Dolar 34,6542
%0.03
Euro 36,4512
%0.2
Altın 2.951,520
%0.68
Bist-100 9.685,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Smyrna'nın ruhu tekrar yaşayacak

Smyrna'nın ruhu tekrar yaşayacak

Bayraklı’nın hem kentsel dönüşüm sürecine katkı sağlayacak hem de unutulan tarihine ışık tutacak projeler Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden geldi.

  • Ege Postası
  • 11.07.2014 - 10:27
İZMİR-Genç mimarlar, ilçenin büyük değerleri arasında yer alan Bayraklı Höyüğü, Yahya Hayati Paşa Köşkü ve terk edilen tarihi fabrikaları mimari çizimlerle baştan yarattılar. 

EKREM AKURGAL’IN IŞIĞINDA
İzmir’in kuruluş yeri olan ve tarihte Smyrna Kenti olarak adlandırılan Bayraklı, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencilerinin projelerine konu oldu.  Proje kapsamında vatandaşlarla bire bir görüşmelerle ‘kentsel dönüşümden ne beklediklerini’ tespit eden ve Smyrna Kenti’nin ilk kazılarını başlatan ünlü arkeolog Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın çalışmalarını kendilerine referans olarak alan gençler 4 ayrı çalışmaya imza attılar.
Yrd. Doç. Dr. Eray Bozkurt, Öğretim Görevlileri Mehmet Çipoğlu, Cenk Dereli ve Ar. İle Araştırma Görevlisi Arzu Cilasun’nun yürütücülüğünde gerçekleştirilen projelerde kültür, turizm ve çevre duyarlılığı taşıyan genç mimarlar çalışmalarını şöyle anlattılar: 

ARKEOLOJİ VE TARİH BİLİNCİ ŞART
Beste Gönültaş (Antik Kent Smyrna Müzesi ve Kazı Evi)
“Hızlı kentleşme sonucu çoğu kentte olduğu gibi Bayraklı’da da tarihi zenginliklerin hızla yok olduğu görülmekte. Bunların arasında İzmir’in tam ortasında yer alan ve açık bir hava müzesi niteliği taşıyan Bayraklı Höyüğü de yer almakta. Dolayısıyla halka arkeoloji ve tarih bilincinin kazandırılması için bu kültür varlığımızın değerlendirilmesi büyük önem taşımakta. Ben de bu bilinçle projemde höyük alanında ziyaretçi merkezi, kazı evi ve kazı alanının tamamıyla ziyaretçi deneyimine olanak sağlayan bir yerleşme alanı planladım. Bu tamamen doğal zemin üzerinde kurulacak yerleşme alanı için yürüyüş yolarını ahşap platformlardan seçtim. Ayrıca İzmir’in sıcak ikliminin bir gereği olarak bol gölgeli alanları da projeye dahil ettim.” 

FABRİKADAN KÜLTÜR MERKEZİNE
Ayşenur Çabuk, Ecem Kıran, Zeynep Altınbaşlı (Kültür Kampüsü)
“Bayraklı’nın değişen yapısında gökdelenler bir bir ortaya çıkmaya başladı. Bu da kamu ve yeşil alanların giderek azalmasına neden oldu. Biz bu değişimden yola çıkarak gökdelenlerin yanı sıra kültür yapılarının da olması gerektiğini vurgulamak istedik. Bunun için de şehir merkezinin ilk fabrikaları arasında yer alan ve 1950’li yıllarda hizmete açılan atıl durumdaki bir makarna fabrikasını kullandık. Bu 6 katlı fabrika binasının güçlendirilmesini hedefleyerek içinde bir opera binası, halk kütüphanesi ve sanat okulu yarattık

BU YOLLAR DENİZE ÇIKIYOR
Emine Buran, Cansu Belice, Selen Güceren (Kentsel Tasarım)
“Bayraklı ile ilgili bir alan çalışması yaparak ilçenin kimliği ve alt yapısı hakkında bilgi edindik. Vatandaşlarla, dükkan sahipleri ve belediye yetkilileri ile de görüşerek mevcut sorunlar için çözüm analizleri üretmeye çalıştık. Düzensiz araç ve yaya yolları, otopark yetersizliği, sahilin Altınyol bağlantısı ile kesilerek vatandaşların denizden uzak kalması öncelikli problemler olarak ortaya çıktı. Bunlara çözüm olarak da yer altı otoparkları, vatandaşın denizle bütünleşmesini sağlayacak bağlantı geçişleri ve çeşitli meydan düzenlemeleri gerçekleştirdik.”    

HARABE GÖRÜNTÜYE SON
“İzmir’in 1883 yılında vapur işletme imtiyazını alarak körfezde yolcu taşımacılığını başlatan Yahya Hayati Paşa’nın Bayraklı’da bulunan köşkü, harabe bir halde olmasından dolayı pek çok kentli tarafından bilinmez. Altınyol’a komşu olan ve oldukça merkezi bir yerde bulunan bu köşkü restorasyon çalışmasıyla ilçe için bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefledim. Harabe görüntüsüyle turizm açısından da negatif bir algı yaratan bu köşk için aslında çok radikal olmayan bir değişimle restorasyon çalışmasının yanı sıra köşke ek olarak bir çağdaş sanatlar müzesi tasarladım.”          

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.