THY'den işadamlarına Afrika açılımı
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, meclis toplantısına katıldığı İzmir Ticaret Odası'nda işadamlarına Afrika'ya yatırım yapmalarını önerdi. THY'den işadamlarına Afrika açılımı
- Ege Postası
- 26.08.2015 - 20:35
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, mecliste konuk konuşmacı olan THY Genel Müdürü Temel Kotil'e İzmir'den dış hat uçuşu olmadığını hatırlatarak, "Dünyayı uçurdunuz ama İzmir'i uçurmuyorsunuz. Şu anda İzmir'den dış hatlarda 27 ülkeye 74 destinasyon ve 54 havayolu, iç hatlarda ise 20 destinasyon ve 7 havayolu uçuyor. Ama ne yazık ki THY'nin İzmir'den hiçbir dış hat uçuşu yok. Galiba sadece yaz aylarında Almanya'nın bazı kentlerine uçuşlar oluyor. İç hatta ise sadece İstanbul uçuşları var. İnanın ki İzmir'de potansiyel var. Ben yıllar önce bu potansiyeli gördüğüm ve inandığım için İzmir Havayolları, İzair'i kurdum. Anadolu'nun 20 kentine uçmaya başladı. Doluluk oranı yüzde 70'lere gelmişti. Burada potansiyel var umarım bunu gerçekleştirirsiniz. Ama İzair'in açtığı yoldan diğer havayolları şirketleri geldi ve bugün İzmir daha ulaşılabilir bir kent oldu. THY desteği ile İzmir bir dünya kenti olacaktır" dedi.
"226 UÇAK SİPARİŞİ VERDİK"
THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY cirosunun, Türkiye gelirinin yaklaşık yüzde 6'sını oluşturduğunu, iç hat yolcu sayısının 2003 yılında 5 milyondan 2015 yılında 43 milyona, dış hat yolcu sayısının 25 milyondan 89 milyona yükseldiğini belirterek, Almanya'nın yaklaşık yolcu sayısının 200 milyon, Türkiye'nin ise 131 milyon olduğuna dikkat çekti. Havalimanı sayısının 26'dan 55'e, uçak sayısının 162'den 441'e çıkarıldığını, pilot sayısının 640 iken 4 bini geçtiğini ifade eden Kotil, 226 uçağın sipariş verildiğini anlattı. Kotil, THY'nin yılda ortalama yüzde 17 büyüdüğünü buna rağmen dünyada 14. büyük havayolu olduğunu, dünya pazar payından yüzde 2 pay alındığını söyledi.
"KARPUZ GETİR SAT, ZENGİN OLURSUN"
Dünyanın geleceğinin Afrika'da olduğunu öne süren Kotil, İzmirli işadamlarına Afrika'ya yatırım yapmalarını THY'nin uçuş sayısının çok olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Afrika'da 1.2 milyar insan yaşıyor. Bunlar fakirler. Çok az sayıda zengini var ama orta sınıf yok. Yer altı kaynakları çok fazla. Orta sınıf yeni oluşuyor. Öyle ki orta sınıf yükseldiğinde Çin ekonomisini geçer diyorlar. Bu 30 yıl sürebilir. Afrika'ya seferler koyduk. Afrika'yı dünyaya bağlamada birinci havayoluyuz. Somali'de dünyanın en güzel karpuzu var. İşadamı olarak gidin, o karpuzu alın, satın daha da zengin olursunuz. 20 yıl sonra Mogadişu Afrika'nın Paris'i olacak. Türkiye'nin KOBİ'leri oraya gidiyor. Nijerya'da su yerin 20 metre altında. Ekilmemiş toprakları ekip kazanın. İTO bence Afrika için ayrı bir birim açmalı."
"KABİN GÖREVLİSİ YETİŞTİRİLMELİ"
THY Genel Müdürü Temel Kotil, üniversitelerde havayolu taşımacılığında görev alacak personel yetiştirmede eksiklik olduğu için kabin personelinin hemşirelerden seçildiğini vurgulayarak, havacılığın önemli bir istihdam alanı olduğunu söyledi. Kotil, "Uçak sayısı, sefer sayısı ortada. Her yıl bine yakın kabin personeli alıyoruz. İzmir havacılıkta büyük oyuncu oluyor. Bunu THY olarak algılamayın. Asıl büyük oyun diğer havayollarının buraya yağmur gibi yağması ile başlayacak. O zaman Türk personeline ihtiyaç olacak. TGS'nin 10 bin çalışanı var. Çoğu lise mezunu gönül isterdi ki üniversite diploması olsun. 4 bin pilottan 800'ü yabancı" dedi.
"İZMİR'İ HUB YAPACAĞIZ"
THY Genel Müdürü Temel Kotil, İzmir'in dış hat uçuşlarında aktarma merkezi yani hub olacağını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
"2016 yılında inşallah İzmir'de dış hat seferlerine başlayacağız. Almanya başta olmak üzere Avrupa'ya uçulacak. Dış hat uçuşlarında İstanbul doldu. İstanbul'dan günde 600 uçak kalkıyor. İstanbul en önemli merkez bu değişmez. İzmir tabi yurtdışından çok yolcu alıyor şu anda Avrupa'dan da birçok havayolu da uçuyor. Şu anda İzmir'de büyük bir potansiyel var bunun farkındayız. Bizim için en önemli pazarlar Almanya Fransa ve İtalya oluyor. 2016'nın yaz döneminde seferler başlar, o da Nisan ayı olur. Biz İzmir için gerçekten çok ciddi çalışıyoruz. Biz şirket olarak projeler yapıyoruz. İstanbul'a hub (aktarma merkezi) yapalım diyorduk, bitirdik onları. Şimdi sıra İzmir'e geldi. İzmir gerçekten önemli bir şehir." (DHA)
Demirtaş: Ekonomide ters rüzgarlar esiyor
İZMİR Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO'nun Ağustos ayı olağan meclis toplantısında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin “Karamsar tablo manipülasyondur" sözlerini hatırlatarak, “Umarız öyledir. Belirsizlik ve kuşatılmışlık duygusu giderek derinleşiyor. Tablo iç açıcı değil ancak karalar bağlayacak değiliz" dedi. Demirtaş, ekonomide rüzgarın ters estiğini, siftah yapmadan kepenklerin kapandığını söyledi.
"İLK DEFA BU KADAR ÇOK ENDİŞELİYİZ"
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, terör olayları nedeniyle İzmir iş dünyası olarak huzur, güven ve istikrar istediklerini belirterek, hızla artan toplumsal kutuplaşmanın sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Anneler, babalar bir yerde Türkçe bir yerde Kürtçe ağıt yakıyor. Ananın ismi Sivi, babanın Diyap, soyadları Mete, can oğulları Yakup'u kaybettiler. Toplumsal kutuplaşma hızla artıyor, siyasiler birbirini dinlemiyor, adeta birbirinden nefret ediyor. İlk defa bu kadar çok endişeliyiz. İsteğimiz sadece terörün bitmesi değil bu toplumsal kutuplaşmanın da sona ermesi" dedi.
Demirtaş, Türkiye'nin iki yıl içinde dördüncü kez seçime gittiğine dikkat çekerek, “Peki yeni seçimlerle ne değişece? Yine tek parti iktidarı çıkmaz ise ne olaca? Tekrar seçim mi yapılaca? Siyasetçilerimizin uzlaşmayı öğrenmesi gerekiyor. Hep söylediğimiz gibi siyasetçilerimizden sorun yaratmalarını değil çözüm yaratmalarını istiyoruz" dedi.
“SİFTAH YAPMADAN KEPENK KAPANIYOR"
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Türkiye'de kriz olmadığı, kriz çıkacağını söyleyenlerin manipülasyon yaptığı yönündeki sözlerini hatırlatarak, şunları söyledi:
“Ülkemizde de ters rüzgarlar esiyor. Ekonomide sıkıntılar var. Evet kriz konuşmak istemiyoruz. Kur artışına rağmen ihracatta da artış yok. Böyle giderse ülkemiz ekonomisinin risk primi daha da artacak. Büyüme olumsuz etkilenecek. Ekonomiyi hasta edecek. Döviz açığı hala büyük. Rezervler takviye istiyor. Türkiye'nin dış finansman bağımlılığı devam ediyor. Özetle bugün Türkiye ekonomisi çok kırılgan. Ama Ekonomi Bakanı, 'karamsar tablo manipülasyondur' diyor. Umarız öyledir. Belirsizlik ve kuşatılmışlık duygusu giderek derinleşiyor. Tablo iç açıcı değil ancak karalar bağlayacak değiliz. Biz iş dünyası olarak işimize bakmaya, ayağımızı yere sağlam basmaya mecburuz. Üretmeye ve istihdam yaratmaya devam edeceğiz. Bu ortamda keşke siyasi istikrarımız olsaydı. Çünkü bir seçim hükümeti de oluşturulsa siyasi bir belirsizlik olacak. Ekonomi ile ilgili önemli kararlar alınamayacak. Piyasalarda siftah yapmadan dükkan kapatan üyelerimiz var. Piyasa istikrarına ve canlılığına ihtiyacımız var. Bu süreçte, dikkatli olmalıyız. Bunun için olabildiğince ne TL, ne döviz, hiçbir şekilde borçlanmayın ve risk almayın. Öz kaynak kullanmaya çalışın. Fazla stok tutmamaya özen gösterin. Alım-satımlarda alıcıların ödeme gücünü iyi kontrol edin. Çünkü bu süreçte tahsilat sorunuyla birlikte karşılıksız çek, protestolu senet miktarı da artacaktır." (DHA)
Yorum Yazın