Dolar 34,0674
%0.15
Euro 38,0347
%-0.06
Altın 2.834,480
%0.18
Bist-100 9.976,00
%2.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Solak'tan çarpıcı yangın değerlendirmeleri: Bakan Yumaklı'nın açıklamaları doğruysa korkunç!

Solak'tan çarpıcı yangın değerlendirmeleri: Bakan Yumaklı'nın açıklamaları doğruysa korkunç!

Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, Haftanın Notları programında gündemi değerlendirdi. Solak, Yamanlar Dağı’nda başlayan ve üç ilçeyi etkileyen yangına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulunurken, İtfaiye Daire Başkanı İsmail Derse’nin görevden ayrılmasına ilişkin ise zaman yönetimi açısında çok yanlıştı yorumunda bulundu. Gazeteci Solak, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın ‘yangına müdahale’ iddiasına ilişkin ise “Böyle bir cevap varsa korkunç bir şey. Bunun bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Orman yangının seni, beni mi var? Kim görürse o müdahale etmeli.” dedi. Solak ayrıca uçak tartışmalarına ilişkin “Yamanlar yangınında ilk CHP Lideri Özgür Özel, ‘Yetki versinler filoyu biz kurarız’ dedi. Bu tartışma yeniden ateşlendi. Belediyelerin bütçesi mi var uçak alacak filo kuracak” dedi. Solak, AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı’nın Manisa’da genç bir kadının sokak ortasında eşi tarafından darp edilmesine yönelik açıklamalarına da tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 24.08.2024 - 11:21
  • Güncelleme: 24.08.2024 - 14:39

EGEPOSTASI- Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, Büyük İzmir TV’de Haftanın Notları programında gündemi değerlendirdi.

İZMİR YANGINA HAZIR DEĞİL MİYDİ?

İzmir yangınlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Gazeteci Halil Solak,  “ Büyük bir felaket atlattık öncelikle hepimize geçmiş olsun. İzmir yangına hazır değil miydi? Bunların irdelenmesi gerekiyor. Yamanlar bölgesine karadan müdahale zor. Yangın gece başladı. O alana hava araçlarıyla müdahale edilmesi ve gece görüşü olması gerekiyordu. O anda ya İzmir’de gece görüşlü uçak yoktu ya da ciddiye alınmadı. Yangın sabah saatlerinde de rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. 17 ev ve 45 işyeri yandı. İnsanların köylerde ürünleri yandı ve hayvanları telef oldu. Bu felaketin ardından CHP ve AK Parti’nin tek gündemi birbirini suçlamak oldu. Yangına müdahalede geç kalındığını herkes söylüyor. Gece havadan müdahale edilseydi o yangın o kadar büyümezdi.” dedi. 

KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ VAR, TÜM KURUMLAR SUÇLU! 

Yangının ardından başlayan siyasi polemiklere tepki gösteren Solak, “Afetlerin siyaset üstü olması lazım. Kısır tartışmalardan uzak durmak gerekiyor. İzmirli, CHP ve AK Parti arasındaki kısır tartışmalardan gerçekten bıktı. Burada varsa tüm kurumlar suçludur. Bir koordinasyon eksikliği vardı. Yangın ormanda başlayarak yerleşim yerlerine indi. AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan suçu Büyükşehir’e atıyor ama yangın ormanda başlayıp şehre indi. Suçu İtfaiye kurumuna atıp kenara çekilmek olmaz. Her iki taraf da suçludur” ifadelerine yer verdi.

İNAN’A TEPKİ: İTFAİYE TEŞKİLATINI TÖHMET ALTINDA BIRAKMAYIN!

AK Partili İnan’ın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yangına müdahalede geç ve yetersiz kaldığı eleştirilerinde bulunurken, ‘Gördük sizin ateş savaşçılarınızı’ ifadelerine tepki gösteren Halil Solak, “ Gecesini gündüzüne katıp, canı pahasına çalışan insanlara ne demek istiyor? Koca bir itfaiye teşkilatını kısır tartışmalarınızla töhmet altında bırakamazsınız” dedi.

İSMAİL DERSE’NİN ZAMANLAMASI YANLIŞTI!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı İsmail Derse’nin görevden ayrılmasına ilişkin açıklama yapan Gazeteci Solak, “2 gün önce büyük bir yangın oldu. İster iddia edildiği gibi görevden alınmış olsun, ister emekli olsun. Zamanlaması çok yanlıştı. Siz muhalefetin eline koz verdiniz. Onlar da çok iyi kullandı. İl Başkanı Saygılı ve Milletvekili İnan, ‘madem başarılıydı neden görevden aldınız’ eleştirilerinde bulundular. Görevden de alacaksanız bunu 1 ay sonra sular durulduktan sonra yapmalıydınız. Derse her ne kadar ‘emekli oldum’ dese de insanların kafalarında soru işareti bıraktı” ifadelerini kullandı.

 “YUMAKLI’NIN AÇIKLAMALARI DOĞRUYSA KORKUNÇ”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay, yangın felaketi sürerken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile bir görüşme gerçekleştirmiş, Bakan’dan ‘Bu konular teknik konular biz gerekeni yapıyoruz, sizin müdahalenize gerek yok’ şeklinde yanıt aldığını iddia etti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, ‘Biz gerekeni yapıyoruz, sizin müdahalenize gerek yok’ şeklinde verdiği yanıta ilişkin açıklamalarda bulunan Solak, “Böyle bir cevap varsa korkunç bir şey. Bunun bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Orman yangının seni, beni mi var? Kim görürse o müdahale etmeli. Kurumlar arası çatışma değil iş birliği ve koordinasyon gerekiyor. Belki bu çekişmeler, söylendiği gibi çatışmalara olmasaydı o yangınlardan daha az hasar ile ayrılabilirdik” 

‘UÇAK ALACAĞIZ’ DEDİLER TANKER ALDILAR

Uçak tartışmalarına ilişkin değerlendirmelere bulunan Gazeteci Solak, “Bunu ilk 2019 yılında Karabağlar Tırazlı yangınından sonra Tunç Soyer ortaya atmıştı. Yamanlar yangınında da ilk CHP Lideri Özgür Özel, ‘ Yetki versinler filoyu biz kurarız’ dedi. Bu tartışma yeniden ateşlendi. Belediyelerin bütçesi mi var uçak alacak filo kuracak. Bir devlet desteği gerekiyor. Yangın çıktığı zaman Orman Genel Müdürlüğü’nün uçakları müdahale ediyor. Onlar koordinasyonu sağlıyor. Hadi diyelim uçağı aldınız ancak kurum ile koordinasyonunuz yoksa nasıl kaldıracaksınız? Bunlar boş ve kısır tartışmalar. Biliyorsunuz Soyer döneminde de ‘uçak alacağız’ diye para topladılar tanker aldılar. Bunlar kolay işler değil. Lafla olacak işler değil” dedi.

 BİR TAŞLA İKİ KUŞ!

Başkan Tugay, kentin iki önemli sorununu eş zamanlı olarak çözüme kavuşturacak bir öneriyi gündeme taşıdı. Öneri doğrultusunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile imzalanacak anlaşmaya göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamuoyunda Basmane Çukuru olarak bilinen arazi üzerindeki payından vazgeçecek. Karşılığında ise 2020 yılındaki depremde hasar gördüğü için yıkılan Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının yeniden yapımı talep edilecek.

Büyükşehir’in hissesinden feragat etmesine yönelik açıklamalarda bulunan Solak, “40 yıla dayanan bir sorun. Tugay’ın hamlesi çok mantıklı. Gayet makul bir anlaşma. Öyle yıllardır atıl kalmış ve ne olacağı da belli olamayan bir alandan pay olarak çıkılacak hem de belediye binası yapılacak. Ayrıca hizmet binalarının dağınık görüntüsü de biter. İki sorundan da Büyükşehir yakasını sıyırmış olur. Bu ekonomik krizde, belediyeler çıkmazdayken olursa büyük iş olur. ” diye konuştu.

SOYER’E ÇITA TEPKİSİ: NEREYE ÇIKARTTI Kİ?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer arasındaki önceki dönem proje tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Solak, “Tartışmaların fitilini Soyer yüz gün videosu ile yakmıştı. ‘Benim projelerimi rafa kaldırıyorlar, bir bir durduruyorlar’ diye… Tugay hiç polemiğe girmemişti. Geçtiğimiz günlerde ise deyim yerindeyse açtı ağzını yumdu gözünü. Tugay önceki dönemden bazı projelerden hem kamuda tasarruf hem de vatandaşlardan gelen talep sonrası durdurduğunu belirtti. Durdurduğu projeleri tek tek nedenleri ile sıraladı. Gerekçelerini açıkladı. Söz gümüşse sukut altındır. Biraz susmayı bilmek lazım. Her bulduğunuz kanalda her bulduğunuz anda partiyi ve Büyükşehir yönetimini karalamanın kimseye bir faydası yok. Zaten cevabını da aldı. Soyer, ‘Bizim yükselttiğimiz hizmet çıtasını nasıl daha yükseğe taşıyacağını düşünsün.’ diyor. Hizmet çıtası derken ne demek istedi? Biz  başka bir şehirde mi yaşadık? 5 yılda gelinen nokta belli. Hizmet çıtasını nereye çıkarttı ki; karşı tarafa böyle bir göndermede bulunuyor. Ortaya bir eser koyması gerekiyordu. Sünger kent ile ya da bisiklet yolu ile olmuyor” dedi.

BURSALI’YA TEPKİ: 15 AYDA KADINLAR İÇİN NE YAPTIN?

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, Manisa’da genç bir kadının sokak ortasında eşi tarafından darp edilmesine ve o sırada olayı görüp müdahale etmeyenlere tepki gösterdi.

Solak, Milletvekili Şebnem Bursalı’nın açıklamalarını değerlendirirken, “Her şeyden önce bu görüntüler bir değil, iki değil, üç değil. Her gün buna benzer bir çok olay yaşanıyor. İktidar buna bir çözüm bulamıyor. İktidar milletvekili sayın Şebnem Bursalı ise ‘kadına yönelik şiddetle mücadelemiz sürecek’ diyor. 15 aylık kanun tekliflerine ve önergelerine baktım. Kadına yönelik şiddet ile ilgili TBMM’de ne bir meclis konuşması yapmış ne bir kanun teklifi vermiş ne bir önerge vermiş ne bir meclis araştırması istemiş. Böyle nasıl mücadele edeceksiniz. Sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 5 yıllık eylem planı ile mücadele edemezsiniz. Mücadele ediyorsanız somut örnekler ortaya koymalısınız. –Mış gibi yapmakla olmaz” dedi.

YAŞAYAN KÖRFEZ SLOGANIYLA YOLA ÇIKMIŞLARDI!

İzmir’de kıyılarda binlerce ölü balık vurdu. Ölü balıklar ile deniz yüzeyindeki kirlilik pis bir kokuya neden oldu.

 Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Solak, “Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer hep ne diyordu; ‘yaşayan Körfez. 3 yıl içinde yüzeceğiz Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz’ diyordu. Gelinen noktada deniz artık nefes almıyor. Ölmüş. Bir arıtma tesisini zamanında yapmadılar. İki fabrikalar denetleniyor mu belli değil. Yaşayan Körfez sloganıyla yola çıkıp 5 yıl sonra buraya gelinmesi acı” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.