Sigarayı bırakmanın faydası anında görülüyor
Tütün kontrolü konusunda üye ülkelere yönelik bilgilendirici ve yönlendirici çalışmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1988 yılından bu yana her yıl "Dünya Tütünsüz Günü' olarak ilan ettiği 31 Mayıs gününe özel bir tema belirliyor.
- Ege Postası
- 30.05.2018 - 07:10
WHO'nun bu yılki temasının "Tütün ve Kalp Hastalığı" olduğunu belirten Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), sigarayı bırakarak elde edilecek kazanımlara dikkat çekti. TÜSAD Tütün Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir tarafından yapılan açıklamada, sigara ve kalp sağlığı arasındaki ilişkiye dikkat çekildi.
7 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR
Araştırmaların sigara içen iki kişiden birisinin, sigaranın neden olduğu bir sağlık sorunu yüzünden hayatını kaybettiğini ortaya koyduğunu açıklayan Bilir, şu bilgileri paylaştı: "Sigara kullanımının yol açtığı sağlık sorunları nedeni ile ülkemizde her yıl 100 bin dolayında, dünyada ise 7 milyon kişi hayatını kaybediyor. Tütün kullanımına bağlı ölümlerin üçte 2'si kalp hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik akciğer hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu 3 hastalık arasında da en büyük pay ise kalp krizine ait. Tütün ürünü kullanmaya bağlı ölümlerin yaklaşık 4'te biri kalp hastalıkları nedeni ile oluyor."
15-20 DAKİKA NABIZ DÜZELİYOR
Tütün ürünü kullanmanın vücuttaki olumsuz etkilerinin başında damarların yapısında meydana gelen değişiklikler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Nazmi Bilir; özellikle kalbin besleyici damarları olan koroner damarlarda daralma ve tıkanma sonucunda kalp krizi meydana geldiği uyarısında bulundu. Ancak bu riski minimum seviyeye indirmenin mümkün olduğunu dile getiren Bilir, sigarayı bırakarak elde edilebilecek bazı avantajları şöyle aktardı:
Sigara içilmesine bağlı sağlık sorunları yıllar içinde yavaş olarak gelişir. Fakat sigaranın bırakılması ile birlikte vücutta meydana gelen olumlu değişiklikler dakikalar içinde ortaya çıkar.
Sigara bırakanlarda en önce görülen olumlu gelişme, 15-20 dakika sonra nabız ve kan basıncının düzelmesi olarak hissedilir.
Sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra da kandaki karbonmonoksit düzeyi normal değerlere iner. Sigarayı bırakan kişilerde bir yıl sonra kalp krizi geçirme riski yarı yarıya azalır. Aradan 15 yıl geçince de hiç sigara içmeyen bir kişinin risk düzeyine iner.
Yorum Yazın