Dolar 34,5993
%-0.11
Euro 36,5997
%0.01
Altın 2.936,200
%-0.02
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Suriyeli sığınmacılar, sosyal ve kültürel projelerle rehabilite ediliyor

Suriyeli sığınmacılar, sosyal ve kültürel projelerle rehabilite ediliyor

Adana’da dört ay önce devreye giren çadırkentte barınan yaklaşık 10 bin Suriyeli sığınmacı 'eğitim, sosyal, kültürel ve sportif' faaliyetlerle hayata tutunuyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, Adana...

  • Ege Postası
  • 01.06.2013 - 13:11
Adana’da dört ay önce devreye giren çadırkentte barınan yaklaşık 10 bin Suriyeli sığınmacı 'eğitim, sosyal, kültürel ve sportif' faaliyetlerle hayata tutunuyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, Adana Sarıçam Konaklama Tesisleri’ndeki mültecilerin savaşın ağır travmalarını daha hafif bir şekilde atlatmaları için uğraşıyor. Bir takım uygulamalarla Suriyeli vatandaşlar rehabilite ediliyor. 2 bin 141 çadırda kalan 9 bin 655 mültecinin 2 bin 146 öğrencisi ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi veriliyor. 6 çadır kreşte 450 çocuk yararlanıyor. Kampta 15’i Türk olmak üzere 150 Suriyeli öğretmen görev yapıyor. Arapça, İngilizcenin yanında hafta sonları 10 öğretmen Türkçe dersi veriyor. Halk Eğitim Merkezi’nin 4 çadırında ise bay–bayan kuaförlük, el örgü ve dokuma, el nakışı, tekstil ve giyim kurslarına 455 kursiyer devam ediyor. Genel amaçlı 160 çadırda ise mescit, televizyon izleme salonları yer alıyor. Eğitmenlerin denetiminde çocuk ve gençlere masa tenisi, satranç, aerobik ve jimnastik öğretiliyor. 1 futbol, 1 voleybol ve 3 basketbol sahası, 7 çocuk oyun alanının yanında bin 500 metre karelik tarlada hobi bahçesi oluşturuldu. Suriyeli misafirler burada sebze yetiştiriciliği yapıyor. Çadırkentte 4 bin 78 sevk, toplam 27 bin 994 poliklinik, 57 doğum ve 4 bin 516 kızamık aşısı gerçekleşti.

Her hafta kamptan sorumlu Vali Yardımcısı Halis Arslan’ın başkanlığındaki kurul, çoğunluğu kadınlardan seçilen mahalle muhtarlarıyla toplantı yapılıyor. Burada mültecilerin şikayetleri değerlendiriliyor. Merkezdeki çalışmalar hakkında bilgi veren Arslan, savaş ortamından gelen insanların travma geçirdiğini söyledi. Ev ve yurtlarını terk etmek zorunda kalan sığınmacıların doğal olarak psikolojik ve sosyal bir takım problemler yaşadığını hatırlatan Arslan, özellikle çocukların eğitim meselesini çözdüklerini kaydetti.

Ortalama 3 bin 500’ni aşkın çocuk, genç, kadın ve erkeğin farklı eğitim alanlarına yönlendirildiğini anlatan Arslan, "Suriyeli misafirleri Adana’da 23 Nisan gibi önemli kutlamalara, Adanaspor ve Adana Demirspor maçları, at yarışı, Kutlu Doğum Haftası gibi etkinliklere götürüyoruz. Halk Eğitim Merkezi’nde onlara kuaförlük, biçki–dikiş gibi mesleki kurslar açtık. Hobi bahçesinde insanlar küçük çaplıda olsa sebze yetiştiriyor. Böylece konuklarımız hem boş vakitlerini değerlendiriyor hem de bir takım temel ihtiyaçlarını gidermiş oluyor." dedi.

Önümüzdeki günlerde mahalleleri 'temizlik, huzur ve güvenlik' konusunda yarıştıracaklarını ifade eden Arslan, tek amaçlarının ev ortamı sıcaklığı kadar olmasa da onları stresten uzak tutup, Adana halkıyla buluşturmak olduğunu dile getirdi. 15 mahalle muhtarlarıyla haftada bir kez toplandıklarını aktaran Halis Arslan, sorunları yerinde tespit edip hızlı bir şekilde çözmeye gayret ettiklerini vurguladı.

Uzun süreli içme suyu, eğitim ve sağlık sıkıntısı çekmeyecekleri şekilde tedbirler aldıklarına işaret eden Arslan, şunları kaydetti: "Memnunluk durumlarını kendilerine sormak lazım. Gözlemlediğimiz kadarıyla çocuk ve gençler çok mutlu. Hanımları yönetime katılmalarından memnunlar. Çadır ortamı çok farklı; her şeyin dört dörtlük olması mümkün değil. Ama asıl olan şükür edip, sabırlı olmak lazım. Burada üzerinden gelemeyeceğimiz bir mesele yoktur."

Birleşmiş Milletlerin Dünya Gıda Programı (WFP) ile kişi başına aylık 80 TL olmak üzere, ailelere gıda kartı sağlandığına dikkat çeken Arslan, kartların çadırkentte kurulan marketten temin edilen ürünlerle günlük yemeklerin hazırlandığını belirtti. Şu ana kadar 9 bin 284 gıda kartı dağıtıldığını söyleyen Arslan, "Anneler çocuklarına yemek yapmanın keyfini alıyor. Bu yöntem yemek şirketlerine göre daha ucuza mal oluyor. Tatil veya izine giderlere ayrıca yemek ihtiyaçların karşılıyoruz. Sportif aktivitelere ayrı bir önem veriyoruz. Çadır ve açık alanlarda gençleri spora yönlendiriyoruz. Ayrıca mahalleler arasında turnuvalar düzenledik. Başarılı olan ekip Adana’daki başka takımlarla dostluk maçına çıkacak. Ayrıca psikolog ve sosyologlarımız çocuk ve ailelere ilgileniyor. 4 kreşte başarılı hizmetler yürütülüyor." şeklinde konuştu.

Öte yandan çadırkente gelen sığınmacılardan 130’u ülkesine geri dönüş yaptı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.