Siber güvenlikçiler İzmir'de yetişecek
Akademik kadrosu ve kampusunu yenileyen Yaşar Üniversitesi, Türkiye'nin ilk siber güvenlik uzmanlarını yetiştiriyor. İzmir'de doktora düzeyinde eğitim görecek bu kişiler, siber saldırılarla savaşacak. Sabah gazetesinden Yaşar Özay bugünkü köşesini bu konuya ayırdı
- Ege Postası
- 20.09.2012 - 17:01
Uluslararası üniversite olma hedefiyle yönetim ve kampus yapısında değişime giden Yaşar Üniversitesi (YÜ), yeni eğitim dönemine bünyesine yurtdışından akademisyenler katarak iddialı başladı. ABD, Almanya, Hollanda, Çin, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan va Malezya'dan öğretim görevlilerini kadrosuna ekleyen üniversite ve içerde de önemli transferlerle ekibini güçlendirdi. Bunlardan biri de dünyanın en büyük 500 iktisatçısı arasında gösterilen Erinç Yeldan.
SİBER SAVAŞÇILAR
Erasmus Programı kapsamında 22 Avrupa Birliği ülkesinden 161 üniversiteyle işbirliği ve değişim anlaşmaları olan YÜ, son yıllarda siber saldırıların arttığı gerçeğinden yola çıkarak Türkiye'nin ilk siber güvenlik elemanlarını yetiştirecek bir bölümü hayata geçirdi. 2012-2013 güz döneminde başlayacak yüksek lisans ve doktora programlarıyla devlet kurumları, bankalar ve özel şirketleri tehdit eden saldırıları önleme yeteneğine sahip uzmanlar yetiştirilecek. YÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, Türkiye'de ilk kez uygulanacak programla ilgili olarak şunları söyledi: "Türkiye'de 30 milyonu aşkın internet kullanıcısı olmasına rağmen özellikle kamu ve askeri kurumlara yönelik siber saldırıları göğüsleyebilir nitelikte uzman kişiler yetişmiyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de pek çok resmi ve gayri resmi kuruluşlara ciddi siber saldırılar gerçekleştiriliyor. Ancak ülkemizde güvenlik konusu ayrı bir bilim dalı olarak görülmediği için bu konuda yetişmiş eleman bulunmuyor. Üniversitemiz bu önemli açığı kapatmak amacıyla açtığı yeni programlar sayesinde siber güvenlik konusunda uzman kişiler yetişmiş olacak." Yaşar Üniversitesi'nde bu yıl ayrıca Enerji Sistemleri Mühendisliği adında yine bölgesinde ilk olan başka bir yenilik var. Yeni dönemde öğrenci kabul etmeye başlayan bölüm, enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu uzmanları yetiştirmeyi amaçlıyor. Üniversitenin bu yıl imza attığı bir başka yenilik de Turizm Rehberliği Bölümü'nde uygulamaya konuldu. Türkiye'de sayıları az olan Rusça, Çince, İspanyolca, Japonca ve Portekizce dillerinde turist rehberi yetiştirmeyi amaçlayan bölüm, yurtdışında da iş imkanı bulacak kalifiye eleman yetiştirmeye hazırlanıyor. Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, "Rusça rehberlikte oldukça aranan bir dil. Çin ve Brezilya'dan da önümüzdeki yıllarda daha fazla turist bekleniyor. Bu nedenle ülkemizde bu dillerde rehber ihtiyacının artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Yorum Yazın