Sunay Akın: Müze gezerken öleyim
Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV) Kadınlar Birliği, Cumhuriyet'in 93. yıl dönümü nedeniyle EBSO Meclis Salonu'nda düzenlediği söyleşide Sunay Akın'ı ağırladı.
- Ege Postası
- 21.10.2016 - 15:58
Kütüphaneler ve müzelerde geçirdiği zamanları hayatının en güzel anları olarak tanımlayan Sunay Akın, "Umarım hayatım oralarda sona ersin. 'Sunay Akın müzede gezerken öldü' denilsin" dedi.
EBSOV Kadınlar Birliği'nin organizasyonuyla EBSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen Cumhuriyetin değerleri konulu toplantıda konuşan Sunay Akın, Atatürk'ün kitap sevgisinden bahsetti. Akın esprili üslubuyla süslediği konuşmasında Atatürk'ün kitap sevgisi nedeniyle zaferinin iki gün geciktiğini gülerek anlattı. Akın, "30 Ağustos'ta zafer kazanılmış, karargah çadırları sökülüyor, Ankara'ya dönüş hazırlıkları yapılıyor. Mustafa Kemal, bir askeri çadırının yanına çağırıp 'Sakın kitaplarımı unutmayın' diyor. Askerin boş sandık beklediğini söylemesi üzerine bir mermi sandığını boşaltarak kitapları buna doldurmasını emrediyor. Atatürk yüzünden iki gün gecikti zafer. 20- 21 Ağustos'ta her şey hazırken Mustafa Kemal çadırından çıkmadı. İstanbul'dan özel olarak getirttiği kitabı okudu; Çalıkuşu. Biz Mustafa Kemal'in kitap sevgisi yüzünden bağımsızlığı iki gün ertelemiş milletiz. O gün kitapları hedef göstermiş ama görememişiz. Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır dedi. Eser ortada" diye konuştu.
Türkiye'de kütüphanelere çok değer verilmediğini söyleyen Sunay Akın, Türk kütüphanelerinde kitapların yerini gösteren ilk sistemin 1942'de Muzaffer Gökman tarafından kurulduğunu anlattı. Muzaffer Gökman'ın Türkiye'nin o dönem en büyük kütüphanesini 60 yıl önce büyütmek istediğini ancak yandaki arsayı belediyenin cenaze araçlarına otopark olarak kullanılması nedeniyle izin vermediğini anlattı. Kütüphaneler ve müzelerde geçirdiği zamanları hayatının en güzel anları olarak tanımlayan Sunay Akın, "Umarım hayatım oralarda sona ersin. 'Sunay Akın müzede gezerken öldü' denilsin" dedi.
İLK BİLİMKURGU ROMANI ANADOLUDA YAZILDI
Kitaplar hakkında ilginç bilgiler veren Berlin Kütüphanesi’ndeki dünyanın ilk bilim kurgu uzay romanından söz eden Sunay Akın, şöyle konuştu:
"En sevdiğim kütüphane Berlin Kütüphanesi. Müthiş bir kütüphane. Berlin Kütüphanesi’nde dünya edebiyatının ilk el yazması eserleri var. Bunlardan biri ilk bilim kurgu uzay romanı. Yaklaşık 2000 yıl önce yazılmış. Yazan Lucian. Roman şöyle başlıyor: ‘Olimpiyatlara katılmış 50 atletle bir gemide karanlık denizde gidiyorduk. Fırtına çıktı. Dalgalar gemiyi kaldırdı indirdi, kaldırdı indirdi, kaldırdı gittik, Ay'a konduk’ İlk aya seyahat 2000 yıl önce. Taşı kaldırıyorlar altından böceklere benzer yaratıklar çıkıyor. 2000 yıl önceki uzaylılar. Bugün de aynı tasvir edilmiyor m? İşte bu kitap Berlin Kütüphanesi’nde. İşte dünyanın ilk bilimkurgu romanı Adıyaman ve Urfa arasında yer alan Samsat'ta yazılıyor."
Her Osmanlı padişahının bir mesleği olduğu ve Fatih Sultan Mehmet'in kütüphaneci olduğu bilgisini veren Akın, "Ancak onun adını taşıyan bir kütüphane yok. Eğer belediye başkanı olursam bir kütüphane açacağım ve şu sözünü kapısının üstüne yazacağım 'Bir şehir için olmazsa olmaz 3 şey vardır; kanalizasyon, hamam ve kütüphane. Kanalizasyonla şehrin pisliğini akıtacağız, hamamla vücutlarımızın, kütüphanede ruhlarımızı aydınlatacağız'. Bu sözü söyleyen bir padişah adına kütüphane yok."
Dünyanın dolar tarafından değil kitaplar tarafından yönetildiğini savunan Sunay Akın, "Washington’daki parlamento kütüphanesinin raf uzunluğu 1400 kilometre. Bundan daha büyük bir kütüphane yaparsanız bir Amerikalı sabah kalkıp 'Acaba bugün Türk Lirası kaç Dolar oldu'' diye düşünür" dedi.
Geleceğin çocuklarda olduğunun altını çizen Sunay Akın, "Atatürk 'Hakimiyet milletindir' diyor meclisi açıyor. Meclisin açıldığı günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilan ediyor. Neden, gelecek çocuklarda. Çocuklarınıza tecavüz etmekle ve bunu örtbas etmekle olmaz. Çocukların kazanmayı üşündüğü okullar çocukları kazanmayı düşünmüyorsa olmaz" dedi. (DHA)
Yorum Yazın