. Doğru bilgilere erişmede de öğretmenin rehberliği gereklidir” diye konuştu.

ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ 1998’DE LİSANS DÜZEYİNE ÇIKARILDI

Öğretmenliğin meslekleşmesinde 1973, 1982, 1992 ve 1998 tarihlerine dikkat çeken İzmir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Metin Ender Karabulut ise “Geçmişten Günümüze Öğretmenlik Mesleği” isimli sunumunda şu bilgileri paylaştı: “1992 yılında çıkarılan bir yasayla her kademede görev yapacak olan öğretmenlerin hizmet öncesi eğitim süreleri lisans düzeyine çıkarılmış ve eğitim fakültelerinin bünyesine alınmıştır. 1998 yılında ise yeni bir adım daha atılarak, Eğitim Fakülteleri yeniden yapılandırılmış, orta öğretim sosyal alanlar kapsamında yer alan öğretmenlik programlarının kapıları, fen edebiyat fakültelerinin başarılı öğrencilerine de açılmıştır”

Panel sonunda İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güvendi ve Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi ve Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak, sunum yapan panelistlere plaketlerini takdim etti.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.