Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Silifke'nin ceviz üzümü sofraların vazgeçilmezi oldu

Silifke'nin ceviz üzümü sofraların vazgeçilmezi oldu

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Keben köyünde yetiştirilen sofralık üzümler köylünün geçim kaynağı oldu. Her bir salkımın ağırlığı 2 ile 5 kilo arasında değişen üzümler, iç piyasada rağbet görürken sofraların da vazgeçilmez...

  • Ege Postası
  • 30.08.2013 - 12:47
Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Keben köyünde yetiştirilen sofralık üzümler köylünün geçim kaynağı oldu. Her bir salkımın ağırlığı 2 ile 5 kilo arasında değişen üzümler, iç piyasada rağbet görürken sofraların da vazgeçilmez tadı haline geldi.

Göksu vadisinde bulunan Keben, Ortaören, Kargıcak, Senir, İmambekirli, Karakaya, Karahacılı, Senir ve Nuru köylülerinde yetiştirilen ‘ceviz üzümü’ iç pazara sunuluyor.
Kilosu 2 TL'den satışa sunulan ve koz (ceviz) üzümü, 800 rakıma kadar olan bölgelerde yetiştirilebiliyor.

Mikro klima özelliği bulunan vadide yetişen üzümlerin bakımının kolay olduğu, üreticilere de ciddi bir gelir getirdiğini belirten Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı ve üzüm üreticisi Mustafa Göktaş, "Koz üzümünü diğerlerinden farklı kılanı büyüklüğü. Salkımı 2 – 5 kiloya kadar ulaşıyor. Talep görüyor ki diğer normal ürünlerimizin, bazen 2 bazen 2,5- 3 katına kadar çıkabiliyor. En önemli özelliklerde birisi de bunun hediyelik olarak diğer yerlere gönderilmesi. İşte İstanbul’dan, Ankara’dan misafirliğe giden veya gönderen kişiler hediyelik olarak Silifke koz üzümü paketlemek suretiyle gidecekleri yerlere götürüyorlar.” dedi.

Kilosunun köylülerin 1.5 liraya sattığını aktaran Göktaş, “İşte bu alıcıya, yerine göre uzaklığına göre mesafesine göre 2,5 lira 3-4 lira değişen fiyatlarda satılır. Dama veya balkona hem gölgelik yapıyor. Hem de aile bütçesine et bir katkı sağlıyor. Vatandaş yada pazarcı gelir 3’er 5’er sandık alır götürür. Böylelikle aile ekonomisine de katkı sağlanır.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.