Sertel, İzmir modelini Meclis'te anlattı
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM'de yaptığı konuşmada İzmir'in tarımsal kalkınma modelini anlattı, bu modelin Türkiye'ye örnek olması gerektiğini ifade ederek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye bir çağrıda bulundu. Sertel, “Tarım Bakanı gelsin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde staj görsün. AKP'li belediyeler gelsin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde staj görsün” dedi. Sertel, İzmir modelini Meclis'te anlattı...
- Ege Postası
- 21.11.2018 - 09:53
CHP'li Sertel, yerelden sağlanan destekle birlikte İzmir’deki kooperatifleşmenin, üretici örgütlenmesinin hızlı bir gelişim gösterdiğini ve köyden kente göçün durduğunu ifade etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin on bir yıl önce başlattığı yerelde kalkınma modeliyle İzmir’in tarımsal gelişimde Türkiye ortalamasının üzerinde büyüdüğünü belirten Sertel, “Tarımsal gelişimde Türkiye ortalaması 2.1 iken İzmir’de 5.5 – 6’ya yükseldi. İzmir tarımındaki büyüme rakamları, ülke ortalamasının çok üzerine çıktı. Türkiye'de tarımsal istihdam oranı düşerken İzmir'de yükseldi. Desteklenen tarımsal kooperatiflerin üye ve personel sayıları ile cirolarında patlama yaşandı İzmir'de köyden kente göç durduruldu; kırsal nüfusun artış oranı, kent merkezindeki nüfus artışını geçti” diye konuştu.
Okullara süt dağıtım projesinin ilk olarak İzmir’den başlatıldığını ve iktidarın bunu örnek olarak Türkiye geneline yaydığını hatırlatan Sertel, “Önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Tire Sütle İzmir'de okul çağındaki çocuklara süt dağıtmaya başladı ve sonrasında iktidar bu modeli alarak Türkiye çapında uygulamaya başladı. Çocuklar önce zehirlendiler fakat sonra doğru yol bulundu, şimdi Türkiye'deki bütün çocuklar İzmir modelinden faydalanıp süt içiyorlar” dedi.
825 MİLYON LİRALIK DESTEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son 11 yıl içerisinde üreticiye 825 milyon liralık destek verdiğini hatırlatan Sertel, şunları söyledi:
“Bayındır'da çiçek üreticileri desteklendi. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bir kısım belediyeler Hollanda'dan lale soğanı ithal ederken bizim belediyelerimiz kendi üreticisinin yetiştirdiği çiçeklerle kenti süsledi. Tire Süt Kooperatifi'nden temin edilen sütler, İzmir’de yaşayan 1-5 yaş grubu bütün çocuklara her ay 8 litre süt dağıtılıyor. Bugün 135 bin çocuk bu projeden yararlanıyor. Yalnızca İzmir'in çocukları değil, 6 bin 500 göçmen çocuğa da İzmir Büyükşehir Belediyesi süt dağıtıyor. İlk yıl 1 milyon 142 bin litre süt ile başlayan dağıtımlar 2017 yılı sonunda 55 milyon litreye ulaştı. Böylece Bayındır'da, Tire'de, Ödemiş'te, Kiraz'da, Beydağ'da hayvancılığı geliştirdi. 10 ineği olan üretici bugün 100 ineğe sahip konuma geldi. Sadece süte değil, kırsalda küçükbaş hayvancılığa destek verildi. Kiraz, Ödemiş, Tire, Menderes, Urla, Seferihisar, Selçuk'ta köylülerimize olmak kaydıyla 8 bin 815 küçükbaş hayvan dağıtımı yapıldı. Arıcılık ve bal üretimi hayat buldu ve özellikle hedef kitle kadınlar olarak seçildi. Bal üretiminde kadınlara hem kovan hem arı yardımı yapıldı. Çiçeğin başkenti Bademler, çiçeğin başkenti Bayındır oldu. Bunun yanı sıra fıstık çamı üretimi gerçekleştirildi. Ödemiş Bademli’de yetiştirilen secereli fidanlar Türkiye'nin fidan ihtiyacının yüzde 65'ini karşılıyor ve 17 ülkeye ihracat yapılıyor.”
Yorum Yazın