Skandal: 'Atık sular en az iki yıl daha Gediz'e akacak'
MANİSA Valisi Erdoğan Bektaş, Gediz Nehri'ndeki kirliliğin bugünün sorunu olmadığını belirterek, eylem planı kapsamında çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Manisa merkez ile Turgutlu'da ihaleleri tamamlanan arıtma tesislerin iki yıldan önce bitirilemeyeceğini kaydeden Vali Bektaş, tesisler tamamlanıncaya kadar Turgutlu ve Manisa merkezin atık sularının arıtılmadan Gediz'e verilmeye devam edileceğini söyledi.
- Ege Postası
- 29.09.2015 - 11:50
"Bu mevsimde Gediz'de su miktarı azalıp, en az seviyeye iner. Balıkların ihtiyacı olan oksijen seviyesi zaten azalır. Ayrıca mevcut kirlilik nedeniyle oksijen miktarı taşınamaz hale geldiği için balıklar ihtiyacı olan oksijeni bulamazlar. Burada inkar etmenin bir alemi yok. Bizim Gediz'i temizleme süreciyle ilgili bir eylem planımız var. Eylem planında Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi ile işbirliği yaparak mevcut ama çalışmayan arıtma tesisleri devreye alındı. 11 arıtma tesisi bir büyük ihaleyle rehabilite edildi. Artı işletme ihalesiyle özel sektöre devredildi. Ama büyük merkezler olan Manisa merkezinin arıtması ve Turgutlu'nun arıtması daha birkaç ay önce ihale edildi. İhalenin yapım sürecinde; bizim eski yüzde 30 kapasite ile çalışan arıtma tesisimiz de devre dışı kaldı. Biz bu iki tesis bitinceye kadar yani iki sene, Manisa'nın ve Turgutlu'nun atık suyu belediyeler tarafından hiçbir işleme tabi tutulmadan Gediz nehrine verilmeye devam ediyor. Bu sır değil, bunu herkes biliyor. Yapılacak şey atık su arıtma tesisi yapmaktır. O da yapılıyor. Bu atık su arıtma tesisi hemen yapılabilecek bir şey değil. Bu işin bir inşaat süreci var. Bu süreç içinde buna katlanmaktan başka yapacak bir şeyimiz yok."
MANİSA OSB'DE SORUN YOK
Muradiye Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) atık sularının arıtılmadan verildiğini söyleyen Vali Bektaş, "Manisa merkez OSB'de sorun yok. Ama Manisa OSB'ye katılması için olağanüstü çaba sarf ettiğimiz Muradiye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerin suları arıtılmadan bırakılıyor. Bunu biliyoruz. Biz ısrarla Muradiye Organize Sanayi Bölgesi, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ne katılsın istiyoruz. Bu başımıza gelmeden tedbir alalım diye uğraşıyordum" dedi.
ÖNCE MANİSA HALLEDİLECEK
Gediz Nehri'nin bir yılda kirlenmediğini belirten Vali Bektaş, nehre kıyısı bulunan kentlerdeki sanayi bölgelerini de hatırlatarak, "Uşak Deri OSB'nin atık suları bize gelmiyor. Uşak OSB'nin atık suları bize geliyor. Ancak gittim kendim gördüm, arıtma tesisi var ve çalışıyor. Uşak'tan bize ciddi bir kirlilik yükü gelmiyor. Biraz Kütahya'nın Gediz ilçesinden geliyor. Onlar da yavaş yavaş kontrol altına alınıyor. Asıl Kemalpaşa tarafından gelen atık sular en büyük derdimizdir. Oraya daha gidip atık su sistemini incelemedim. Ancak Kemalpaşa'ya gidip bakacağız, atık sularını inceleyeceğiz. Onun üzerine de gideceğiz. Ancak önce kendi ayıbımızı temizleyelim" diye konuştu.
TEMİZLENECEĞİNİ SÖYLEDİ ZAMAN VERMEDİ
Belediyeler ve OSB'ler dışında atık su üreten 600 kadar fabrikaya denetleme için ekiplerin gönderildiğini kaydeden Vali Bektaş, "İkinci kontroller başladı, ceza işlemleri başladı. Biz Gediz'i temizlemek için bir eylem planına sahibiz. Basamaklar sırasıyla yürütülüyor. Ama bu süreç tamamlanıncaya bu mevsimlerde, yağışın olmadığı mevsimlerde bu tablolarla karşılaşacağız. Yıllara ulaşan problemin sonucunu yaşıyoruz. Bu sonucu yaşamak istemiyorsak bir eylem planı başlatıp, adım adım olayı çözmek zorundayız. Yoksa önleyemeyiz. Gelen sular arıtılacak. Şimdi Manisa Büyükşehir Belediyesi merkez ilçedeki atık suları arıtmadan vermek zorunda, çünkü yeni tesis yapılıyor. İhale yaptı, üzerine düşen her şeyi yaptı. Bir şey görürsek üzerine bineriz. Ama Allah'ı var işlerini yapmaya çalışıyorlar. Bir bütün halinde Gediz'i temizleyeceğiz. Ama bir senede, üç senede, beş senede Gediz temizlenir diyemem" dedi. (DHA)
Yorum Yazın