Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer müjdeyi verdi: Balçova arsa mağdurlarının sorunu çözülecek

Soyer müjdeyi verdi: Balçova arsa mağdurlarının sorunu çözülecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaklaşık 50 yıldır mağduriyet yaşayan Balçova arsa mağdurlarının sorunları için göreve geldikleri günden bu yana harekete geçtiklerini belirterek mağduriyet yaşayan vatandaşlar için konut yapacaklarını duyurdu. Soyer, yaptığı açıklamada “Vatandaşlarımızın cebinden beş kuruş çıkmadan evlerinin anahtarlarını kendilerine takdim edeceğiz” dedi. Soyer, evlerin Halk Konut modeliyle yapılacağını da açıkladı.

  • Ege Postası
  • 25.05.2023 - 15:57
  • Güncelleme: 25.05.2023 - 17:53

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- 1969 yılında yaklaşık 5 bin kişi, yapılacağı söylenen sosyal konutlar için İzmir'in Balçova ilçesinde bulunan hazine arazilerini parasını ödeyerek arsa satın almış, o dönem bürokraside yaşanan sorunlardan kaynaklı sadece bin 200 kişiye tapusu verilmemişti. 50 yıldır çözüme kavuşmayan bu konu hakkında geçtiğimiz günlerde AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya,  Balçova arsa mağdurlarının sorunlarının çözümü için harekete geçtiklerini belirterek. Kaya, bölgenin riskli alan ilan edilerek planlama yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçeceğini söylemişti.  

Konuya ilişkin Egemenlik Evi Toplantı Salonunda önemli açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Toplantıya, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ile Balçova Arsa Mağdurları İnsani Dayanışma Derneği’nin avukatı Mustafa Kemal Turan da katıldı.

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya “Geçeen gün de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan da kurum görüşü geldi. İnsanlar yıllardır burada mağdur. Umuyorum kısa bir süre sonra arsa mağdurları ile ilgili sorun çözülmüş olacak” dedi.

ÇALKAYA: SON VİRAKA GELDİK

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya sorunun çözümü noktasında son viraja geldiklerini belirterek, “Biz bu yola çıkarken 2024’e kadar gereken çalışmayı yapacağımıza dair söz vermiştik. 2019’da yaptığımız ilk iş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Mekânsal İmar Müdürlüğü’n ü Balçova’ya davet ettik. Bürokrat arkadaşlarımızla o bölgeyi gezdik. Aslında burası plansız bir alan değil. 2011 yılında planlanmıştı ama zaiyat çok yüksekti, uygulanabilirliği düşüktü. İZBB ile hemen ile çalışmaya başladık, 2022 yılında jeolojik etütleri yapmaya başladık. Jeolojik etütler sonucunda jeolojik olarak sakıncalı alanlarda düşüş yaşadık. Daha sonra ilgili bakanlıklara görüş sorduk. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan olumlu yönde görüş geldi. Orman sınırları oluşturuldu. Geçen gün de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan da kurum görüşü geldi. İnsanlar yıllardır burada mağdur. Umuyorum kısa bir süre sonra arsa mağdurları ile ilgili sorun çözülmüş olacak” ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise 50 yıldır yaşanan  bir mağduriyetin söz konusu olduğunu ve bu mağduriyetin kamudaki bürokrasi sorunundan kaynaklı yaşandığını dile getirerek şunları söyledi;

 “Burada çok uzun, 50 yıllık bir mesele. Balçova Belediyesi o zaman bir arsa satışı yapmış. Kamunun 50 yıldır mağdur ettiği insanları yok saymamız mümkün değildi, çözüm üretmemiz gerekiyordu. O nedenle göreve gelmeden önce ben de net ve kararlı bir şekilde bu sorunu çözeceğimizi söylemiştim. 50 yıldır sorunu kilitleyen orman alanları, ağaçlandırılacak alanlar gibi şeylere çözüm üretmeye başladık. 40 kurumdan olumlu görüş alınması gerekiyordu. Bunun 37 tanesini yani yüzde 95’ini şu ana kadar tamamladık. 3 kurum kaldı. Aslında biz bu olumlu görüşlerle zaiyatı yüzde 75’ten yüzde 45’e indirmiş olduk, orman alanı olarak gözüken 196 bin metrekarelik alanı 38 bine indirmiş olduk. Hazine’ye ait gözüken 109 dönümlük alanı da imar planının içine dahil etme imkanı bulduk. Engel olan hususlar da ortadan kalktı. Bundan sonra da hızlı bir şekilde çözümü sağlayacağız. Biz, bu vatandaşlarımıza imar hakkı veriyor olmayacağız, biz konutların anahtarlarını vereceğiz. Oradaki en küçük mülkiyet hakkı vatandaşımızı anahtarını teslim ederek ev sahibi yapacağız. Bu belediyenin marifeti ile olacak. Orada hak sahibi borçlanmadan, cebinden bir kuruş para çıkmadan evini teslim edeceğiz. Biz belediye olarak elimizi taşın altına koyarak imalatın gerçekleşmesini belediye şirketleri vasıtasıyla yapağız. Halk konut adıyla başlattığımız bir model var. Kentsel dönüşümde Türkiye’ye örnek olacağını düşündüğümüz bir model. Bizim yapacağımız şey sanki vatandaş kendi evini yapıyor gibi imalatı gerçekleştirmek. Bizim ticari kâr peşinde koşuyor olmamamız hak sahiplerinin hakkına kavuşmasını mümkün kılacak. Tekrar söyleyeyim en küçük mülkiyeti olan vatandaşımız bile ev sahibi olacak”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.