Dolar 34,2217
%0.07
Euro 37,8910
%0.17
Altın 2.923,140
%-0.02
Bist-100 9.013,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sıcaklar kalbinize yük olmasın

Sıcaklar kalbinize yük olmasın

Aydın Sağlık Müdürlüğü vatandaşları sıcaklıklara karşı uyardı. Hava sıcaklıklarının artmasının özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getirdiği belirtildi. Kalp krizlerinin mevsimsel olarak yazın artış...

  • Ege Postası
  • 21.06.2013 - 14:16
Aydın Sağlık Müdürlüğü vatandaşları sıcaklıklara karşı uyardı. Hava sıcaklıklarının artmasının özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getirdiği belirtildi. Kalp krizlerinin mevsimsel olarak yazın artış gösterdiği ve bunun en önemli nedeninin tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte kanın pıhtılaşma oranının artması olduğunu bildiren Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, “Olası bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp hastası olan kişilerin bol sıvı alarak güneşin zararlı etkilerinden korunmaları çok önemlidir. Sıcaklar kalbinize yük olmasın.” uyarısında bulundu.

Yaptığı basın açıklamasında, aşırı sıcak ve nemli havanın özellikle kalp damar hastaları, hipertansiyon ve kalp yetersizliği olan hastalar için artmış bir risk meydana getirdiği gerçeğinin göz ardı edilmemesini isteyen Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırancı, şu bilgileri verdi: “Vücut ısısını sabit tutan en önemli mekanizmalardan biri cildin kan dolaşımıdır. Cildi besleyen damarlar soğukta büzüşerek, sıcakta ise genişleyerek vücuttaki ısı kaybını azaltmaya veya artırmaya çalışır. Bu durum kalbin daha fazla çalışmasını gerektirir. Kalp yetersizliği bulunan hastalarda kan akımının ağırlıklı olarak cilde yönlenmesi, hayati organlara olan kan akımının azalmasına yol açabilir. Vücudun sıcağa karşı aldığı en etkili yöntem terlemedir. Nemli deriden su buharlaşırken cilt de soğumaya başlar. Doğal olarak bu durumda sıvı ve elektrolit denilen tuz ve mineraller kaybedilir. Damarlarda dolaşan sıvı hacminin azalması, kanın akışkanlığının ve böbreklerden geçen kan miktarının azalmasına neden olur. Bu durum, yeterli sıvı alınmadığı takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir. Bunu dengelemek üzere böbrek ve böbreküstü bezlerinden salgılanan maddeler damarların büzüşmesine ve ani tansiyon yükselmeleri ile kalp yetersizliği bulgularının artmasına neden olabilir.”

Aşırı sıcak ve nemli günlerde, kalp krizi geçiren veya kalp ve damar hastalığı nedeni ile yaşamını yitirenlerin sayısında artış gözlemlendiğini kaydeden Tırpancı, özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan hastaların daha fazla etkilendiğini belirtti. Yaz mevsiminde kalp sağlığını korumak için önerilerde bulunan Dr. Tırpancı, "Sıcak havanın metabolizmanın çalışmasını olumsuz etkilemesini engellemek ve yaz aylarını sağlıklı geçirmek için alınacak bazı temel tedbirleri almak gerekir. Yaz aylarında açık renkli, rahat ve bol, terlemeyi artırmayan kumaştan yapılmış giysileri tercih edilmeli. Ağır, yağlı yemeklerden kaçınılmalı, az ve sık aralıklarla, sebze ve meyveden zengin bir tarzda beslenmeye çalışılmalı. Günlük sıvı ihtiyacı 2 -3 litreye çıkmaktadır. Yazın günde 2 -2.5 litre su tüketmeye özen gösterilmeli. Soda ve maden suyu tüketiminde dikkatli olunmalı, kontrolsüz maden suyu ve soda tüketimi tansiyonu yükselteceği gibi, kalp yetmezliği bulgularının da ortaya çıkmasına ya da daha ağırlaşmasına neden olabilmektedir. Özellikle güneşin dik olduğu saatlerde açık havada dolaşılmamalı. Terle birlikte vücudumuzda elektrolit, özellikle de sodyum kaybı fazla olacağından, doktorunuzun görüşü doğrultusunda bu kayıp yerine koyulmalıdır. Denize, sabah ve akşam saatlerinde girilmesi tercih edilmelidir. Özellikle 65 yaş üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler ve dört yaşından küçük çocukların etkilenebileceği unutulmamalıdır." uyarılarında bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.