Dolar 34,6486
%0.27
Euro 36,3657
%0.18
Altın 2.929,620
%0.4
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sındır: Üretici emeğinin karşılığını alamıyor

Sındır: Üretici emeğinin karşılığını alamıyor

Adalet kurultayının ikinci gününde çiftçilerin yaşadığı sorunlar, sıkıntılar ‘Hayvansal Üretimde Adalet’ çalıştayında ele alındı. CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır moderatörlüğünde akademisyenlerin, oda başkanlarının, alanında uzman kişilerin ve üreticilerin katılımıyla sürdürülebilir tarım politikaları için çözüm önerileri tartışıldı.

  • Ege Postası
  • 28.08.2017 - 13:42

Sözlerine Türkiye’de adalete olan güven duygusunun yok olduğunu ifade ederek başlayan Sındır, “Adalet yaşamın temel dayanağıdır.  Türkiye’de Adalete olan güven duygusu son 15 yılda derinden sarsıldı. Bugün ülkemizde mahkemelerde adil yargılanma yapılmadığını düşünenlerin oranı yüzde 80’ler civarında. Diğer yandan AKP iktidarı döneminde yoksulluk her geçen gün artarak büyüdü. Çünkü AKP’nin politikaları yoksulluğu ortadan kaldırmak ve geliri adil dağıtmak değil; yoksulluğu kullanarak siyasal iktidarını koruyabilmek.  Bu egemen anlayış tarım sektöründe de aynı şekilde ve özellikle son 15 yıldır devam ediyor” dedi.

“ÜRETİCİYİ KIRDAN UZAKLAŞTIRAN BİR ANLAYIŞLA TARIMI YÖNETİLİYOR”

Sözlerine üreticinin belinin kırıldığını ifade ederek devam eden Sındır, “AKP iktidarı 15 yıldır üretici ve tüketicinin sorunlarına 'Ayağı yere basan, akıl ve bilimin ışığında' doğru çözümler üretemedi. Çiftçilerimizim, hayvansal üretim yapan üreticilerimizin yüksek girdi maliyetleri ve düşük ürün fiyatları ile yoksullaştıran, ve bu sayede üreticiyi kırdan uzaklaştıran bir anlayışla tarımı yönetti. Sözde destekleme ödemeleriyle üreticiyi ayağa kaldırmayı değil yoksulluğunu yönetiyorlar” dedi.

“ÜRETİCİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”

Hükümetin hayvancılık politikalarında izlediği yanlışların bedelini vatandaşların pahalı et fiyatları ile ödediğini belirten Sındır; "Türkiye et fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında. Üretici yüksek maliyetlerden ve emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Piyasa üç beş tane spekülatörün elinde dönüyor. Hükümet bu duruma seyirci kalmamalı. Ama bunu da et ithal etmek ya da angus ithal etmek yoluyla da düzenlememeli. Üretim ve tüketim zincirinde adaletli bir yol izleyerek hem üreticisini korumalı hem de vatanda sağlıklı, güvenli et üretimini sağlamalı. Üreticiyi de vatandaşı da kurda kuşa yem etmemeli. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasalarını İzleme ve Değerlendirme Komitesi ürünler için piyasaları izlemeli ve değerlendirme yapmalı, gerekli müdahalelerde bulunarak tedbirler almalı" dedi.

“ÜRETİCİ KORUNMALI”

Sürdürülebilir bir tarım politikası için uyarılarda ve tespitlerde bulunan Sındır şöyle konuştu: “Bugün esas olan üretim maliyetlerini düşük tutmak, ürün fiyatlarını çiftçinin yaşamını sağlayabileceği düzeyde çekmek, tarımda üretimi planlamak, verimi, kaliteyi, üreticinin sosyal refahını arttırmak ve bunun için yeterli desteklemeyi de sağlamak sağlıklı bir tarım politikasının temel koşullarıdır. Tarımsal üretimde süreklilik ve üreticilerin refahı ancak böyle sağlanabilir. Üreten ve ürettiğini adilce paylaşan bir düzen böyle oluşturulabilir. Ve bu düzeni kuracağız. Bugün ivedilikle hayvansal üretimimizi derinden sarsan, tarımda dışa bağımlılığımızı artıran, doğamızı, çevremizi talan eden politikalardan vazgeçilmeli.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.