Süleymanlı YAYLA gölü, doğal hazine
DENİZLİ’nin Buldan İlçesi’ne 8 kilometre uzaklıktaki Süleymanlı Yayla Gölü’nün biyolojik çeşitliliğini araştırma çalışmaları tamamlandı. Yayla çukurunda yer alan göl ve çevresinde 188 çeşit bitki türü, 31 memeli hayvan ve 158 çeşit kuş türü yaşadığı belirlendi.
- Ege Postası
- 19.03.2013 - 13:53
Süleymanlı Yayla Gölü Biyolojik Çeşitlilik Projesi Koordinatörü, Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Erdoğan, yapılan çalışmalar sonucu doğal hayat açısından gölün ne denli büyük öneme sahip olduğunu belirlediklerini söyledi.
Denizli Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda Prof. Dr. Ali Erdoğan, yapılan bilimsel çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Erdoğan, "Göl ve çevresinde 57 familyaya ait 188 çeşit bitki türü tespit ettik. Üstelik bu bitki türlerinin içerisinde nesli tehlike altında olan eşek dikeni, ay pençesi ve sütleğen gibi 7 bitki çeşidi de yer alıyor. Tıbbi amaçlı kullanılan 26, ekonomik değeri olan 7 tür bitki tespit ettik. Yayla Gölü ve çevresinde 18 familyaya ait olan 31 memeli hayvan yaşıyor. Bu hayvanların en yaygını ise kızıl sincap. Bölge, su kuşları için de çok önemli. Türkiye’de yaşayan 40 tür yırtıcı kuşun 12 türü bu yörede bulunuyor. 47 familyaya ait 158 kuş türü belirledik. Balıkçıl kuşların 8 türünün 7’si bu bölgede yaşıyor" dedi.
Toplantıya başkanlık yapan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, "Doğal hazine olan Süleymanlı Yayla Gölü’ndeki bilimsel çalışmalar tamamlandı. Bundan sonra bize düşen görev doğal güzelliği, biyolojik çeşitliliği korumak. Korumayı sağlıklı yapmak için elimizdeki değerleri bilmemiz gerekiyordu. Bilimsel çalışma tamamlandı, şimdi işimiz daha kolay. Doğal yayla gölü yok olma tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Artık göle gözümüz gibi bakacağız" diye konuştu.
Yorum Yazın