Dolar 34,5385
%0.17
Euro 36,0162
%-0.6
Altın 2.995,670
%1.14
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TSK: Rus uçağı Türk hava sahasında uçuşa başladı

TSK: Rus uçağı Türk hava sahasında uçuşa başladı

Rusya, Türkiye’de gözlem uçuşlarına başladı. Açık Semalar Antlaşması kapsamında Rusya'ya ait bir gözlem uçağı Türkiye üzerinde uçuşa başladı. Gözlem uçuşu, 15-18 Aralık tarihleri arasında yapılacak.

  • Ege Postası
  • 15.12.2015 - 16:34
Genelkurmay Başkanlığı, Rusya Federasyonu’nun Açık Semalar Antlaşması (ASA) kapsamında 15-18 Aralık 2015 tarihleri arasında Türkiye’de gözlem uçuşu icra etmeye başladığını bildirdi. 

Açıklamada, Rusya Federasyonu’na ait ASA gözlem uçağı ile gerçekleştirilecek olan uçuş esnasında, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) kapsamında, uçakta Rus uzmanların yanı sıra Türk yetkililerin de hazır bulunduğu ifade edildi.



Rusya'nın ASA kapsamında kullandığı Antonov 30 tipi gözlem uçağı.

TÜRKİYE’NİN İSTEĞİ ÜZERİNE ERTELENMİŞTİ
Rus gözlem uçaklarının Eskişehir ve Diyarbakır hava sahasında 12-16 Ekim’de başlaması beklenen gözlem uçuşları, Türkiye’nin talebi üzerine belirsiz bir tarihe ertelenmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Türkiye’nin resmen erteleme talebinde bulunduğunu ve anlaşma çerçevesinde yapılan rutin uçuşların ertelendiğini söylemişti.

34 ÜLKE YER ALIYOR
Açık Hava Sahası Anlaşması’na katılan devletler birbirlerinin hava sahasında gözlem uçuşları yapılmasına olanak sağlıyor.

34 ülkenin yer aldığı ASA, dünya üzerinde şu ana kadar imzalanan en teknik ve en detaylı antlaşma olarak biliniyor.

Antlaşmanın bir diğer özelliği ise teknolojik gelişmelere paralel olarak sürekli yenilenmesi.

TÜRKİYE ÜZERİNDE 32 UÇUŞ
Bu anlaşmaya 26 Mayıs 2001’de dahil olan Rusya, bugüne kadar Türkiye üzerinde 32 gözlem uçuşu gerçekleştirdi.


SOĞUK SAVAŞ SONRASI BAŞLADI
Kısa adı ASA olan ‘Açık Semalar Anlaşması’, 1992’de 'Soğuk Savaş'ın bitmesinin ardından imzalandı. Ancak yürürlüğe, Kasım 2000’de Rus Parlamentosu’nun onayının ardından girdi. ASA’ya göre taraf ülkeler, birbirlerinin toprakları üzerinde havadan silahsız gözlem uçuşları gerçekleştirilebiliyor. Bu uçuşlara herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor. Gözlem uçağı optik, kızıl ötesi, radar ve elektromanyetik algılayıcılar ile donatılabiliyor ancak, sanayi casusluğu yapılmaması için gözlem uçuşu sırasında optik algılayıcılar ile 30 santimetre, kızıl ötesi algılayıcılar ile 50 santimetre, SAR prensibine göre çalışan algılayıcılarla ise 3 metreden daha iyi çözünürlüklü görüntü alınamıyor. Gözlem uçuşu farklı ülkelerle müşterek olarak yapılabiliyor.

GÖZLEM CİHAZLARININ ONAYLANMIŞ OLMASI ŞART
ASA gözlem uçağı üzerinde bulunan ve gözlem uçuşunda kullanılacak tüm algılayıcıların taraf ülkelerin gönderdiği uçuş, uzaktan algılama ve anlaşma uzmanları tarafından onaylanması gerekiyor. Gözlem uçuşu farklı ülkelerle müşterek olarak icra edilebiliyor. Gözlem uçuşundan elde edilen görüntüler anlaşmaya dahil diğer ülkeler tarafından istendiğinde paylaşılabiliyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.