Sürücülere hayat kurtaracak 9 uyarı
Kurban Bayramı’nda sevdiklerini görmek ve tatil yapmak isteyen binlerce kişi, yola çıkmak için son hazırlıklarını yaparken, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İlk ve Acil Yardım Programı Öğr. Gör. Melahat Kızıl, sürücülere hayat kurtaracak uyarılarda bulundu. Kızıl, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen yıl trafik kazası sonucu 6 bin 675 kişinin öldüğünü, 307 bin 71 kişinin de yaralandığını belirterek, sürücülerin dikkat etmesi gereken noktaları 9 maddede anlattı.
- Ege Postası
- 08.08.2019 - 11:17
İEÜ İlk ve Acil Yardım Programı Öğr. Gör. Melahat Kızıl, olası bir kaza anında kişiye ilk müdahalenin nasıl yapılacağına ilişkin önemli bilgiler de verdi.
Sürücülerin, kazadan kaçınmak için neler yapması gerektiğini tek tek anlatan Kızıl, "İlk olarak, yola çıkmadan önce aracın tüm bakımları yapılmalı. Uyku alınmadan direksiyon başına geçilmemeli. Yolcuların hepsi, emniyet kemerini takmalı. Sürüş esnasında kesinlikle cep telefonu kullanılmamalı. Eğer telefon gerekliyse, araba kenara çekilmeli. Hız kuralları göz ardı edilmemeli. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hızlı araba kullanmak, trafik kazalarının ve ölümlerin en az yüzde 30'una neden oluyor. Alkollüyken, kesinlikle araç kullanılmamalı. Unutulmamalı ki bir kadeh alkol bile, kaza riskini iki katına çıkarır. Agresif sürücüler görmezden gelinmeli, diğer sürücülerle yarışa girilmemeli. Sürücülerin hepsi acemi, kötü sürücü olarak algılanmalı ve hata yapabilecekleri gözden kaçırılmamalı. Ayrıca, bozuk yollarda ve yağışlı havalarda hız düşürülmeli" dedi.
'İLK 5 DAKİKA ÇOK ÖNEMLİ'
Trafik kazalarında ilk yardımın doğru yapılmasının hayati önem taşıdığını belirten Kızıl, "Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, ölümcül bir rahatsızlığı olan kişi, eğer 5 dakika içinde hastaneye yetiştirilirse, yüzde 70 oranında kurtarılabiliyor. Bu oran, bir saat içinde ise, sıfıra oldukça yaklaşıyor. Ancak, bilinçsizce ya da yanlış uygulamalara dayalı ilk yardım, ne yazık ki kişilerin ölümüne ya da sakat kalmasına neden oluyor. İlk yardım uygulamadan önce, kişinin baş, boyun, kol, bacak, karında herhangi bir kanamasının olup olmadığını, nefes alıp almadığını kontrol edin. ‘İyi misin’ diye sorun, cevap verirse solunum problemi çok önemli değildir. Yaralının bilinci açıksa korkup panik yapabilir, bağırabilir. Sakinleşmesi sağlanmalı. Daha sonra adını sorun. Yanıt vermiyorsa şiddetli bir kafa travması olasılığı vardır. Kişinin nefes alıp almadığını kontrol edin ve hemen 112’yi arayın" diye konuştu.
Öğr. Gör. Melahat Kızıl, sürücülerin dikkat etmesi gereken noktaları 9 maddede şöyle anlattı:
"Yola çıkmadan önce aracınızın bakımlarını eksiksiz yaptırın. Uykunuzu almadan direksiyon başına geçmeyin. Sürüş esnasında cep telefonu ile ilgilenmeyin. Trafik kazalarının yüzde 30’u aşırı hız kaynaklı. Bu nedenle kurallara uyun. Alkollüyken kesinlikle araç kullanmayın. Bir kadeh içki, kaza ihtimalini iki kat arttırır. Agresif sürücüleri görmezden gelin. Kimseyle yarışa girmeyin. Sürücülerin hepsini acemi, kötü sürücü olarak algılayın ve hata yapabileceklerini gözden kaçırmayın. Radyo, CD ve harici bellek gibi dikkatinizi dağıtacak hiçbir şeyle uğraşmayın." (DHA)
Yorum Yazın