Dolar 34,5967
%0.12
Euro 36,3351
%0.09
Altın 2.922,340
%0.15
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sertel bu kez de MKE'nin 4.2 milyon euroluk ölü yatırımını gündeme aldı

Sertel bu kez de MKE'nin 4.2 milyon euroluk ölü yatırımını gündeme aldı

MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikasında 4 milyon 287 bin Euro’luk yatırımla Emülsiyon Patlayıcı Üretim Tesisi kuruldu. Bugünkü değerle 38.5 milyon TL yatırımla 2017 yılında açılan tesisin, açıldığı günden bu yana üretime geçmediği ve atıl kaldığı ortaya çıktı.

  • Ege Postası
  • 12.01.2021 - 10:49

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu CHP sözcüsü Atila Sertel, MKE ile ilgili Sayıştay raporlarına yansıyan bulguları paylaştı. MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikasında 4 milyon 287 bin Euro’luk yatırımla Emülsiyon Patlayıcı Üretim Tesisi’nin gerekli fizibilite ve piyasa araştırması yapılmadığı için üç yıldır üretim yapmadığını belirten Sertel, “Fabrikaları özelleştirme konusunda AKP iktidarının eline gelmiş geçmiş hiçbir hükümet su dökemez. Satma konusunda büyük bir ustalık sergileyen AKP iktidarı, yeni fabrika açmakta ise aynı hüneri sergileyemiyor. Nitekim bunun acı bir örneği MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikasında yaşanmış ve bugünkü parayla 38.5 milyonluk ölü yatırım yapıldığı ortaya çıkmıştır. Sayıştay raporuna göre devletin 38.5 milyonluk parası ne yazık çarçur edilmiştir” dedi.

MİLLETİN PARASINA YAZIKTIR, GÜNAHTIR

2008 yılında 4 milyon 287 bin 685 Euro bedelle sözleşmesi imzalanan Emülsiyon Patlayıcı Üretim Tesisi’nin 9 yıl sonra tamamlanabildiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şu bilgileri verdi:

“Emülsiyon Patlayıcı Üretim Tesisi; kapsüle duyarlı, yemlemeye duyarlı, grizutin ve sismik emülsiyon patlayıcı üretim kabiliyeti ile kuruluyor. Ancak tesis tamamlandıktan sonra hiç üretime geçmiyor. Hem Türk Silahlı Kuvvetlerinden hem de firmalardan herhangi bir talep gelmiyor. Enerji, inşaat, maden gibi çeşitli sektörlerin yanı sıra TSK’da da kullanım alanı olan sıvı patlayıcıları üretmek için kurulan tesisin üretim boyutlarının piyasa standartlarını karşılamadığı, fiyatların da piyasanın çok üzerinde kaldığı anlaşılıyor. Açıldığında Türkiye Kömür İşletmeleri gibi bazı kuruluşlara deneme üretimi yapan tesis, hiç sipariş alamıyor ve dolayısıyla üretime geçemiyor. Ciddi bir yatırım yapacaksınız ama ne yurtiçi piyasayı ne de yurtdışı piyasayı araştıracaksınız. Böyle bir yaklaşım olur m? MKE’nin 35 milyondan fazla parasına mal olan bir hata yapılıyor ama üç yıldan bu yana da tesisi faaliyete geçirmek için bir çaba harcanmıyor. Devletin kaynakları birer birer heba ediliyor. Yazıktır, günahtır.”

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.