Dolar 34,6897
%0.26
Euro 36,6798
%0.18
Altın 2.966,780
%1.09
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Seydi Ali Reis Araştırma Gemisi ile uygulama dersi

Seydi Ali Reis Araştırma Gemisi ile uygulama dersi

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri, 'Plankton Bilgisi ve Üretimi' dersinin son haftasında Seydi Ali Reis Araştırma Gemisi ile denizde uygulama yaptı. Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Satılmış, 14 hafta süren yarıyıl dönemi...

  • Ege Postası
  • 21.05.2013 - 11:17
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri, 'Plankton Bilgisi ve Üretimi' dersinin son haftasında Seydi Ali Reis Araştırma Gemisi ile denizde uygulama yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Satılmış, 14 hafta süren yarıyıl dönemi boyunca 2 saat teorik 2 saat uygulamalı olarak verilen 'Plankton Bilgisi ve Üretimi' dersinin amacının öğrencileri planktonik organizmaların tanımlanması, doğal sularda bulunuş ve dağılımları, doğadan toplanmaları ve plankton üretiminde önemli olan türlerin tanımı ve biyolojileri hakkında bilgilendirmek olduğunu belirtti. Satılmış, "Planktonlar, ekosistemin bir parçası olarak milyonlarca yıldır doğada varlıklarını sürdüren canlılar olup hemen her sucul ortamda dağılım gösterirler. Deniz ekolojsini anlamada ve besin zincirinde anahtar rolü oynayan plankton, su içerisinde aktif olarak hareket edemeyen canlıların sınıflandırılmasında kullanılır. Tüm sucul ortamlarda besin zincirinin en önemli halkalarında bulunup zincirin kendisinden sonraki gelen basamaklarında bulunan canlılara yem olmaktadır. Plankterlerin balıklar için besin oluşturmalarından dolayı plankton; balıkçılık, balıkçılık kaynaklarının değerlendirilmesi ve balıkçılığın geleceği açısından da ayrı bir öneme sahiptir." dedi.

Öğrenciler bir dönem boyunca derste ve labortuvarda gördükleri eğitimi, denizde araştırma gemisinde uygulama yaparak pekiştirdiler. Seydi Ali Reis Araştırma Gemisi ile limandan Boztepe burnuna kadar seyir yaptılar. Öğrenciler öncelikle, araştırma gemisinin kaptan köşkü, laboratuvarlar, cihazlar, kamaralar vb. donanımı ve özellikleri hakkında bilgilendirildikten sonra, seyir güvenliği ve denizde dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında da uyarıldılar.
Limana yakın bir noktada plankton kepçesi ile plankton çekimi gerçekleştirildi. Öğrenciler plankton çekiminin nasıl yapıldığını, plankton kepçesinin nasıl kullanıldığını, plankton kepçesinin özelliklerini, plankton çekim yöntemlerini, plankterlerin nasıl örneklendiğini, kollektördeki organizmaların kavanozlara nasıl alındığını, elek düzeneğinin nasıl çalıştığını bizzat uygulayarak ve yaparak yakından görme imkanı buldular. Aynı zamanda sudaki bulanıklığı veya ışığın gerçirgenliğini ölçmek için seki-diskinin nasıl kullanıldığı gösterildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.