Dolar 38,4830
%-0.01
Euro 43,9352
%0.09
Altın 4.059,750
%-1.11
Bist-100 9.111,00
%-1.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Silifkeli çiftçiler, sarp arazideki ekinlerini orakla biçiyor

Silifkeli çiftçiler, sarp arazideki ekinlerini orakla biçiyor

Gelişen teknoloji tarımsal faaliyetlerde önemli kolaylıklar sağlasa da Mersin'in Silifke ilçesinde bazı çiftçiler, sarp arazilerdeki ekinlerini biçmek için halen ilk tarım aletlerinden olan orak ve ellik kullanıyor. Düşük fiyatlar nedeniyle...

  • Ege Postası
  • 11.05.2013 - 13:20
Gelişen teknoloji tarımsal faaliyetlerde önemli kolaylıklar sağlasa da Mersin'in Silifke ilçesinde bazı çiftçiler, sarp arazilerdeki ekinlerini biçmek için halen ilk tarım aletlerinden olan orak ve ellik kullanıyor. Düşük fiyatlar nedeniyle buğdayın emeklerini karşılamadığını söyleyen çiftçiler, mazot ve gübre fiyatlarının yüksekliğinden de yakındı.

Biçerdöverin giremediği arazilere ekili ekinlerini traktörlerin arkasına takılan aparatla biçmeye çalışan çiftçiler, sarp yerlerdeki buğdayları ise ellerine taktıkları 'ellik' yardımıyla orakla biçiyor.

Mazot ve gübre fiyatlarının yüksekliğinden dert yanan üretici Kerim Gönen, "Traktörün giremediği yerleri ellerimizle deriyoruz. Ürün fiyatları ucuz, gübreyi kurtarmıyor. Örneğin buğdayın kilosu 50 kuruş, gübrenin kilosu 1 lira, mazotun ise litresi 5 lira. Ancak kendi ihtiyacınız kadar ekebiliyoruz. Tarla sarp yerde bulunduğu ve küçük olduğu için biçerdöver giremez. Traktörle derdirmek istedik yine de kenarlarda, taşlık yerlerinde kalıyor. Bugün biz bu traktörün yevmiyecisine 150 lira veriyoruz. Traktör akşama kadar 10 dönüm ekin biçerken bir kişi akşama kadar 1 dönüm ekin derebiliyor. Bu nedenle keşke ekin para kazandırsa da traktöre derdirebilsek. Mazot pahalı onun için mecburen elimizle deriyoruz. Allah izin verirse iki sene sonra traktörü satıp öküzle süreceğiz. Buğday fiyatları yükselmezse bizim gibi az araziye ekin eken çiftçiler, kara sabana geri dönmek zorunda kalacaklar." dedi.

Eline taktığı ellik yardımıyla orakla ekin biçen Leyla Gönen de ellerinin ve parmaklarının kesilmemesi için geçmişte atalarının da kullandığı ellikleri kullandığını belirtti.

Çocukluğundan bu yana ekin biçtiğini kaydeden Gönen, "Keşke gücümüz yetse de traktörle hepsini derdirebilsek. Ama yine de sarp yerleri mecburen elimizle dermemiz gerekiyor." diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.