Dolar 34,6904
%0.26
Euro 36,7503
%0.37
Altın 2.961,830
%0.92
Bist-100 9.652,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soma'da taşlar yerinden oynadı

Soma'da taşlar yerinden oynadı

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası sonrasında hükümet ve işverenle birlikte tepkilerin odak noktalarından olan sendika cephesinde de köklü değişim yaşanıyor. İstifaların peşi sıra geldiği Maden-İş Sendikası’ndan kopan işçilerin katılımı ile söz sahibi olamaya başlayan DİSK Dev Maden-Sen örgütlenme çalışmalarına hız kattı. Dört günde 2 bini aşkın maden emekçisinin sendikaya katıldığını açıklayan Genel Başkan Tayfun Görgün “Soma’da artık söz sahibi işçi olacak. Patronla kol kola sendikacılık devri kapanıyor. Önceliğimiz işçinin can güvenliği" dedi.

  • Ege Postası
  • 31.05.2014 - 09:03
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Soma’da yaşanan ve tüm ülkeyi yasa boğan maden faciasının ardından taşlar yerinden oynadı. 301 işçiye mezar olan Soma Madencilik A.Ş.’ye ait maden ocağında yaşananların ardından çalışma şartlarının düzeltilmesi ve iş güvenliğinin sağlanması için günlerce sessiz eylem yapan madenciler sendika yönetimini istifaya çağırmıştı. Geçtiğimiz hafta boyunca Soma Kaymakamlığı önünde sessiz eylemde bulunan maden işçilerinin hükümeti ve iş yeri yönetimine yönelik tepkisi ilerleyen günlerde Maden-İş Sendikası’na yönelirken, istifalar da beraberinde gelmişti. Yaşanan tüm bu gelişmeler sonrasında TÜRK-İŞ Sendikası’ndan kopan emekçilerin çağrısı üzerine Soma’da örgütlenme çalışmalarına başlayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na rekor katılım sağlandı.
 
2 BİNİ AŞKIN İŞÇİ DİSK’E GEÇTİ
13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da yaşanan maden faciası sonrasında büyük gerginlik yaşayan ve diken üstünde bir bekleyişe giren maden işçileri TÜRK-İŞ’e bağlı Maden-İş Sendikası’ndan koparak DİSK çatısı altında faaliyet gösteren Dev Maden-Sen’e geçmeye başladı. İşçilerden gelen yoğun talep üzerine Soma’da bölge temsilciliği açarak örgütlenme çalışmalarına başlayan sendikaya ilk dört günde 2 bini aşkın işçi katılırken, yaklaşık 13 bin maden çalışanının bulunduğu Soma’da DİSK’in emekçiye desteği de artarak devam ediyor.



SOMA’DA SENDİKA KAVRAMI KÖKTEN DEĞİŞTİ
Somalı madenciler yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği kaza sonrasında kendilerine sahip çıkmadıklarını belirterek tepki gösterdiği Türkiye Maden-İş’ten topluca istifa etmesi ve DİSK’e üye olmaya başlamasıyla, Dev Maden-Sen ilçede temsilcilik açtı. Soma’da başlayan örgütlenme çalışmaları hakkında bilgi veren DİSK’e bağlı Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen) Genel Başkanı Tayfun Görgün, “Artık bu kölelik düzenini ortadan kaldırma zamanı geldi. İşçi, hakkını aramak, işverene karşı sesini duyurmak için DİSK’te toplanıyor. Soma’da bir isyan var. Emekçiler, üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla patronun iş güvenliğini hiçe saymasına, insan emeğinin görmezden gelinmesine tepkili. İşçi, sendikalı olmaktan kaynaklanan temel haklarını kullanamıyor, yasal olarak hakkını arayamıyor. Sendika işverenin sözcüsü olmuş durumda, işçinin hakkını arayamıyor. İşçi kendisini patrona şikayet edecek sendika değil, hakkını savunacak bir sendika istiyor” dedi.
 
“KAR HIRSINA KARŞI MÜCADELEYE DEVAM”
Dev Maden-Sen Genel Başkanı Görgün, DİSK’in sendikal örgütlenmesine karşı birtakım engellemelerle karşı karşıya olduklarını da belirterek, “Bizleri ve işçi kardeşlerimizi işten atmakla, iş yerini kapatmakla tehdit ediyorlar. Bu endişeden dolayı korkan arkadaşlarımız var. İşçi hak mücadelesinde etkin rol oynayacak sendika istiyor. Bu da anayasal hakkıdır. İşçi, sendika seçme özgürlüğüne sahiptir. Ancak, bu üzücü kazanın sonrasında bir takım engellemeler, zorluklar yaşıyoruz. Mücadelemiz sürüyor. Kar hırsına karşı, işçisine, iş sağlığına ve iş güvenliğine para harcamaktan kaçınan, gereken tedbirleri almayan patronlara, taşeron yapıya karşı mücadeleye kararlılık ile devam edeceğiz. Soma’da daha fazla can kaybı yaşanmasını istemiyoruz” diye konuştu.
 
“SON SÖZ İŞÇİNİN OLACAK”
Görgün son olarak, Soma’da sendikal mücadele anlamında söz sırasının işçide olduğunu hatırlatarak, “Patronla kol kola sendikacılık” devrinin kapandığını söyledi ve şunları kaydetti: “İşçi, bundan sonra sendikayı kendi iradesi ile yönetecek. Delege seçimlerinden , toplu sözleşme hakkına kadar bizimle birlikte ortak mücadele verecek ve her an, her durumda söz hakkı bulunacak. Dev Maden-Sen işçisini satmayacak ve emekçinin hakkını sonuna kadar arayacak. Biz tamamen bağımsız, hiç kimseye bağlı olmayan ve işçinin arkasında duran bir sendikayız. Önceliğimiz, gereken iş güvenliği, iş sağlığı ve can güvenliği tedbirlerinin sağlanması olacak. Soma’da iş güvenliği eksiklerine karşı ciddi anlamda uygulama ve denetim eksikleri var. Bu noktada asıl güvenlik önlemlerinin alınmasında söz sahibi olan sendikada da görevini yerine getirmedi. Ocakların içine girilmeden denetleme devri artık kapanıyor. Dayı başı sistemine de göz yuman sendikadır. Bu yasal bir şey değildir. DİSK’in olduğu yerde güvence vardır, direniş vardır, hak mücadelesi vardır, son söz işçinindir. Biz sendika olarak tüm bu sıkıntılara son vereceğiz.”
 
İŞÇİLER, SENDİKANIN TAMAMINI İSTİFAYA DAVET ETMİŞTİ
Maden katliamının ardından, hükümetten ve işverenden yana tavrı nedeniyle Türk İş Türkiye Maden İş sendikasına tepki gösteren emekçiler DİSK’in bilgilendirme toplantılarına katılmış, bir yandan protestolar sürerken bir yandan da DİSK’e üyelikler başlamıştı. İşçilerin hakları için hiçbir girişimde bulunmadığı gerekçesiyle tepkiyle karşılanan Türkiye Maden-İş Sendikası, pek çok çevre tarafından eleştirilirken, Soma’daki maden işçileri de sendikaya tepkilerini sokaklarda göstermişti. İşçiler, 26 Mayıs’ta sendikanın Soma şube binasını basarak, “Sendika istifa”, “Katiler dışarı” sloganları atmıştı. Emekçilerin gerçekleştirdiği bir dizi eylem üzerine önce Türkiye Maden-İş Sendikası Soma Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, ardından da şube yönetimi istifa etmişti. İşçiler, bu sırada DİSK’e bağlı Dev Maden Sen’e üye olmuştu.
 
DEV MADEN-SEN BELGELERİ İLE GÜNDEME TAŞIMIŞTI
Geçtiğimiz günlerde bir açıklamada bulunan Dev Maden-Sen genel yönetimi de, Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul’un, 301 işçinin öldüğü facianın meydana geldiği Eynez ocağının eski sahibi Park Teknik’te çalıştığı, patron adına maden işçileriyle Toplu İş Sözleşmesi masasına oturduğunu ortaya koyan bir belge yayınlamış ve işçilerin gündeme getirdiği iddiaları kamuoyunun bilgisine sunmuştu. Sendika tarafından açıklanan 30 Ekim 2002 tarihli ve Park Teknik Genel Müdür Yardımcısı imzalı bir belgede, “Şirketimiz adına TİS görüşmelerine aşağıdaki isimler katılacaktır” denilmiş ve listede sıralanan isimler arasında Maden-İş Genel Başkanı olan Nurettin Akçul ismi de dikkat çekmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.