Sınır aşıldı personel alımı durmadı: Balçova'da 300 milyonluk gider!
Balçova Belediyesi’nin 2023 yılı denetim raporu, Sayıştay tarafından açıklandı. Raporda, , “Yıllık personel giderinin yasal sınırın üzerinde olmasına rağmen Belediye tarafından kendi şirketine personel alımında bulunulduğu ve buna ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından herhangi bir izin alınmadığı görülmüştür.” denildi.
- Ege Postası
- 08.11.2024 - 11:52
- Güncelleme: 08.11.2024 - 12:39
ŞİLAN KOCADAĞ/EGEPOSTASI- Balçova Belediyesi’nin 2023 yılı denetim raporu, Sayıştay tarafından açıklandı.
Raporda, taşınır mal yönetim hesabı icmal cetvelindeki taşınır tutarları ile muhasebe kayıtlarının uyumlu olmadığı raporda yer aldı.
Sayıştay raporunda, “Yapılan inceleme, Taşınır mal yönetim hesabı icmal cetveli ile muhasebe kayıtları arasında 150- İlk Madde ve Malzemeler Hesabı’na ilişkin 189.384,40 TL tutarında uyumsuzluk olduğu tespit edilmiştir. Bilonçoda anılan tutar kadar görünen İlk Madde ve Malzemeler Hesabı taşınır icmal cetvelinde sıfır olarak görünmektedir. Açıklamalar çerçevesinde, taşınırlara yönelik kayıt ve takip işlemlerinin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılarak Taşınır Mal Yönetim Hesabı İcmal Cetveli ile muhasebe kayıtları arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verdi.
BELEDİYE ŞİRKETİNE TAŞINMAZ DEVRİNDE HATA
Belediye şirketine aynı sermaye artışı yoluyla konulan intifa haklarının mevzuata uygun olmadığı Sayıştay raporu içinde yer aldı.
Raporda şu ifadelere yer verildi:
“Belediye tarafından sermayesinin tamamına sahip olduğu Agemennon Termal Turizm Elektrik İnşaat, Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ayni sermaye olarak konulan 5 adet taşınmaza ilişkin intifa hakkının devri ile ilgili mevzuatın öngördüğü şartların sağlanmadığı ve bu taşınmazların ayni sermaye olarak intifa haklarının devrinin mümkün olmamasına rağmen alınan meclis kararlarının sonrasında Belediye Şirketinin tasarrufuna bırakıldığı görülmüştür.
İntifa hakkı, sahibine hakkın konusu olan şeyi tam bir biçimde kullanma ve faydalanma hakkı veren ayni bir haktır. İntifa hakkı konusu şeyin mülkiyet hakkı sahibinde kalmakta, intifa hakkı sahibi eşyayı kullanma ve yararlanma hakkına sahip olmaktadır.
Yapılan incelemede, aşağıda Balçova Belediye Meclisi Kararları bazında tasnif edilerek belirtilen taşınmazların intifa haklarının, yukarıda bahsedilen mevzuat hükümlerinde yer alan şartlara uymadığı için ayni sermaye olarak Belediye Şirketine devrinin mümkün olmadığı tespit edilmiştir.”
HAKEDİŞLERDEN KESİLEN ASGARİ ÜCRET SORUNU
Hakedişlerden kesilen asgari ücret destek tutarlarının ilgili kuruma gönderilmemesi ise rapordaki bir diğer bulgu oldu.
Raporda “Belediye tarafından yüklenicilere yapılan hakediş ödemelerinden 2016-2023 yıllarında kesilen asgari ücret desteği tutarlarının, ilgili yıla göre Hazine veya Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü hesaplarına aktarılması gerekirken, bu Kurumlara gönderilmediği ve hatalı bir şekilde mali tablolara yansıdığı görülmüştür.
Emanetler Hesabı üzerinden yapılan incelemede, Belediyenin 2016-2023 yılları arasında asgari ücret desteği kapsamında hakedişlerden yapmış olduğu toplam 1.656.048,08 TL kesintinin ilgili yılına isabet eden kısmının o yıl 333- Emanetler Hesabından çıkışının yapılıp Hazine veya İşsizlik Sigorta Fonuna gönderilmesi gerekirken, bu tutarların 2016 yılından itibaren bu hesapta tutulduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, 2023 yılı bilançosu söz konusu tutar kadar fazla görünmektedir.” denildi.
300 MİLYONLUK PERSONEL GİDERİ
Öte yandan raporda personel giderlerinin yasal sınırın üzerinde olduğu belirtilerek, “Belediye Şirket personeli dâhil yıllık toplam personel giderlerinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı ile artırılmış miktarının %40’ını geçtiği görülmüştür.
Yapılan incelemede Belediyenin Şirket personeli dahil yıllık toplam personel giderlerinin 185.445.639,38 TL olduğu, bu tutarın gerçekleşen en son yıl bütçe gelirleri toplamının yeniden değerleme oranında artırılması sonucu bulunan 300.410.422,40 TL’nin %61,73’ünü oluşturduğu ve toplam personel giderlerinin %40’ın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, yıllık personel giderinin yasal sınırın üzerinde olmasına rağmen Belediye tarafından kendi şirketine personel alımında bulunulduğu ve buna ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından herhangi bir izin alınmadığı görülmüştür.” denildi.
SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİNDE HUKUKİ AYKIRILIKLAR
Sosyal denge sözleşmesine mevzuatında belirtilenin dışındaki konularda hükümler konulması da raporda yerini aldı.
Sayıştay raporunda, “İdare ile Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (TÜM YEREL-SEN) arasında akdedilen ve 01.01.2022 tarihinden itibaren geçerli olan sosyal denge sözleşmesinde, mevzuatında yer almayan ve sözleşmenin konusu olmayan, Belediyenin çeşitli imkânlarından yararlanma, personele muhtelif günlerde izin verilmesi vb. gibi konularda düzenlemeler yapıldığı görülmüştür.
Sosyal denge sözleşmesi yeni bir sendikal hakkın kullanımını içermediği ve hukuk sistemimizde toplu iş sözleşmesi ya da toplu sözleşme statüsünde olmadığı için, dönemler itibarıyla akdedilen Toplu Sözleşmeler ile çizilen sınırın dışında bir düzenlemenin sözleşmede yer alması hukuki açıdan mümkün değildir. Bu nedenle, sadece sosyal denge tazminatına ilişkin hususları içermesi gereken sosyal denge sözleşmesinde, sosyal yardımların veya faaliyetlerin de düzenlenmesi; ister mali yükümlülük içersin isterse de içermesin Anayasa, personel kanunları ve sendikal hak olarak dönemler itibarıyla akdedilen Toplu Sözleşmelere aykırıdır.” ifadelerine yer verdi
Yorum Yazın