Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Sıcaklarda tahammül gücü azalan kavgaya karışıyor’

‘Sıcaklarda tahammül gücü azalan kavgaya karışıyor’

Denizli Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mert Özen, hava sıcaklıklarının yüksek olduğu saatlerde insanların tahammül gücü azalırken kavgalar ve yaralanmalar sebebiyle hastanelere gelenlerin arttığını söyledi. Çocuklar, hamileler ve...

  • Ege Postası
  • 30.07.2013 - 12:44
Denizli Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mert Özen, hava sıcaklıklarının yüksek olduğu saatlerde insanların tahammül gücü azalırken kavgalar ve yaralanmalar sebebiyle hastanelere gelenlerin arttığını söyledi. Çocuklar, hamileler ve yaşlıların sıcak havanın olumsuz etkileri konusunda yüksek risk grubunda bulunduğunu ancak çeşitli mesleklerdeki kişilerin de sıcak havadan etkilenme riskine karşı önlem alması gerektiğini belirten Özen, "Bu aylarda havalar aşırı derecede sıcak seyrettiği için sıcak çarpmasına karşı bazı önlemler almak önemlidir. Özellikle 11.00–17.00 saatleri arasında uzun süre güneş altında bulunmamak gerekir. Çalışma saatleri, serin saatlere kaydırılmalıdır. Gereğinde şapka ve şemsiye kullanılmalı, sentetik malzemeden yapılmış kıyafetler yerine açık renk, bol ve serin tutan pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Terlemeyle sıvı ihtiyacı artacağından günde en az 2 litre su tüketilmedir. Ayrıca kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, böbrek, şeker gibi kronik rahatsızlıkları bulunanlar, çocuklar ve yaşlılar kesinlikle bu saatlerde dışarı çıkmamalıdır.” dedi.

'SICAK ÇARPMASINDA HIZLI MÜDAHALE ÖNEMLİDİR'

Dr. Özen, sıcak çarpması olan kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, iştahsızlık, bulantı, kusma, susuzluk hissi, kol, bacak ve karında kramplar, nabızda hızlanma, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerinde olması gibi belirtiler görülebileceğini aktardı. Güneş çarpmalarında vücut sıcaklığının 41 dereceye kadar çıkabildiğini, kontrol edilemezse kalıcı beyin ve organ hasarı görülebileceğini belirten Özen, bu tür vakalara hızlı müdahale edilmesi gerektiğini dile getirdi. Güneş çarpması halinde yapılacak en önemli yardımın, süratle 112 Acil Sağlık ekibine haber verilmesi olduğunu anlatan Mert Özen, şunları kaydetti: “Sağlık ekibi gelene kadar da hasta, usulüne uygun olarak serin bir yere taşınmalı, üzerine ıslak çarşaf örtüldükten sonra el bileği, kasıklar, koltuk altı gibi damarların yüzeye yakın geçtiği bölgelere havluya sarılı buz torbaları koyulmalı, vücut sıcaklığının düşmesi sağlanmalıdır. Eğer şuuru açıksa vücut sıcaklığını düşürmek amacıyla soğuk içecekler tüketmesine yardımcı olunmalıdır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.