Soyer'den eğitim ve ulaşıma 15 milyon liralık bütçe
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2020-2021 Eğitim ve Öğreti Yılı için eğitime yönelik destek projelerini ve ulaşım önlemlerini açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Soyer, Cuma günü İzmir’e gelen ve bir İl Koordinasyon Toplantısı yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sitemlerini gönderdi.
- Ege Postası
- 21.09.2020 - 14:57
YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - İzmir Büyüşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, Meclis Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısında eğitim ve ulaşımda kullanılmak üzere 15 milyon liralık bir bütçe ayırdıklarını açıkladı. Buna göre; Büyükşehir öğrencilere tablet, kırtasiye desteği sağlayacak. Okulları dezenfekte özelliği olan paspaslar alınacak. İzmir’deki spor faaliyetlerinde de benzer destekler sağlanması için 2,7 milyon liralık bir bütçe daha ayrıldı. Soyer ayrıca toplu ulaşımda günlük kullanımın 950 bin binişte kaldığını trafik yoğunluğunun bu yüzden devam ettiğini belirterek “Kademeli mesai uygulaması yalnız kamu ile olmaz özel sektöründe desteklemesi gerekmektedir” dedi. Öte yandan yeni Vali Köşger ile bir koordinasyon sorunu olmadığını belirtti. Soyer pandemi sürecinde toplu ulaşımın kullanımının azalması nedeniyle 225 milyondan fazla gelir kaybı yaşadıklarını açıkladı.
İzmir Tabip Odası, TMMOB, barolar gibi STK’ları da dahil ettik. Onlarla düzenli olarak buluşup hem geçen haftanın hem de bir sonraki haftanın değerlendirmesini yapıyoruz. Kriz belediyeciliği sürecinde bu salgını kentimizde en hafif nasıl atlatırızı düşünüyoruz. Salgının yayılım hızının artığını görüyoruz ve yeni tedbirler ve uygulamaları hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Tüm okulların dezenfeksiyonu tamamladık. Haftada iki kere de bu çalışmalar devam edecek” diye konuştu.
OKULLARA YAPILAN YARDIMLARI AÇIKLADI
Konuşmasına devam eden Başkan Soyer:
“1750 okulumuza ateş ölçer teslim etmeye başladık. Hem öğrenci hem öğretmen girişlerine dezenfektanlı paspaslardan hediye etmeye başladık. Bununa ilgili dezenfektan takviyesi de yapıyoruz okullarımıza teslim ediyoruz. Uzaktan eğitim meselesi ile ne yapacağımıza kafa yorduk; 4 GB’lık yeni bir internet paketi. İmkanı olmayan çocuklarımıza destek olacağız. Belediyemize ait olan kurumlarda, kent merkezlerinde bilgisayar ve tabletli tüm mekanlarımızı öğrencilerin kullanıma açmaya karar verdik. 10 mobil araç EBA’ya erişim noktası olarak hizmet vereceğiz İnternet erişiminin güç olduğu noktalarda servis sağlayıcılarla görüşüyoruz ve bunun takviyesini yaptıracağız. Araçlarımızı mobil hizmet alanına dönüştürüyoruz. Bu çerçevede ilçelerimizin de benzer bir çalışma yapıyoruz. Ülke genelinde uzaktan eğitimi en geniş biçimde sürdürebilmek için rol üstleniyoruz. Çocuklarımıza bu neden neler yapabileceğimize baktık: 25 bin çocuğumuza kırtasiye paketlerini armağan edeceğiz. Dolayısıyla da bir yandan esnafın ticaret hacmini artıracak ir yandan çocukların ihtiyaçlarını gidereceğiz. Kış günlerinde botsuz ve montsuz çocuk kalmasın uğraşındayız. Maddelerin İzmir’den alınması için yola çıktık. Botlar, montlar, eğitim ve kırtasiye malzemeleri 1. ve 8. sınıf çocuklarına dağıtacağız. 15 milyon liralık bütçe ayırdık.”
TRAFİK İLGİLİ AÇIKLAMASI
Başkan Soyer okullara şu yardımları bulunacaklarını söyledi:
“Gücü olan İzmirliler ihtiyacı olan İzmirlilere halkın bakkalı üzerinden çok güçlü bir destek vermişlerdi. Evinde, işyerinde fazla bilgisayarı olanları çocuklarımızla buluşturacak şekilde bir kampanya başlatacağız. Okullarımıza spor malzemesi desteği sağlayacağız. Bin 550 okulumuza bedeli 2.6 milyon liralık bir spor malzemesi desteği vereceğiz. Mahallelerimizde, kırsal köylerimizde köyde iz projesini sürdüreceğiz. Buraya kadar anlattığım eğitim paketi dışında ulaşımla ilgili de düzenlemeler yapıyoruz. Geçen mart ayında yaklaşık toplu ulaşım kullanımı 1 milyon 900 bin civarındaydı. Pandemi döneminde 200 binlere düştü. Yavaş yavaş yükseldi 950 bin civarında sabitlendi. Kısacası yüzde 55.7 civarında bir toplu ulaşımdan uzaklaşma söz konusu. Bu da kent içi ulaşıma ekstra yeni yük anlamına geliyor. Trafiğe çıkan araç sayısı 125 bin arttı. Bir yandan alabileceğimiz tedbirleri gözden geçirirken onların dezenfeksiyonu için çok çalışıyoruz. Yeni araç alımına çıkmıştık 447 yeni otobüs alımı yaptık. 4’ü sadece engellilere hizmet verecek. Okulların yoğun olduğu 44 yeni hatta 100 yeni otobüs takviyesi ve 400 adet yeni S plakalı aracı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yol açmasıyla kentte kullanmak istiyoruz. Bu sadece uzun yıllar bekleyen bir talep olmanın öteside özellikle şirket çalışanlarının özel araçlar nedeniyle s plakalı araçların çoğaltılması ve izdeniz seferlerini artırarak toplu ulaşımı desteklemeye çalışıyoruz. Bisikleti teşvik etmek için özellikle vapurlarda 5 kuruş gibi bir bedel uyguluyoruz. Ücretsiz çekici hizmetini başlattık. Geçen hafta 23 aracın çekilmesi sağlandı. Sıkışık olan trafikte bütün güzergah boyunca sekteye uğruyor. Bu çekici araçlar anında müdahale ederek o şeritlerin kapalı kalmasının önüne geçiyor. Bir takım altın dokunuşlar adını verdiğimiz yeni düzenlemelere gidiyoruz. Gidişte sabah 7.30 9.30 Zafer Payzın’dan Karşıyaka yönü gidişte ilave şerit Cumhuriyet Bulvarı ve Gazi Bulvarı arasındaki kesimi çift yön olarak çalıştıracağız. Bu da konak Alsancak yönündeki trafiği hızlandıracak. 3 ila 4 hafta içinde tüm bunları hayat geçireceğiz. Bu trafik yoğunluğu ile ilgili veri: rakamlar uluslararası nagivasyon şirketinin yaptığı sıralamada İzmir 66’ıncı sıradayken 2019 yılında 134. sıraya geçmiş durumda.”
KADEMELİ MESAİ
Soyer, “Bu önümüzdeki dönemde büyük bir rahatlama sağlayacak. Sadece konakta değil İzmirin tüm ilçelerinde kademeli geçiş uygulanır. EBSO, İZTO gibi kurumların da üyeleri için benzer bir uygulamaya başlamasını diliyoruz. Bunu aşmak ve rahatlatmak mecburiyetindeyiz. Bunun için herkese iş düşüyor. Özel sektöründe bunu yapmasında fayda var. Ben bu eğitim yılının İzmirli çocuklara gençlere, hayırlı olmasını istiyoruz” diye konuştu.
SASALI’DA İKİ PERSONELİMİZİN TESTİ POZİF ÇIKTI
Sasalı’daki hayvanat bahçesinin pandemi nedeniyle kapatıldığın ve personelindeki pozitif vaka sayısını iki olduğunu açıklayan Soyer, “Pandeminin nasıl seyredeceğini biliyoruz yayılım hızının arttığına yönelik veriler var. Toplu bir arada bulunan merkezlerin nasıl işleyeceğini bilmiyoruz. Bunlara hazırlıklı en hızlı inisiyatif kullanan belediyelerden biriyiz. Konunun doğrudan doğruya en ilgisi ola tabipler odası, baro ile konuyu görüşüyoruz. Bunları öngörmemizi gerektirecek bir tablo yok. Ölüm sayısında da farklı düzeyde bir artış yok. Belki sağlıkçıların da söylediği gibi virüsün mutasyona uğradığından bahsediyoruz. Bizim de çeşitli birimlerimizde arkadaşlarımız pozitif olabiliyor. Orada da iki arkadaşımız pozitif çıktı. Açık alan belki de pandemide kapatılması en son düşünülecek yerlerden o yüzden pandeminin geçmesini bekleyeceğiz” dedi.
EKSTRA YAPILMIŞ HARCAMALARI 1 MİLYAR ÜZERİNDE
Pandemi döneminde toplu ulaşım kullanımının düştüğünü kaydeden Soyer, “Bu konuda defalarca hem cumhurbaşkanımıza hem ilgili bakanlara taleplerde bulunduk. Düzenli bir araya geliyor ve çözüm önerilerinde bulunuyoruz. Toplu ulaşımda KDV 18 ve ÖTV ödüyoruz. Biz kamu hizmeti yapıyoruz. Körfezde bulunan bir yat yüzde 1 ödüyorsa bu şehirde toplu ulaşım yapan otobüslerin de yüzde 1 ödemesi lazım. 6 ayda gelir kaybı 225 milyon lirayı geçti. Binilmemesi, kullanılmaması nedeniyle ortaya çıkan hasılat kaydı. ESHOT ve İZSU’nun gelir kalemlerinde düşüşler var. Pandemi nedeniyle ekstradan yapılmış harcamalar 1 milyarın üzerinde. Çok ciddi bir yük üstlenmiş durumdayız” açıklamasında bulundu.
MEB’İN BİZE VERECEĞİ GÖREV VARSA ONU YAPIYORUZ
Başkan Soyer son olarak , “Öğrencilerimize siperlik verelim, maske dağıtalım gibi önerilerde de bulunduk. İl Milli Eğitim Müdürlüğü neye ihtiyaç duyarsa hazırız. Kısacası MEB’in bize vereceği ne görev varsa onları yapmaya hazırız. Bizde bir şeyler yapıyoruz, yadırgıyoruz. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olması lazım. Mümkün olduğu kadar diliyoruz ki buradan sesimizi duyarlar, bundan sonrası için umarız böyle olabiliriz” diye konuştu.
Yorum Yazın