Dolar 34,6530
%0.02
Euro 36,4368
%0.16
Altın 2.952,440
%0.71
Bist-100 9.670,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soma'dan sonra ne değişti'

Soma'dan sonra ne değişti'

Manisa’nın Soma İlçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden kazasının üzerinden tam bir yıl geçti. Geçen yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen facia da 301 madencinin hayatını kaybetmesi tüm ülkeyi yasa boğmuştu. İş güvenliği yönetmelikleri bir an önce revize edilmeli

  • Ege Postası
  • 13.05.2015 - 20:04

EMİRHAN ERGEN/ HABER SERVİSİ-  Facianın ardından ihmalin olduğu yönünde iddialar uzun süre ülkenin gündemini meşgul etti. Soma’da meydana gelen maden kazasının üzerinden geçen bir yılda iş güvenliği konusunda atılan adımları değerlendiren A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nuhi Demircioğlu ve Hülya Bozatlı devlet tarafından bazı adımların atıldığını ancakuygulama ve denetim konusunda hala eksikliklerin devam ettiğini dile getirdi.

‘’İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ OLUŞTURULMALI ‘’ 
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İş Güvenliği Uzmanı ve Eğitmeni Nuhi Demircioğlu asıl önemli olanın tehlikeyi yaşanmadan önce tedbire dayalı risk analizi yapılması gerektiğini ifade ederek : ‘’ Devlet tarafından iş güvenliği konusunda kanunlar çıkartıldı, buna bağlı olarak yönetmelikler de hazırlandı. Kanunun çıkması güzel ancak uygulama ve denetim konusunda bazı eksiklikler var. Soma olayından sonra İş Güvenliği konusunda eğitimler arttı ancak burada önemli olan iş güvenliği kültürünün oluşturulması gerekiyor. Bu kültür öncelikle iş verenlerde ve yöneticilerde oluşturulması gerekiyor’’ Diye konuştu.  

‘’ YÖNETMELİKLER REVİZE EDİMEYİ BEKLİYOR ‘’ 
Soma olayından sonra Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 167 ve 170 sayılı sözleşmelerinin parlamentodan geçtiğini ifade eden İş Güvenliği Uzmanı Nuhi Demircioğlu : ‘’Bu sözleşmelerle birlikte inşaat ve maden işçilerine uluslar arası standartlarda güvenceler kazandırılmaya çalışılıyor. Aslında madenlerle ilgili mevzuatlarda bu sözleşmedeki maddeler var ancak uygulama konusunda sıkıntı yaşanıyor. Uluslararası Çalışma Örgütünün kabul edilen sözleşmeleriyle iş güvenliği uluslararası standartlara ulaştırılarak kazaların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bu konuda da şuan bizde bulunan kanunlar ve yönetmelikler Uluslararası Çalışma Örgütünün sözleşmelerine göre revize edilip düzenlenmeyi bekliyor. İş güvenliği yönetmeleri ve kanunlar bu sözleşmelere göre bir an önce revize edilip düzenlenmeli ve uygulamaya konmalı ‘’ diye konuştu.

‘’AVRUPA’DA 1. DÜNYADA 3. SIRADAYIZ ‘’ 
Türkiye’nin iş kazaları açısından son istatistiklere bakıldığında Avrupa’da 1. Dünyada 3. Sırada olduğu ifade eden A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hülya Bozatlı : ‘’ Türkiye iş kazaları sıklığı açısından maalesef Avrupa’da 1. Dünyada 3. Sırada. Bu çok önemli bir istatistik. Ölümlü iş kazalarına bakacak olursak elimizde en son 2013 yılının istatistikleri  var. Bu istatistiklere baktığımızda 2013 yılında 1360 kişinin hayatını kaybettiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra binlerce işçi çalışamaz hale gelip emekli olmak durumunda kalıyor. Dolayısıyla kanunlar çıkarmak güzel ama uygulama ve denetleme konusunda yetersiz kalıyoruz. ‘’ diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.