Sürekli'den CHP'nin Karşıyaka Hakimi tepkisine yanıt: Soruşturmaya gölge düşürür
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, HSK'nin Karşıyaka Hâkimi Ayşe Sarısu Pehlivan'ı 3 ay süreyle görevden uzaklaştırması kararına CHP'den gelen eleştirilere 'tarafsızlık' vurgulu yanıt verdi. Sürekli, "16 Nisan 2017 Referandumu’nda; Anayasa’nın 9. maddesine tarafsızlık ilkesi eklenmiş; “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” şeklinde düzenlenmiştir. Bir de bu meseleyi siyasi malzemeye dönüştürme girişimleri var ki; Bir yargı yetkilisinin tarafsızlık ihlaline ortak olmak anlamı taşır. Soruşturmaya gölge düşürür. Buradan siyasi bir rant değil, ancak siyasi bir taraflılık çıkar" dedi.
- Ege Postası
- 16.05.2020 - 17:31
EGEPOSTASI- Ölüm orucuna ara vermesinin ardından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek hakkında 7 Mayıs'ta yaptığı paylaşımda, "Ölüm adın kalleş olsun" ifadelerini kullanan Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı adli soruşturma başlatırken, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 3 ay süreyle görevden uzaklaştırdı.
Karara tepki gösteren CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ile İzmir milletvekilleri Atila Sertel ve Mahir Polat arka arkaya sert mesajlar yayınladılar.
CHP İl Başkanı Yücel özetle, "İktidarın baskıcı, sansürcü, tek tip insan yaratmaya çalışan uygulamaları sadece bu zihniyetin gidişini hızlandıracaktır. Vicdan, insanlık ve merhamet yargılanamaz. Ayşe Sarısu Pehliva'ın linç girişimine verdiği yanıta baksak dahi bunu anlarız:Vatan ve millet sevgisi kimsenin tekelinde değildir." açıklamasında bulundu.
CHP'li isimlerin eleştirilerine yanıt AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli'den geldi.
SÜREKLİ: SORUŞTURMAYA GÖLGE DÜŞÜRÜR
AK Parti İl Başkanı Sürekli, "Tarafsızlık" vurgusu yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Adaletin tesisinde; kanunlar kadar kanunları uygulayanların rolleri de önemlidir. Dolayısı ile bir hâkimin, bağımsızlık kadar tarafsız olma ilkesini hem mesleki hem de sosyal hayatında; bir madalyonun iki yüzü gibi taşıması gerekir.
Bir hâkimin doğal olarak tarafsız kabul edileceği düşünülmüş olsa da;16 Nisan 2017 Referandumu’nda; Anayasa’nın 9. maddesine tarafsızlık ilkesi eklenmiş; “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” şeklinde düzenlenmiştir.
4 Mart’ta HSK tarafından kabul edilen ve 14 Mart 2019 tarihinde yürürlüğe giren “ Türk Yargı Etiği Bildirgesi”nde yer alan tarafsızlık ilkesi ise hâkim ve savcıların tarafsızlığını açıkça tanımlamış, kendilerini her türlü ayrımcı söylem ve davranıştan men etmiştir.
Sosyal medya başta olmak üzere; toplumu olumsuz etkileyecek ve amacını aşabilecek, tarafsızlıklarını sorgulatacak söylem ve davranışlardan men edilmişlerdir. Gündemdeki örneğimiz; ne yazık ki adalet sağlayan bir makam olarak bu güveni sarsmıştır.
Bir de bu meseleyi siyasi malzemeye dönüştürme girişimleri var ki; konu siyasallaştırılamayacak kadar hassastır. Bir yargı yetkilisinin tarafsızlık ihlaline ortak olmak anlamı taşır. Soruşturmaya gölge düşürür. Buradan siyasi bir rant değil, ancak siyasi bir taraflılık çıkar."
Yorum Yazın