Soma davasında mağdur ailelerden yeni talep
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, görülmesine 20 günlük aradan sonra devam edildi.
- Ege Postası
- 12.12.2016 - 13:23
İtirazları değerlendiren bilirkişi heyeti, hazırladıkları ek raporlarında, kendilerine yeni bir bilgi ve belgenin sunulmadığını, var olan eleştirilerin dayanaksız olduğunu, bu nedenle de görüşlerinin değişmediğini belirtti. Mağdur ailelerin avukatları da, raporların ilgili bakanlıklara gönderilmesini ve sorumlu kamu çalışanlarının isimlerinin istenip suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi üzerine başlatılan adli soruşturmanın ardından, haklarında 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, 20 günlük aranın ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlandı.
Duruşma öncesinde, Gar önünden yargılamanın yapılacağı kültür merkezinin yakınına kadar sivil toplum kuruluşu üyeleriyle yürüyen Somalı işçilerin aileleri, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi.
EK BİLİRKİŞİ RAPORU OKUNDU
Yoklamayla başlayan duruşmada, üye hakimlerden Esra Dokur, mahkemeye sunulan belgelerin yanı sıra ek bilirkişi raporunu da okudu. Geçen şubat ayında yapılan keşif sonrasında ağustos ayında mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna itirazları bilirkişi heyeti bir kez daha değerlendirdi.
Akhisar'da bir araya gelen bilirkişi heyeti üyeleri, yaptıkları değerlendirme sonrasında ek raporlarını hazırladı. Bilirkişi heyeti ek raporlarında, kendilerine yeni bir bilgi ve belgenin sunulmadığını, var olan eleştirilerin dayanaksız olduğunu, bu nedenle de görüşlerinin değişmediğini belirtti.
Ayrıca sanık avukatlarının olayın bant yangınından ve sabotajdan kaynaklanmış olabileceğine dair sıklıkla dile getirdikleri iddialara yönelik de yaptıkları yeni incelemelerde, herhangi bir bulguya rastlanmadığı raporda yer aldı.
MAĞDUR AİLELERİN AVUKATLARI KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN DE İNCELEME İSTEDİ
Raporun okunmasından sonra mağdur aileler adına söz alan avukatlar Selçuk Kozağaçlı, Denizer Şanlı, Can Atalay, mahkemenin artık hüküm verme aşamasına geldiğini, sanıkların itirazlarının gayri ciddi olduğunun, raporda bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Avukatlar ayrıca, ana ve ek bilirkişi raporlarının ilgili bakanlıklara gönderilmesini, sorumlu kamu çalışanlarının isimlerinin istenip, savcılıklara suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Ayrıca sanıkların tutukluluk hallerinin devamı da talep edildi.
Duruşma tarafların taleplerinin alınmasıyla sürüyor.
DURUŞMA ERTELENDİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, görülürken talepler alındığı sırada SEGBİS'te (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) arıza meydana geldi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, arızanın giderilmemesi üzerine duruşmayı 19 Aralık Pazartesi gününe erteledi. Bu arada mahkemenin sanıklarla ilgili tutukluluğun devamının değerlendirilmesini bir aylık süre dolmadığı için 14 Aralık'ta yapacağı bildirildi.
BİLİRKİŞİ RAPORU NE DEMİŞTİ'
Bilirkişi heyetinin hazırladığı ve davanın iddianamesinin temelini de oluşturan rapora, hem sanıklar hem de avukatları yeterli bulmayıp tepki göstermişlerdi. Halen yargılanması süren davada, geçen Şubat ayında Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı ve heyeti, oluşturulan bilirkişi heyeti ve tarafların avukatlarıyla, facianın yaşandığı ocakta, inceleme yaptı. Ocakta bu kez yapılacak olan incelemede, yangının ilk çıkış noktası olarak bilinen U 3 bölgesi ise ilk kez girilip araştırıldı. İncelemeden sonra bilirkişi heyetine ilk olarak üç ay, sonrasında da bu süre uzatılıp 6 aya çıkartıldı. 11 kişiden oluşan bilirkişi heyeti, raporunu tamamlayıp mahkemeye sundu. Eldeki veriler eski imalattan gelen aralarında metanın da bulunduğu çeşitli gazların daha sonra kısa devre yapan kablolardan tutuştuğu belirlendi. Ortaya çıkan alevlerin de, madenin içindeki, kömür tozları, elektrik kabloları, ağaç tahkimatı, yağları ve plastik boruları yakmasıyla da, karbonmonoksit gazının ortaya çıktığı açıklandı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014 tarihindeki maden faciasında 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'Olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istendi. Tutuksuz 38 sanığın da, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen yıl 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
DAVANIN SANIKLARI
Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal'dan oluşuyor. (DHA)
Yorum Yazın