TMSF Bank Asya'ya el koydu!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi. Kurul kararın gerekçesinin, Bank Asya'nın Bankacılık Kanunu kapsamında "kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması" şartını ihlal ettiğini belirledi. TMSF ayrıca yaptığı açıklamada; "TMSF sadece yönetime el koydu. Bank Asya rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" denildi.
- Ege Postası
- 04.02.2015 - 01:39
Kurul, son toplantısında, Bank Asya'nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.
Bank Asya'nın Bankacılık Kanunu kapsamında "kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması" şartını ihlal ettiğini belirleyen Kurul, bankanın yüzde 63'lük imtiyazlı payının, TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya'nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132'sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını tespit etti.
Kurul, son toplantısında, Bank Asya'nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.
Buna göre, Kurul, Banka Asya'dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015'e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat'a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132'sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda Kuruma bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63'lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı.
Bankacılık Kanunun "kuruluş şartlarını" belirleyen ilgili maddesindeki "kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması" şartının ihlal edildiğini belirleyen Kurul, imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Bankacılık Kanununun 18. maddesine göre yüzde 63'lük imtiyazlı payın temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.
Bankacılık Kanununun 18. maddesi
Bankacılık Kanunun "pay edinim ve devirleri" başlıklı 18. maddesinin 5. fıkrası şöyle:
"Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki doğrudan ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar."
POLİS, OLASI BİR GERGİNLİĞE KARŞIN BANKA ÖNÜNDE ÖNLEM ALDI
Bank Asya’nın yüzde 63’ünün TMSF’ye devir kararının ardından bazı vatandaşlar, bankanın Ümraniye’deki binası önünde toplandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Bank Asya’nın yüzde 63’lük bölümünün TMSF’ye devrine karar vermesinin ardından bankanın İstanbul Ümraniye’deki merkez binasına gelen yetkililer inceleme çalışması başlattı. Bu sırada haberi öğrenen ve bankada hesabı bulunan bazı vatandaşlar bina önünde toplandı. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri de olası bir gerginliğe karşın bina çevresini bariyerlerle kapadı. Binanın bulunduğu cadde trafiğe kapatılırken karar tepki gösteren bazı vatandaşlar olayı görüntüleyen gazetecilerle tartıştı.
Bankadaki incelemeler sürerken banka personelinin girişleri kontrollü şekilde yapılıyor.
Yorum Yazın