Dolar 34,1761
%0.04
Euro 38,2714
%0.28
Altın 2.911,730
%-0.29
Bist-100 9.682,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“TBMM’de 200 kadının koltuğu işgal ediliyor”

“TBMM’de 200 kadının koltuğu işgal ediliyor”

Bornova Belediyesi’nin düzenlediği ‘Kadın ve Siyaset’ konulu söyleşiye katılan CHP eski Genel Başkan Yardımcısı, sendikacı yazar ve kadın hakları savunucusu Yaşar Seyman, “Türkiye’nin 550 milletvekilinden sadece 50’si kadın. Bana göre TBMM’deki 200 kadın koltuğu işgal ediliyor” dedi

  • Ege Postası
  • 08.12.2012 - 12:08

İZMİR1999 yılında CHP’nin genel başkan yardımcılığını yaparak partide bu göreve gelen ilk kadın olan, Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) Başkanı Yaşar Seyman, Bornova Belediyesi’nin Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Sevda Şener Sahnesi’nde düzenlediği ‘Kadın ve Siyaset’ konulu söyleşide görüşlerini dile getirdi.
Söyleşiyi Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel ve Tüm-Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara da Bornovalılarla birlikte izledi. Yaşar Seyman söyleşinin ardından, ‘Göçmen Kalem’ isimli kitabını Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’la birlikte imzaladı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara haklarının verilmesinde önderlik ettiğini söyleyen Seyman, “Ancak bu hakların hayata geçmesi çok önemli. Ete kemiğe bürünmesi gerekiyor. Türkiye’nin 550 milletvekili var. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki dört partinin kadın milletvekili sayısı sadece 50. Bana göre TBMM’deki  200 kadın koltuğu işgal ediliyor” dedi. Türkiye’nin 81 ilinden sadece ikisinin, Aydın ve Tunceli’nin kadın belediye başkanları tarafından yönetildiğini hatırlatan kadın hakları savunucusu Seyman, kadınların daha aktif olması gerektiğini dile getirdi.

Kadınlar 4 vardiya çalışıyor

Kadınların dört vardiya çalıştığını bunların da iş, eş, çocuk ve ev olduğunu belirten Yaşar Seyman, “Bu haldeki kadına ‘siyaset yap’ diyorlar. Ancak eşler daha uygar olursa, kadınların vardiyası azalırsa siyasetin de yolu açılır” dedi. Kadınların siyaseti besleyen kanallarda yeralması gerektiğini bunların da dernek, sivil toplum kuruluşu çalışmaları gibi oldukça çeşitli olduğunu söyleyen Seyman, “Bütün kadınlar hedeflerine yerel seçimleri koymalı” dedi.
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, 5 Aralık 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini hatırlatarak, “Bu hak daha çok kullanıldıkça daha medeni bir toplum haline geleceğiz. Yaşar Seyman gibi mücadeleci insanlar var oldukça bizim de bu konudaki umudumuz hep canlı kalacak” diye konuştu. Başkan Sındır, siyasete girmek isteyen kadınlara yönelik eğitim etkinlikleri düzenlediklerini, bundan sonra da her türlü desteği vereceklerini dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.