Dolar 34,5733
%0.09
Euro 36,2532
%0.69
Altın 2.968,690
%-1.22
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sertel: Kurumların temeline torpil konuluyor

Sertel: Kurumların temeline torpil konuluyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın toplamda 400 sözleşmeli personel alımı sonrasında ortaya atılan iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

  • Ege Postası
  • 10.05.2017 - 11:08

Devlet kurumlarına personel alımlarında KPSS puanının yeterli görülmeyerek mülakat şartının getirilmesi atamalarda şaibe iddiasını da gündeme getirdi. TRT’nin personel alımlarından sonra gündeme gelen torpil iddialarının bir benzeri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı 400 sözleşmeli personel alımında da yaşandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın toplamda 400 sözleşmeli personel alımı sonrasında ortaya atılan iddiaları Meclis gündemine taşıdı. TRT personel alımında torpil yapıldığına dair iddiaları Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a soru önergesi olarak yönelten ancak bugüne kadar cevap alamayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kısa bir süre önce yaptığı 400 sözleşmeli personel alımına ilişkin iddiaları da Bakan Nabi Avcı’ya sordu.

Alımların şaibeli olduğuna dair çok sayıda iddia olduğunu dile getiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Kamu alımlarında ne yazık ki liyakat ve puan esas alınmıyor artık. Gençlerin umutları yok edilerek ‘ya bizdensin ya hiç’ anlayışı ile hareket ediliyor. Her yapılan sınav veya alım yeni mağduriyetler doğuruyor” dedi.

Sınavlara girerek kazanamayan adayların ilgili kurumlardan tatmin edici cevaplar beklediğini ancak alamadığını ifade eden Atila Sertel, “TRT sınavlarıyla ilgili çok sayıda iddia ve mağdur vardı. Şimdi Kültür Bakanlığı personel alımına ilişkin de çeşitli iddialar var. Bütün iddiaları toplam 17 başlık halinde Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya sordum. Başta sınav mağdurları olmak üzere kamuoyunun vicdanını rahatlatmak adına bu sorularıma tatmin edici cevaplar verilmesini bekliyorum. Bir kişinin dahi hakkının yenildiğinin düşünülmesi tüm alımlara gölge düşürür. Sayın Bakan, çıkıp açıklamalı, kuruma yerleştirilen 400 kişinin de üzerine yapışıp kalacak bu iddiaları temizlemelidir” diye konuştu.

“MÜLAKATLAR KAYDA ALINSIN YA DA KALDIRILSIN”

Alınacak personelin üç katı oranındaki adayın KPSS puanına göre mülakata çağrıldığını belirten Atila Sertel, mülakat puanlarının açıklanmadan yalnızca kazananların açıklanmasının da çeşitli iddiaları beraberinde getirdiğini söyledi. Daha önce de gündeme getirdiği gibi mülakatların kayıt alınarak yapılması gerektiğine işaret eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı, Temmuz 2016’da Kütüphaneci (200), Arkeolog (100), Müze Araştırmacısı (100) olmak üzere toplamda 400 sözleşmeli personel almak üzere KPSS puanına göre 1200 kişiyi mülakata çağırdı. Mülakatlar 7 ay sonra, Şubat 2017 tarihinde yapıldı. Mülakatlar kayıt alınmadan yapıldığı gibi kazanan ve kaybedenlerin mülakat puanları da açıklanmadı. Kim hangi puanla kazanmış sayıldı bilinmiyor. Örneğin; Arkeolog ve Kütüphaneci alımında KPSS puanına göre birinci sırada yer alan aday atanamazken, 300 kişinin katıldığı mülakatta 299’ncu sıradaki aday atanmış. Yine kütüphaneci alımında KPSS puanına göre ilk 10’da olan adayların hiçbirisi atanmamış. Yedeklerde dahi yoklar. Bunun yanında 103’ncü sıradaki, 471’nci sıradaki, 377’nci sıradaki adaylar kuruma atanmış. Eğer mülakat olmayıp eskiden olduğu gibi yalnızca KPSS puanına göre atama yapılsaydı bugün dışarıda kalan adayların hepsi kuruma yerleşmiş olacaktı. Bakanlık başvuru ilanında belirttiği gibi mülakat puanlarını açıklamış olsaydı bu tür iddialar da gündeme gelmezdi. Öte yandan kazananların birçoğunun AKP iktidarına yakın isimler olduğu belirtiliyor. Mülakat sonuçları ve ortaya atılan iddialara bir an önce açıklık getirilmeli ve kamu vicdanı rahatlatılmalıdır.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, sınav sonuçlarına ilişkin iddiaları şöyle sıraladı:

İDDİA 1:

BAKANI ZİYARET ETTİLER, KURUMA YERLEŞTİLER

Alımlarda 2016 KPSS puanının yanında 2014 KPSS puanlarının da sayılmasını isteyen bir grup, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’ı ziyaret etti. Bakan Nabi Avcı ve Hüseyin Yayman’la görüşen grup, başvuru tarihinin 13 Temmuz 2016 olarak açıklanmasıyla birlikte 2014 KPSS puanlarının da sınavın geçerliliğini yitirmesine saatler kala eklenmesini sağladı. Ziyaret sonrası Bakan Avcı ve Bakan Yardımcısı Yayman’la fotoğraf çektiren gençlerden birisi hariç hepsi kuruma atandı.

İDDİA 2:

MÜLAKAT ÖNCESİ AKP’Lİ VEKİLE ZİYARET

Kuruma atanan isimlerden biri olan Alper Doğan isimli kişi mülakatlar yapılmadan birkaç gün önce AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen’i Meclis’teki makamında ziyaret etti ve sosyal medya hesabından paylaştı. Yine sınavda başarılı olan pek çok adayın AK Partili milletvekili ve yöneticilerle tanışıyor olması, AK Parti’nin hemen her etkinliğinde boy gösterdiklerine ilişkin fotoğraflar mevcut. Örneğin; Alper Doğan, Atilla Gök isimli kişiler, sosyal medya hesaplarından AK Parti mitinglerinde çektirdikleri fotoğrafları paylaştılar. Benzer görüntüler ve AKP’li vekillere yönelik ziyaretler TRT sınavını kazananlar tarafından da paylaşılmıştı.

İDDİA 3

OSMANLI TAHTINI LOJMANINA TAŞIYAN MÜDÜR

Topkapı Sarayı’ndaki 3. Selim’in tahtını lojmanına taşımasıyla ve özel misafirleriyle birlikte Mecidiyeköy Köşkü’nde tarihi eserler üzerinde kahvaltı yaptığı iddialarıyla daha önce gündeme gelen Mevlana Müze Müdürü Yusuf Benli, jürideki 5 kişiden biriydi. Yusuf Benli’nin müdür olduğu müzede satış bölümünde çalıştığı iddia edilen ve KPSS sıralamasında 129. olan Alpago Göksenin Güzel isimli arkeoloğun 6. sıradan atamasının yapılması alımlarda torpil olduğu iddialarını güçlendirdi.

İDDİA 4

ASKERLİK ŞARTINI TAŞIMAYAN KİŞİ ATANDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın personel alım ilanında Devlet Memurları Kanunu’nun 48’nci maddesine göre “Askerlikle ilişkisi bulunmamak” şartı vardı. Ancak KPSS puanına göre 197. Sırada olan Erman Akyüz isimli kişi Arkeolog alımı için başvuruda bulundu. Şubat 2017’de mülakatlara katılan Erman Akyüz, Mart 2017’de kısa dönem askerlik görevine başladı. Arkeolog olarak başvuran ve mülakata katılan Erman Akyüz’ün ataması 13’ncü sıradan yapıldı. Sonuçların açıklandığı tarihte askerde olan Erman Akyüz’ün askerlikle ilişiği kesilmediği için diğer adaylar tarafından atamasının iptal edilmesi isteniyor.

İDDİA 5

KİM BU KARI KOCA, EŞ, DOST, AKRABA'

KPSS puanına göre ilk 10’da ve 100’de yer alan çok sayıda isim mülakatta elendi. Kütüphaneci olarak başvuran ve KPSS puanı itibarıyla ilk 10’da yer alan isimlerden hiçbirinin ataması yapılmadı. Bunun yanında; Arkeolog olarak başvuran ve KPSS puanı olarak 227. ve 265. sırada yer alan Mesut Mert Yenişehirli ve Büşra Yenişehirli isimli evli çiftin atanmış olması bu evli çiftin kim veya kimlerle bağlantısı olduğu sorusunu gündeme getirdi. Yine sınavı kazanan bazı isimlerin yakın akrabalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda çalışıyor olması mülakatların objektif yapılmadığına dair iddiaları güçlendirmektedir.

İDDİA 6

KAFADAN SEÇME SORULAR!

Mülakatlara giren adaylara genel olarak uygulandığı üzere bir soru havuzu oluşturularak, sorular zarftan seçtirilmedi. Kimi adaya 3-5 soru, kimi adaya 8-10 soru yöneltildi. Yine aynı branştaki adaylara benzer sorular yöneltildi. Böylece mülakata ilk olarak katılanlara haksızlık yapılmış sayılırken, son sıralarda katılanların şansı daha da arttı. Üstelik sorular adayların branşlarından ziyade günlük yaşam ve düşüncelerine ilişkin olarak yöneltildi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.